Home / News / HABER / TÜRKİYE / Kalın: Somut Rakka planı sunduk

Kalın: Somut Rakka planı sunduk

Trump-Erdoğan görüşmesi hakkında konuşan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, “Rakka’nın DEAŞ’tan temizlenmesi konusunda Türkiye’nin sunduğu somut bir plan var” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, NTV canlı yayınında Trump-Erdoğan görüşmesi hakkında konuştu. Görüşmenin genel anlamda olumlu havada geçtiğini belirten Kalın, iki liderin yakın vadede yüz yüze görüşmek için mutabık kaldıklarını söyledi.

Cumhurbaşkanlığı kaynaklarına göre, iki liderin El Bab ve Rakka’da birlikte hareket edilmesi konusunda mutabık kaldığı Kalın’a hatırlatıldı. Kalın, “Rakka’nın DEAŞ’tan temizlenmesi konusunda Türkiye’nin sunduğu somut bir plan var. Fırat Kalkanı Harekâtı’yla ‘Suriye’de IŞİD’le savaşan tek güç PYD’dir’ efsanesi çözülmüş oldu. DEAŞ’a karşı gerçek mücadele veren ülkelerin başındayız. Artık El Bab’da güçler şehrin içinde. Birbirini tamamlayan bir plandan bahsedebiliriz. Terörden arındırılmış güvenli bölge konusu da konuşuldu. Azez, El Bab, Cerablus bölgesi terörden arındırılmalı. Buna sıcak baktıklarını söylediler” cevabını verdi.

Kalın, El Bab’ın güneyini Esed rejimine bağlı güçlerin kuşatması hakkındaki soruya “Esed güçleri ile karşılaşmamak için Rusya’yla görüşüyoruz. Koalisyonla ve Rusya’yla eşgüdüm önemli” yanıtını verdi.

PKK’nın Suriye kolu PYD ve Gülen örgütü hakkındaki sorunların Obama yönetiminden kaldığını ifade eden Kalın, “Trump bu konularda bilgilendirilmiş. Fazla detaya girmeden, ‘Ekipler bu konularla ilgilensin’ denildi” diye konuştu.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü, Suriye’de PYD’nin özerkliğini ne kendilerinin ne de Suriye halkının kabul edemeyeceğini ifade ederek “PYD’nin Astana görüşmelerinde yer alamayacağını söyledik ve böyle gerçekleşti. Suriye muhalefetinin yapısı sulandırılmamalı” dedi.

“Schengen meselesi olduğu gibi duruyor”

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına vizesiz Avrupa seyahati hakkı düzenlemesi hakkında konuşan Kalın, “Schengen meselesi olduğu gibi duruyor. Terörün tanımını ilişkin baskı kabul edilemez. Özellikle Almanya ne kadar Türkiye düşmanı varsa, merkezi hâline gelmiş durumda. Türkiye’nin güvenliği, Avrupa’nın da güvenliğidir” ifadelerini kullandı.

“Masada 9 ya da 16 Nisan var”

Kalın, referandum tarihi hakkında “Ankara’da gündem şu an yoğun. Sayın Cumhurbaşkanı önümüzdeki birkaç günde imzayı atar ve referandum tarihi de netleşir. En geç Cuma, Cumartesi günü imzalayabilir. O zaman da tarih belli olur. Şu anda masada 9 ya da 16 Nisan tarihleri var” dedi.

Ayrıca...

Gaziantep’te Köklü Değişim “HİLAFET” sayısını tanıttıkları için 7 Müslüman’a Gözaltı

Şanlıurfa’dan sonra Gaziantep’te de Köklü Değişim Dergisi’nin “Hilafet” kapak konulu Mart sayısını tanıttıkları ve yaptıkları …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir