Home / News / HABER / TÜRKİYE / ‘Umudumuz bayramdan önce ateşkes’

‘Umudumuz bayramdan önce ateşkes’

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, Erdoğan’ın Çin’den ayrılırken Obama ve Putin ile Halep meselesini tekrar konuştuğunu söyledi. “Umudumuz bayramdan önce ateşkesin olması yönünde” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, NTV canlı yayınında konuştu. Çin’de yapılan G20 zirvesine hakkında konuşan Kalın, “Dün biz oradan ayrılmadan son anda Cumhurbaşkanı, Obama ile Putin’le birer defa tekrar görüştü. Nihai ateşkes anlaşmasını bekliyoruz. Umudumuz bayramdan önce ateşkesin olması yönünde” dedi.

“Derinlik kazandırmak gerekiyor”

Fırat Kalkanı Harekâtı hakkında konuşan Kalın, şu ifadeleri kullandı:

“Fırat Kalkanı operasyonu başarılı bir şekilde devam ediyor. DAİŞ mensupları sınırlarımızdan temizlendi. ABD ve Rusya devlet başkanı bunu takdirle izlediklerini ifade etti. Sınırlarımızın terör unsurlarından temizlenmesi konusunda tam mutabakat olduğunu gördük. O sınıra şimdi derinlik kazandırmak gerekiyor. ÖSO şu aşamada aşağı inerek asayiş yaratmaya çalışıyor.

Burada bir güvenli bölge oluşturulması daha önceden dile getirdiğimiz bir konuydu. Bugüne kadar taşın altına elini koyan ikinci bir aktör görmedik. Türkiye’nin yükün büyük bir kısmını taşıdığını liderler söyledi. Genel olarak mülteci meselesinde Türkiye’nin üstlendiği yükün adil olmadığı ve paylaşılması gerektiği konusunda bir konsensus var.

Mülteci konusunun kökenine inmek gerekir. Burada savaşın sona erdirilmesi gerekiyor. Geçiş sürecinde bir güvenli bölge olabilir. Cumhurbaşkanımız Çin’de bu öneriyi yine dile getirdi. Biz açık kapı politikası uyguladık. Ama mültecileri sınırın dışında tutalım denildiğinde güvenliği kim sağlayacak. Cumhurbaşkanımız Çin’den ayrılırken, Obama ve Putin ile Halep meselesini tekrar konuştu. Nihai ateşkes anlaşmasını bekliyoruz. Umudumuz bayramdan önce ateşkesin olması yönünde.”

“Fırat’ın batısına geçerlerse meşru hedef olurlar”

Kalın, YPG konusunda Türkiye’nin ABD’lilerle uzlaşmadığını belirtti. “Menbiç’ten bütün YPG unsurlarının temizlenmesi ısrarımızı sürdürüyoruz. ABD YPG’nin Fırat’ın doğusuna geçtiğini söylüyor. YPG’nin çekildiğini bizim kaynaklar da doğrulamalı. YPG unsurlarını Fırat’ın batısına geçerse bizim için meşru hedef olurlar” diye konuştu.

“Vize muafiyetinde yıl sonu gibi bir takvim söz konusu değil”

Kalın, AB’ye vize muafiyetinin yılsonuna ertelendiği iddialarını reddetti:

“Vize muafiyetinde yıl sonu gibi bir takvim söz konusu değil. Bu konunun bir an önce hayata geçirilmesi konusunda sürecin hızlandırılması kararı çıktı. Vizesiz geçiş ve Geri Kabul Anlaşması eş zamanlı uygulanmalı. Fransa, Almanya, İtalya ile Cumhurbaşkanımızın görüşmeleri oldu.”

Ayrıca...

Gaziantep’te Köklü Değişim “HİLAFET” sayısını tanıttıkları için 7 Müslüman’a Gözaltı

Şanlıurfa’dan sonra Gaziantep’te de Köklü Değişim Dergisi’nin “Hilafet” kapak konulu Mart sayısını tanıttıkları ve yaptıkları …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir