Home / News / HABER / TÜRKİYE / Türkiye, Doğu Türkistan’lı lideri tutukladı

Türkiye, Doğu Türkistan’lı lideri tutukladı

Çin, ülkesini bölüp parçalamakla suçladığı Doğu Türkistan Türklerinin kanaat önderlerinden Abdulkadir Yapçan İstanbul’da sevk edildiği mahkemece tutuklandı.

Doğu Türkistan Türklerinin yaşayan en büyük kanaat önderlerinden 58 yaşındaki Abdulkadir Yapçan İstanbul’da tutuklandı. Çin’in hakkında çıkarttığı “Kırmızı Bülteni” 14 yıl sonra yeniden güncellediği Yapçan, 1 Eylül’de Sefaköy’deki evinde gözaltına alındı. 29 Eylül’e kadar Bakırköy’deki farklı polis merkezlerinde nezarette tutulan Yapçan, daha Bakırköy Adliyesi’ne sevk edildi. Bakırköy 5. Sulh Ceza Hakimliği, Yapçan’ı serbest bıraktı. Ancak savcının itirazı üzerine Yapçan yeniden gözaltına alındı. Bakırköy Sulh Ceza Hakimliği’nin 40 gün tutuklu kalmasına karar verdiği Yapçan Maltepe Cezaevi’ne gönderildi. Bu süreçte Çin’in delil ve belgeleri Türk yargısına teslim etmesi beklenecek.

ÇİN’İ PARÇALAYACAKMIŞ

Çin’in 2002 yılında çıkarıp yeniden güncellediği ‘Kırmızı Bülten’de Doğu Türkistanlı lider, Çin’i bölüp, parçalamakla suçlanıyor. 20 yıldır sürgünde olan Yapcan, 15 yıldır Türkiye’de yaşıyor. 2001’de Türkiye’ye ayak basan, Türk vatandaşlığı için başvurmasına rağmen bugüne kadar vatandaşlık hakkı kazanamayan Yapcan, oturma iznini sürekli yenileyerek mülteci statüsünde İstanbul’da kalıyor. Doğu Türkistan’ın sigortası olarak kabul edilen Abdülkadir Yapçan, en son 2008’de gözaltına alınmış ve daha sonra serbest bırakılmıştı.

ANNESİ DE HAPSE ATILDI

Doğu Türkistanlı lider Yapçan, Doğu Türkistan’ın haklarını tüm dünyada savunan, özellikle gençleri terör faaliyetlerinden uzak tutan bir lider olarak biliniyor. Çin’in yıllar sonra bile Yapçan’ın peşini bırarkmaması Doğu Türkistanlı Türkler arasında infiale neden oldu. Farklı ülkelerde yaşayan Doğu Türkistanlı Türkler, Yapçan’ın bir an evvel serbest bırakılması için harekete geçti. Çin’in iade talebi göndermesinin ardından Abdulkadir Yapçan’ın Doğu Türkistan’da yaşayan 84 yaşındaki annesini gözaltına alarak hapse attığı öğrenildi.

DÜZMECE İDDİALAR YÜZÜNDEN TUTUKLANDI

Tutuklama kararı büyük yankı buldu. Dünya Uygur Kongresi Genel Başkan Yardımcısı Seyit Tümtürk, Abdulkadir Yapçan’ın, Çin’in düzmece iddiaları sonucu tutuklandığını öne sürdü. Tümtürk, “Çin, Türkiye’nin sıkıntılı sürecini koz olarak kullanıyor. Türkiye Yapçan’ın iadesini gerçekleştirmedi. Hukuki değil, siyasi bir süreç olarak görüyorum. Cumhurbaşkanımıza sonsuz güvenimiz var. Duruşuna ve mazlumdan yana tavrına defalarca şahit olduk. Yapçan kardeşimizin adil yargılanacağına, Çin’in bütün baskılarına Türkiye’nin göğüs gerebileceğine düşünüyorum. Türkiye bütün mazlumların göz bebeğidir” diye konuştu. Doğu Türkistan Maarif Derneği Başkanı Hidayet Oğuzhan da Yapçan’ın tutuklanması ile ilgili, “Çin, Doğu Türkistan davasını kötülemek istiyor. Doğu Türkistan Türklerinin Türkiye’ye olan bakışını değiştirmeyi amaçlıyor. 40 milyon bu karara odaklandı. Çin, Doğu Türkistan’daki radikal grupların önünü açıyor. Onların yurt dışına çıkmasını sağlayarak, yanlış gruplara gitmesini istiyor. Gençlerin IŞİD’e katılmasına imkan sağlıyor” dedi.

Ayrıca...

Gaziantep’te Köklü Değişim “HİLAFET” sayısını tanıttıkları için 7 Müslüman’a Gözaltı

Şanlıurfa’dan sonra Gaziantep’te de Köklü Değişim Dergisi’nin “Hilafet” kapak konulu Mart sayısını tanıttıkları ve yaptıkları …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir