Home / News / HABER / DÜNYA / Erdoğan, Obama ile görüştü

Erdoğan, Obama ile görüştü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, G20 Liderler Zirvesi’ne katılmak için geldiği Çin’in Hangzou kentinde ABD Başkanı Barack Obama ile bir araya geldi. İki lider, darbe girişimi sonrası ilk defa yüz yüze görüştü.

Yaklaşık 45 dakika süren görüşmenin ardından Obama, şöyle konuştu:

“Türkiye, güçlü bir NATO müttefiki, IŞİD’le mücadele koalisyonunun kritik bir üyesi. Ordumuz, güvenlik güçlerimiz ve istihbarat işbirliğimiz, IŞİD’in, özellikle de Suriye ve Türkiye sınırlarından geri püskürtülmesine yardım etti. Ancak şimdi bu işi tamamlamalıyız.

Mülteciler konusunda hepimiz Türkiye’yi desteklemeliyiz. Başkanlığım sırasında güçlendirdiğimiz müttefikliğin devamını diliyorum. Darbe girişiminde bulunanların adalet karşısına çıkartılmaları konusunda yardım edeceğiz.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, bu eylemleri [darbe girişimi] yapanların adalet önüne çıkarılmasından nasıl emin olacağımızın belirlenmesinde adalet bakanlığımızın ve ulusal güvenlik ekibimizin Türk yetkililerle işbirliğine devam edeceğine dair güvence verdim.”

İki ülke arasındaki ‘model ortaklığın’ devam ettiğini söyleyen Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:

“15 Temmuz darbe girişiminden sonra telefonlarla yaptığımız görüşmeden sonra ilk kez yüz yüze bir araya geldik. Desteğinizden dolayı teşekkür ediyorum.

Özellikle bölgemizdeki terör eylemleriyle bu darbe girişiminin arka arkaya gelmesi tabii ki çok çok mânidardır ve dünyadaki tüm terör olaylarına karşı bir NATO ülkesi olarak her ikimizin de ortak tavır almamız gerekir. Bunların karşısında bizim sessiz kalmamız mümkün değildir. Tüm terör örgütlerine karşı aynı tavrı takınmak durumundayız çünkü terörizmin her türlüsü kötüdür, teröristin her türü kötüdür. İyi terörist, kötü terörist olamaz. Hepsi bunların kötüdür, hepsi lanetlidir, bunlara karşı takınmamız gereken tavır da bellidir

Temennimiz odur ki güneyimizde bir terör koridoru oluşmasın. Böyle bir terör koridorunun oluşmaması için de koalisyon güçleriyle birlikte Türkiye bir dayanışma içerisinde bu mücadeleyi vermektedir. Bu mücadeleden de başarılı bir şekilde çıkacağımıza inanıyorum.

Feto terör örgütüyle ilgili de çalışmalarımız sürmektedir.  Darbe girişimi öncesi bu teröriste karşı hazırlanan dosya gönderilmiştir. 15 Temmuz’dan sonra hazırlanmakta olan dosyalar da yine ABD’den gelen heyete daha sonra teslim edilecektir. Onların da çalışmaları şu anda devam etmektedir. ABD Adalet Bakanlığından bir heyet gelmiştir. Şimdi de bizden yine Adalet Bakanlığından bir heyet aynı şekilde ABD’ye, hatta Adalet Bakanımız ve İçişleri Bakanımız birlikte ABD’ye gidecekler orada da bu çalışmayı birlikte yapacaklardır.”

Ayrıca...

Trump: Çin ile tüm ilişkileri kesebiliriz

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump, yeni tip koronavirüs salgınından sorumlu tuttuğu Çin ile “tüm …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir