Home / News / HABER / DÜNYA / Trump: NATO, modası geçmiş bir kurum

Trump: NATO, modası geçmiş bir kurum

ABD’nin 20 Ocak’ta görevi devralacak olan seçilmiş başkanı Donald Trump, terörle mücadele ile ilgilenmediğini belirttiği NATO’yu ‘modası geçmiş bir kurum’ olarak nitelendirdi. Trump, üye ülkelerin NATO’ya gerektiği kadar finansal katkıda bulunmamasını da eleştirdi.

İngiliz Times gazetesine röportaj veren Trump şu ifadeleri kullandı: Nato’nun problemleri olduğunu uzun zaman önce söylemiştim. Birincisi, NATO modası geçmiş bir kurum çünkü çok uzun yıllar önce tasarlanmıştı. İkincisi, ülkeler ödemeleri gerekeni ödemiyor. NATO’nun modası geçmiş çünkü terörle ilgilenmiyor.

“Bunlara rağmen NATO benim için çok önemli” diye devam eden Trump sözlerini şöyle noktaladı: “(NATO’ya) ödemesi gerekeni ödeyen 5 ülke var. Bu pek fazla değil.”

Trump seçim kampanyası boyunca ABD’nin NATO’ya yaptığı ‘orantısız finansal katkıyı’ sık sık sorgulamıştı.

Merkel’den Trump’a: Kaderimiz kendi elimizde

ABD’nin yeni başkanı Donald Trump’ın NATO’yu ‘demode’ olarak nitelendirmesi ve AB hakkındaki açıklamalarına başta Almanya Başbakanı Angela Merkel olmak üzere birçok Avrupalı lider tepki gösterdi.

ABD’nin müstakbel başkanı Trump’ın NATO ve Avrupa Birliği hakkındaki açıklamaları Avrupa’da şaşkınlık ve endişe yarattı.

Konu ile ilgili görüşlerini dile getiren Almanya Başbakanı Merkel, “Ben, Avrupalılar olarak kaderimizin kendi elimizde olduğunu düşünüyorum” diyerek Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin Trump’ın ifadelerinden dolayı tedirgin olmamasını istedi.

Merkel, AB’nin sahip olduğu ekonomik güç ve etkili karar mekanizmaları ile terörizmle mücadele edip, dijitalleşme ve diğer problemlerin üstesinden gelebileceğini ifade etti.

İzlediği sığınmacı politikasının Trump tarafından eleştirilmesine de değinen Merkel, çok sayıda Suriyelinin sadece iç savaş nedeni ile değil, aynı zamanda ülkelerindeki terörizmden kaçtığını vurguladı.

Trump Alman Bild gazetesi ile mülakatında, İngiltere’nin Brexit kararının doğru olduğunu savunmuş ve birlikten daha fazla ülkenin ayrılacağını iddia etmişti.

Trump ayrıca, Avrupa Birliği’ni Almanya’nın çıkarları için bir araç olarak nitelendirmiş, Merkel’in sığınmacıları kabul etme kararını da ‘bir felaket’ olarak değerlendirmişti.

STEINMEIER: ABD’NİN POLİTİKASINI BEKLEYİP GÖRECEĞİZ

Brüksel’de NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile bir görüşme yapan Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier de Trump’ın NATO’yu ‘demode’ olarak nitelendirmesinden kaygı duyduklarını belirtti.

Trump’ın açıklamalarının ABD’nin müstakbel savunma bakanı James Mattis’in ifadeleri ile çeliştiğini vurgulayan Steinmeier, Amerika’nın politikasının ne olacağını bekleyip göreceklerini kaydetti.

HOLLANDE: AB’NİN İÇİŞLERİNDE DIŞARIDAN ÖNERİYE İHTİYACI YOK

Trump’ın açıklamalarına ilişkin son yanıt Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’dan geldi.

ABD’nin Paris büyükelçisi Jane Hartley’nin görevden ayrılması nedeniyle yapılan etkinlikte konuşan Hollande ” Burada açıklıyorum,Avrupa her zaman transatlantik işbirliğinin takipçisi olacak ancak bu yolu kendi çıkar ve değerleri belirleyecek. Dışarıdan ne yapması gerektiğini söyleyen tavsiyelere ihtiyaç yok” dedi.

Daha önce Trump’a verilecek en iyi yanıtın Avrupa ülkelerinin birbirlerine daha fazla yakınlaşması olacağını belirten Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault, dünya siyasetinde yeniden milliyetçiliğe ve herkesin kendi çıkarlarına uygun siyaset izlelediği günlere dönülmemesi konusunda uyardı.

Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz da Avrupa Birliği’nin sığınmacı krizi ve İngiltere’nin Brexit kararı nedeni ile geçen yıl zor bir dönemden geçtiğini, ancak birliğin bu sebeplerden dolayı kötülenemeyeceğini ve bu zorlu süreci bazı şeyleri değiştirmek için bir motivasyon olarak görmesi gerektiğini belirtti.

Ayrıca...

El Ezher ve Vatikan’dan koronavirüse karşı ‘ortak dua’

El-Ezher Şeyhi Dr. Ahmed et-Tayyib ve Katolik dünyasının ruhani lideri Papa Franciscus dün koronavirüs (Kovid-19) …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir