Home / News / HABER / DÜNYA / ABD’den AB ve Türkiye’ye: Söylemler yumuşatılsın

ABD’den AB ve Türkiye’ye: Söylemler yumuşatılsın

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, Türkiye ile Avrupa arasında yaşanan gergin söylemlerin farkında olduklarını belirterek, “Herkesin bu söylemleri yumuşatmasını görmek istiyoruz” dedi.

Toner, başkent Washington’da düzenlediği günlük basın toplantısında, ABD’nin Türkiye’nin Avrupa ile bağlarını geliştirme isteğini desteklediğini belirtti.

‘BU KENDİLERİNİN ÇÖZMESİ GEREKEN BİR KONU’

Toner kendisine yöneltilen ‘Trump yönetimi Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) üyeliğini destekliyor mu?’ sorusuna “Türkiye açık ki bizim müttefikimiz, IŞİD’e karşı güçlü bir ortak ve dost bir ülke biliyorsunuz. Türkiye’nin, Avrupa ile hedeflerini destekliyoruz. Türkiye ile Avrupa arasındaki, daha doğrusu AB arasındaki sorunun ne olduğuna ilişkin konuşmayacağım. Bu kendilerinin çözmeleri gereken bir konu. Ama Türkiye’nin Avrupa-Atlantik toplumu ile ekonomik bütünleşmeyi sürdürme isteğini destekliyoruz” dedi.

‘HERKESİN İYİ GEÇİNMESİNİ GÖRMEK İSTİYORUZ’

Toner, “Türkiye Cumhurbaşkanı her gün Avrupa’yı tehdit ediyor. Bugün, yine Avrupa’yı suçladı. Almanya, Norveç, Avusturya, Yunanistan, Kıbrıs… Her Avrupa ülkesine saldırdı. Bu davranış biçimini de destekliyor musunuz?” sorusuna ise  “Son haftalardaki karşılıklı söylemlerin farkındayız. Herkesin iyi geçinmesini ve herkesin bu söylemleri yumuşatmasını görmek istiyoruz” karşılığını verdi.

‘KÜRTLERİN FEDAKARLIKLARINA BÜYÜK SAYGIMIZ VAR’

Toner, ‘IŞİD ile Mücadele Küresel Dışişleri Bakanları Toplantısı’nda, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ın, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi temsilcisi Fuad Hüseyin’i özel ilgi ile karşıladığı ve Trump yönetimi ile Obama yönetimi arasında bu konuda bir farklılık olup olmadığı’ sorusuna da “İki yönetim arasında karşılaştırma yapmayacağım. Şurası açık ki hem bu yönetim hem de önceki yönetimin Kürt savaşçıların IŞİD’e karşı oynadıkları role ilişkin derin saygıları var. Fedakârlıklarına büyük saygımız var. Ayrıca, yeteneklerine ve şu ana kadar oynadıkları role büyük saygımız var” şeklinde yanıt verdi.

‘GÜVENLİ BÖLGELER KONUSUNDA SON KARAR VERİLMEDİ’

Toner, Tillerson’ın yine aynı toplantıda dile getirdiği Suriye’de ‘geçici güvenli bölgeler oluşturma’ fikrinin sadece IŞİD’e karşı mücadele kapsamında planlandığını bildirdi.

Toner, “IŞİD’i ortadan kaldırdıktan sonra bu bölgelerin tekrar istikrara kavuşturulması gerekiyor. Bu şekilde buraları terk etmek zorunda kalan insanlar bu bölgelere geri dönebilir” dedi.

Toner, kendilerinin de bu bölgelerin güvenliğini sağlayarak halkın dönüşünü sağlamak istediklerini anlattı.

“Bakan Tillerson’ın güvenli bölge oluşturulmasından kastı bu mu?” sorusuna Toner, “Bakan, yapılması gerekenler noktasında fikirlerini ortaya koyuyor. Henüz son karar verilmedi” yanıtını verdi.

Ayrıca...

Trump: Çin ile tüm ilişkileri kesebiliriz

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump, yeni tip koronavirüs salgınından sorumlu tuttuğu Çin ile “tüm …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir