Home / News / HABER / DÜNYA / ABD BM Güvenlik Konseyi, ABD ve Rusya’nın vetosu ile Türkiye’yi kınayamadı

ABD BM Güvenlik Konseyi, ABD ve Rusya’nın vetosu ile Türkiye’yi kınayamadı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) bazı ülkelerin Barış Pınarı Harekatı’nın kınanması teklifine ABD ve Rusya onay vermedi.

BMGK, Avrupa Birliği üyesi 5 ülkenin talebi üzerine kapalı oturumda Suriye’nin kuzeydoğusundaki gelişmeleri ve Türkiye’nin operasyounu görüştü.

Almanya operasyonu “güçlü şekilde” kınarken, bazı ülkeler de BMGK’nin operasyonu ortak açıklamayla kınanmasını teklif etti ancak ABD ve Rusya bu teklife onay vermedi.

Her iki ülke de açıklamalarında ”kınama” kelimesini kullanmadı.

“IŞİD militanlarından artık Türkiye sorumlu”

Toplantının ardından gazetecilere açıklama yapan ABD’nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Kelly Craft, ABD’nin Türkiye’nin operasyon kararını desteklemediklerini söyledi.

Suriye’de Hıristiyanlar da dahil azınlık gruplar ve Kürt nüfusunun korunmasından ve insani kriz yaşanmamasından Türkiye’nin sorumlu olduğunu belirten Craft, “Artık IŞİD üyelerinin tutuldukları cezaevlerinden kaçmamasının ve hiçbir şekilde yeniden yapılanmamasının sorumlusu Türkiye.” dedi.

Craft, sivillerin korunmamasının ve IŞİD’in tekrar ortaya çıkmasının ise sonuçları olacağını söyledi.

AB üyesi 5 ülkeden Türkiye’ye operasyonu “durdur” çağrısı

Avrupa Birliği üyesi 5 ülke İngiltere, Almanya, Fransa, Belçika ve Polonya ise toplantı sonrası ortak açıklama yaptı.

Türkiye’nin askeri operasyonundan “derin endişe” duyulduğu ifade edilen açıklamada, Türkiye’ye tek taraflı operasyonunu durdurması çağrısı yapıldı.

Açıklamada Türkiye’nin mültecilerin geri dönüşü için teklif ettiği güvenli bölge planının ise “BM Mülteciler Yüksek Komiserliğinin belirlediği uluslararası kriterleri karşılamayabileceği” kaydedildi.

Ajanslar

Ayrıca...

Çin’in toplama kampları nedeniyle Doğu Türkistan nüfusu hızla azalıyor

Avustralya’da yayın yapan Mercatornet’in hazırladığı rapora göre, ülkedeki Uygur nüfusu, bu kampların kurulduğu 2017’den bu …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir