Home / News / HABER / İSLAMİ BELDELER / Putin, Kırım’lı Müslümanlara deli muamelesi yapıyor

Putin, Kırım’lı Müslümanlara deli muamelesi yapıyor

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’daki sözde yönetim, Kırım Tatarlarına karşı Sovyetler Birliği’nde olduğu gibi cezalandırma amaçlı psikiyatri uygulamaya devam ediyor.

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da sözde Hizb-ut Tahrir davası kapsamında tutuklanan ve zorla psikiyatri muayenesine tabi tutulan Kırım Tatarı Muslim Aliyev beş gündür psikiyarti kliniğinde tutuluyor. Psikiyatri muayenesi sırasında doktorların kendisine ceza davasıyla ilgili provokatif sorular sorduğu bildirildi.

Bugün, 21 Kasım’da müvekkilini ziyaret eden avukat Edem Semedlyayev konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “Genel olarak durumu iyi. Beni endişelendiren şu ki, doktorlar ona davasıyla ilgili sorular soruyorlar, örneğin Hizb-ut Tahrir üyesi olup olmadığını, Kırım Müftüsü’nün DAEŞ, şiiler ile ilgili ne düşündüğünü soruyorlar. Tahminimizce bu soruları soruşturma görevlileri hazırladı. Psikiyatri kliniği çalışanlarının bu sorularla ilgilendiğini düşünmüyorum” diye kaydetti.

Avukatlar Edem Semedlyayev ve Emil Kurbedinov’a göre diğer tutuklular da sırayla psikiyatri muayenesine gönderilecekler.

Emil Kurbedinov, “Altı Kırım Tatar siyasi tutuklunun psikiyatri kliniğine gönderilmesi planlanıyor. Biz Kırım Tatarlarına karşı uygulanan cezalandırılma psikiyatri tempolarında artış kaydediyoruz” şeklinde açıklama yaptı.

Avukatlar tüm meslektaşları ve gazetecileri bu bilgileri yaymaya çağırdılar.

Daha önce Rusya tarafından işgal edilen Kırım’ın Yalta şehrinde ve bölgesinde sözde Hizb-ut Tahrir davası kapsamında gözaltına alınan Emir Üsein Kuku, Vadim Siruk, Enver Bekirov, Muslim Aliyev, Refat Alimov ve Arsen Ceparov olmak üzere 6 Kırımlı Müslüman hakkında zorunlu psikiyatri muayenesi yapılması kararı verildiği bildirilmişti.

Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) görevlileri 11 ve 12 Şubat tarihlerinde Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da “terör örgütüne” mensup oldukları şüphesiyle birçok kişinin evinde arama yaptı. Yapılan aramalar sırasında birçok kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanların bir kısmı aynı gün serbest bırakılırken, Emir Üsein Kuku, Vadim Siruk, Enver Bekirov ve Muslim Aliyev mahkemeye çıkarıldı.

Kırım’daki Rus mahkemesi tarafından, 12 Şubat’ta yapılan duruşmada, sözde “terör eylemlerinde” bulunmakla ilgili dava kapsamında gözaltına alınan 4 gencin tutuklu kalmalarının gerekçesi olarak, tanıklara baskı yapabilecekleri veya gizlenebilecekleri ileri sürülerek evlerinde bulunmalarının mümkün olmaması gösterilmişti. Böylece mahkeme Enver Bekirov, Emir Üsein Kuku, Vadim Siruk ve Muslim Aliyev’in tutuklu kalmalarına karar verdi.

18 Nisan tarihinde, Rus kolluk kuvvetlerinin, Rusya tarafından işgal edilen Kırım’ın Yalta bölgesi Kızıltaş (Krasnokamenka) köyünde aramaların düzenlendiği, aramalar sonrası iki Kırım Tatarı Refat Alimov ve Arsen Ceparov’un tutuklandığı bildirilmişti. Kırım’ın sözde Savcısı Natalya Poklanskaya, genç adamların Rusya’da yasak olan Hizb-ut Tahrir örgütünün üyesi olmakla suçlanarak gözaltına alındığını açıkladı.

Temmuz ayının sonunda Kırımlı Müslümanların avukatı Aleksandr Popkov, Emir Üsein Kuku, Vadim Siruk ve Refat Alimov işgalciler tarafından “tehlikeli tutuklular” olarak kabul edilerek Akmescit nezarethanesinin “tehlikeli tutukluların” bulunduğu bölümüne sevk edildiğini bildirdi.

Son olarak Akmescit’in Kiev Bölge Mahkemesi, 5 Eylül tarihinde yaptığı duruşmada Kırımlı Müslümanların tutukluluk sürelerini 8 Aralık 2016 tarihine kadar uzattı. İlgili mahkeme kararına verilen itiraz dilekçeler de Rus mahkeme tarafından reddedildi.

QHA

Ayrıca...

Çin’in toplama kampları nedeniyle Doğu Türkistan nüfusu hızla azalıyor

Avustralya’da yayın yapan Mercatornet’in hazırladığı rapora göre, ülkedeki Uygur nüfusu, bu kampların kurulduğu 2017’den bu …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir