Home / News / HABER / DÜNYA / “Vatikan çocuklara cinsel tacizden haberdardı”

“Vatikan çocuklara cinsel tacizden haberdardı”

Vatikan’ın eski hazine bakanı ve en üst düzey üçüncü kardinali George Pell’in 1970’lerde Avustralya’da gerçekleşen çocuk tacizlerine karşı sorumluluğunu gösteren rapor kamuoyuyla paylaşıldı.

Raporda Kardinal Pell’in Avustralya’daki Ballarat Başpiskoposluğu’nda çocuklara yönelik cinsel tacizlerden haberdar olduğu belirtildi.

Rapor, The Royal Commission Into Institutional Responses to Child Sexual Abuse adlı komisyon tarafından Avustralya’da çocukların cinsel tacizine karşı kurumsal sorumluluğunu tespit etmek amacıyla başlatıldı. Aralık 2017’de Avustralya Parlamentosuna sunulan, ancak o dönemde Kardinal Pell hakkında devam etmekte olan dava sürecini etkilememesi bakımından raporun kamuoyuyla paylaşımı ertelenmişti.

Komisyonun beş yıl süren soruşturma sonucunda hazırladığı raporda 1973 yılında erkek çocuklarını kampa götürerek orada taciz eden din adamı Gerald Ridsdale’in yaptıklarından haberdar olduğu halde çocukları korumak için kurumsal bir tedbir almadığı belirtildi. Komisyon soruşturmasında Pell’in olayları görmezden geldiği, konunun üstünü örterek halk arasında söylenti yayılmasını önlemeye çalıştığı, hatta tacizlerin açığa çıkmasından sonra söz konusu papazın başka kentlere gönderilmesine ön ayak olduğu sonucuna vardı.

1990’larda Melbourne Katedrali’nde görev yaptığı sırada iki çocuğu taciz etmekle suçlanan Pell altı yıl hapis cezasına çarptırılmış, ancak temyize giden davada temyiz mahkemesi hakkındaki cinsel taciz mahkumiyetini bozmuştu.

Kararın ardından geçtiğimiz Şubat ayında salıverilen ve Sidney’de yaşayan Kardinal Pell hakkındaki suçlamaları reddederek raporda belirtilen görüşlerin kanıtlarla desteklenmediğini kaydetti.

Raporu hazırlayan komisyonun soruşturması sırasında dini kurumlar içinde 4 binden fazla pedofili kurbanı çocuk bulunduğu ve bazı Katolik kiliselerinde rahiplerin yüzde 15’inden fazlasının bu suçları işlediği tespit edildi.

Ajanslar

Ayrıca...

Kar: Ruhani değil siyasi halifelik

Yıllardır halifeliği savunan Hizbu’t Tahrir’in Türkiye Medya Sorumlusu Mahmut Kar, Hilafetin ruhani değil siyasi olarak …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir