Home / News / HABER / Irak’ta 600’den Fazla Protestocu Öldürüldü!

Irak’ta 600’den Fazla Protestocu Öldürüldü!

Irak’ta güvenlik güçlerinin protestoculara yönelik kullandığı orantısız güç nedeniyle Ekim 2019’dan bu yana 600’den fazla protestocunun öldüğü, 25 bine yakın kişinin de yaralandığı açıklandı.

Uluslararası Af Örgütü tarafından yapılan açıklamada, başkent Bağdat ile bazı güney illerinde güvenlik güçlerinin barışçıl gösteriler de protestoculara karşı uyguladığı orantısız güç ve gerçek mermi kullanma görüntülerini incelendiğine vurgu yapılarak, işkence ve gözaltına alınmaların devam ettiği belirtildi.

Irak güvenlik güçlerine baskıyı, öldürmeyi ve kaçırmayı durdurma yönünde çağrıda bulunan Af örgütü, Irak hükümetinin protestoları orantısız güçle bastırma çalışmalarında vazgeçmeye niyetli olmadığını ifade etti.

Barışçıl protestoları hedef alan saldırıların arkasında duranları cezalandırmaya çağıran örgüt, protestolarda hayatlarını kaybedenlerin yakınlarına ve sakatlananlara tazminat verilmesine de değindi.

Irak’ta Ekim 2019’dan bu yana devam eden hükümet karşıtı protestolarda güvenlik güçlerinin orantısız güç kullanması üzerine, Irak Savaş Suçlarını Belgeleme Merkezi’nden alınan verilere göre, protestolarda 669 kişi hayatını kaybederken 25 bine yakın kişi de yaralandı.

Irak’ta Neler Oluyor?

Irak’ta 1 Ekim 2019’dan bu yana yolsuzluk, altyapı yetersizliği, işsizlik ve ülkenin içişlerine yönelik dış müdahaleler gibi çeşitli gerekçelerle hükümet karşıtı gösteriler düzenleniyor. Başbakan Adil Abdulmehdi, dört aydır devam eden protestolar üzerine 29 Kasım’da istifa etti, ancak hükümet karşıtı gösteriler durmadığı gibi daha da şiddetlendi. Buna karşın ülkede yeni hükümet de halen kurulamadı.  

‘Keslin Nişancı’ Tartışması

Irak’ta Ekim 2019’da patlak veren gösterilere keskin nişancılarla müdahale edilmişti. Yüzlerce protestocu, kimliği ve nereden ateş ettiği belirsiz keskin nişancılar tarafından öldürülmüştü. Hükümetten bu konuya ilişkin ikna edici açıklamalar yapılmadı.

Irak Savunma Bakanı Necah eş-Şammari, bir açıklamasında göstericileri hükümet güçlerinin değil, üçüncü bir tarafın öldürdüğünü söylemişti.

Şammari’nin bu açıklamaları ülkede tartışmalara neden olurken, bu tarafın İran olduğu üzerinde durulmuştu.

Hükümetten “Gerçek Mermi İtirafı”

Protestoculara karşı şiddet kullanılması talimatı vermekle suçlanan eski Başbakan Adil Abdulmehdi, Planlama Bakanı Nuri Duleymi başkanlığında bir araştırma komisyonu kurulmasını istemişti. Araştırma sonucunda hazırlanan rapor kamuoyuyla paylaşılmıştı.

Raporda, ülkedeki en üst makamların göstericilere karşı gerçek mermi kullanılması yönünde bir talimatı bulunmadığı ifade edilse de, “Göstericilere karşı gerçek ve ölümcül sonuçlara neden olabilecek mermilerle aşırı güç kullanıldı. Bazı yetkililerin göstericilere karşı güç kullanılması yönünde talimat verdiğine ilişkin ses kayıtları tespit edildi.” denilmişti.

Suriye’de Esed rejiminin kendi halkını katlettiği gibi Iraklı yöneticilerin de kendi halkını keskin nişancılarla vurduğu yorumu yapılıyor.

Halk Açlık Sınırı Altında Yaşıyor

Irak, dünya da en fazla doğalgaz rezervine sahip 4’ncü ülke. Ancak Dünya Bankası’nın 2014 verilerine göre 40 milyonluk nüfusun neredeyse dörtte biri, günde 1,90 dolar gelirle (yaklaşık 11 TL) yaşıyor.

Ülkede işsizlik oranı 2018’de yüzde 7,9’du. Genç işsizlik oranı ise yüzde 15 civarında. Çalışanların yüzde 17’si ise istediği gibi bir işte çalışmak yerine kendi seviyesinin altında bir işte çalıştığını düşünüyor. Ülkede yaklaşık 83 bin yabancı uyruklu, daha yüksek maaşlı işlerde çalışıyor.

Irak’ta kısa zaman önce güvenlik sorunları ve ekonomik istikrarsızlık nedeniyle 10 bin fabrika kapatıldı. Bu da yaklaşık 500 bin kişinin daha işsiz kalmasına yol açtı. Bu oranlar, genç nüfusun tepkisine yol açıyor ve bu nedenle son gösterilerde gençler büyük bir rol oynuyor.

Irak’ın Stratejik Önemi

Irak, dünyanın en eski medeniyetlerine ev sahipliği yapmış olan Aşağı Mezopotamya bölgesinde kurulmuş bir devlettir. Bugün Irak, Orta Doğu’da yer alan stratejik mevkisiyle, sahip olduğu petrol rezervleri ile Körfez’in önemli ülkelerinden biri durumundadır.

Irak uzun yıllar İngiltere’nin hâkim gücü altında idare edilmiştir. Birleşik Krallığın 1971’de Orta Doğu’dan çekilmesi ile bu bölge üzerinde ABD önder güç olmaya başlamıştır. Soğuk Savaş sonrası Orta Doğu’da etkisini artıran ABD’nin Irak’a yönelik özel bir ilgisi vardır.

ABD’nin Irak’ı işgalinde, 1 milyondan fazla Müslüman katledildi. Bu sayının üç katı sivil yaralanırken, yurtlarından edilmiş Milyonlarca Iraklı mevcut.

ABD’nin Ebu Gureyp cezaevinde Müslüman kadın ve erkeklere uyguladığı işkenceler ise hâlâ hafızalarda tazeliğini koruyor.

ABD yönetiminin verilerine göre, işgalde 4 bin 475 Amerikan askeri hayatını kaybetti. Yaralı ABD askeri sayısı ise yaklaşık 32 bin.

Ajanslar

Ayrıca...

Kar: Ruhani değil siyasi halifelik

Yıllardır halifeliği savunan Hizbu’t Tahrir’in Türkiye Medya Sorumlusu Mahmut Kar, Hilafetin ruhani değil siyasi olarak …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir