Home / News / HABER / İSLAMİ BELDELER / Haşdi Şabi Irak’ın resmi ordusu oldu

Haşdi Şabi Irak’ın resmi ordusu oldu

Irak Parlamentosu, Şii milis gücü Haşdi Şabi’nin Irak’ın İkinci Ordusu olmasını oybirliğiyle kabul etti.

Irak Parlementosunda Türkmen milletvekilleri Haşdi Şabi yasasına evet dedi.

Irak meclisinin Şii milis gücü Haşdi Şabi’ye meşruiyet kazandıran tartışmalı yasa tasarısını onayladığı bildirildi.

Haşdi Şabi sözcüsü Ahmed el-Esedi, meclis binasında düzenlediği basın toplantısında, tasarının Meclis Başkanı Selim el-Cuburi başkanlığında, 208 milletvekilinin katılımıyla gerçekleşen oturumda görüşüldüğünü belirtti. Esedi, yasa tasarısının, oturumda hazır bulunan tüm milletvekillerinin onayını alarak oy birliğiyle kabul edildiğini söyledi.

Sünni Güçler Birliği Koalisyonu, meclisteki söz konusu oturumu boykot ederken, Cumhurbaşkanı Yardımcısı İyad Allavi’nin lideri olduğu Vataniyye Koalisyonu da yasaya karşı olduğunu duyurmuştu.

Haşdi Şabi’nin, meclisteki Şii Ulusal Koalisyonu tarafından hazırlanan ve onaylanan yasayla “Irak emniyet güçlerinden biri olarak yasal statü kazanması ve başbakana bağlı silahlı bir kurum olması” kabul edildi.

Aynı zamanda başkomutan olan Başbakan Haydar el-İbadi’ye bağlı olacak ve Savunma Bakanlığı tarafından finanse edilerek silahlandırılacak Haşdi Şabi milislerinin, polis ve orduya bağlı unsurlar gibi tüm mali ve hukuki durumu da söz konusu yasayla garanti altına alındı.

Irak parlamentosunda milletvekili Hashd el-Abdelrahim, Haşdi Şabi’nin Irak silahlı kuvvetlerin tam kontrolü altında olacağını aynı zamanda orduyla aynı hak ve ayrıcalıklara sahip olacaklarını söyledi.

Parlamento güvenlik ve savunma komitesinden bir Kürt milletvekili Shakhawan Abdullah, güvenlik ve savunma komitesinde önce bu konunun tartışılması gerekir. Yasa tasarısı aceleyle hatalarla dolu olarak hazırlandı. Dikkatlice gözden geçirilmesi gerek” dedi.

Güvenlik ve Savunma Komitesi üyesi Sünni milletvekili Muhammed Kerbuli de “Yasa tasarısına karşı yazılı şartlarımızı dün Şii Ulusal Koalisyonu’na ilettik. 150 bine yakın yerel aşiret güçlerinden en az 120 bininin bu yasayla haklarının garantiye alınmasını istiyoruz.” diye konuştu.

Kerbuli, sözlerini şöyle tamamladı:

“Bize, yerel güçlerin sayısının 24 bin olduğunu ifade ediyorlar. DEAŞ’tan geri alınan bölgelerde arazi kontrolünün sadece yöre halkı tarafından yapılması ve Felluce ile Babil’e bağlı Curfu’l-Sahar ve diğer bölgelerde Sünni sivillere yönelik Haşdi Şabi bünyesindeki bazı gruplar tarafından yapılan insan hakları ihlallerinin de göz önünde bulundurulması gerekiyor. Batı bölgelerimizde (Enbar) 2 bin 900 sivil kaçırıldı ve kendilerine dair hiçbir bilgi sahibi değiliz. Kaçırma, sivilleri yakma, işkence gibi suçları işlemiş bazı silahlı grupların bu yasaya dahil edilmemesini istiyoruz. Bunlara devlet eliyle hukuki koruma verilmemesi gerekir.”

HAŞDİ ŞABİLER KİMDİR?

Haşdi Şabi (halk seferberlik güçleri) DEAŞ’ın 2014’te Musul’u ele geçirmesi ardından,Iraklı farklı milis güçlerinin bir araya gelmesiyle kuruldu.

Musul saldırısının ardından Irak’ın Şii dini lideri Ayetullah Sistani tüm Irak halkına hitap eden tarihi bir fetva yayımlamıştı. Söz konusu fetvada Sistani, Irak’ta eli silah tutan herkesi ülkelerini  ve kutsal mekânlarını savunmaya çağırmıştı. Haşdi Şabi’nin İran’a yakınlığı ve Sünnilere karşı mezhepçi yaklaşımları bölge dengeleri için endişe ile karşılanmakta

300 BİN MİLİSTEN BAHSEDİLİYOR

Haşdi Şabi milislerinin sayısıyla ilgili resmi bir veri bulunmuyor. Ancak bu örgütlenme altında yaklaşık 300 bin civarında milis olduğu belirtiliyor.İran’ın Haşdi Şabi’ye maddi, askeri, istihbarat ve operasyon yapabilme gibi konularda destek vererek bu yapı üzerinde kontrol sağladığı biliniyor.

76 SİLAHLI GRUP

Haşdi Şabi çatısı altında 76 silahlı grup bulunuyor. Aralarında en güçlü olan gruplar ise şöyle sıralanıyor:

Bedir Tugayı, Ketaib Hizbullah, Asaib Ehlihak, Ketaib İmam Ali, Ketaib Seyidü’l Şuheda, Ali Ekber Tugayları, Firkat’ül Abbas el-Kitaliyye, Seraya el-Hurasani, Ensar el-Merceiyye Tugayları, Seraya Aşura, Seraya el-Akide, Seraya el-Cihad, Feylek el-Karrar, El- Muntazar Tugayları ve Ketaib Seyyid’ül Şuheda.

Ayrıca...

Çin’in toplama kampları nedeniyle Doğu Türkistan nüfusu hızla azalıyor

Avustralya’da yayın yapan Mercatornet’in hazırladığı rapora göre, ülkedeki Uygur nüfusu, bu kampların kurulduğu 2017’den bu …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir