Home / News / HABER / DÜNYA / ‘Darbe girişimi Türkiye’nin dış politikasını değiştirdi’

‘Darbe girişimi Türkiye’nin dış politikasını değiştirdi’

ABD Başkanı Barack Obama’nın DEAŞ’la Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk, 15 Temmuz darbe girişiminin Türkiye’nin bölge politikalarına yaklaşımını değiştirdiğini söyledi

ABD Başkanı Barack Obama’nın DEAŞ’la Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk, 15 Temmuz darbe girişiminin Türkiye’nin bölge politikalarına yaklaşımını değiştirdiğini ve Kürtlerin önünde birlik için tarihi bir fırsat olduğunu söyledi.

Hürriyet’in haberine göre, New York’un sosyal araştırmalar alanındaki önde gelen kuruşlarından 92Y’da eski CIA Direktörü, emekli Orgeneral David Petraeus’la sahnede bir sohbet gerçekleştiren McGurk, Petraeus’un Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan arasında pazartesi günü gerçekleşen toplantıya işaret ederek “Beyaz Saray’ın Türkiye’ye yönelik politikası hakkında ne düşünüyorsun” şeklindeki sorusuna cevap verdi. Petraeus’un soruyu sorduktan sonra uzun bir kahkaha atmasının ardından McGurk şöyle dedi: “Bak, bu harika bir soru. DEAŞ’la Mücadele Başkan Özel Temsilcisi ve ondan önce de (Emekli) Orgeneral John Allen’ın aynı pozisyondaki yardımcılığını yaptığım dönemde, Irak dışındaki tüm ülkeler arasında en fazla Türkiye’de bulundum. Çünkü Türkiye’nin bu işte başarılı olmasına ihtiyacımız var. Bunda hiçbir şüphe yok.”

DİNAMİKLER HIZLA DEĞİŞİYOR

McGurk, ardından “dinamiklerin ne kadar hızlı değiştiğine” örnek göstermek için 15 Temmuz darbe girişiminin Ankara’nın bölgeye yaklaşımını nasıl farklılaştırdığını aktaran şu çarpıcı değerlendirmeyi paylaştı: “Temmuz’un ilk haftası Türkiye’deydim ve olağanüstü toplantılarım oldu. İncirlik Hava Üssü’nün açılması, sınırdaki işbirliği için Türklerle çok sıkı çalışmıştık. Yolladığım raporda, karşılıklı menfaatlere dayalı doğru yolda bulunduğumuza dair Türklerle o güne kadar yaptığımız en iyi toplantılar olduğunu söyledim. Dört gün sonra Türkiye’de darbe oldu. Darbe gecesi Moskova’daydım. Ne olduğunu bilmiyorduk, her şey çok hızlı değişti.” Darbeden beri Türkiye’ye birkaç kez yine gittiğini ve en son birkaç hafta önce Dışişleri Bakan Yardımcısı Tony Blinken ile yine Türkiye’de bulunduğunu, F-16’lar tarafından bombalanan Meclis’i gezdiğini anlatan McGurk, “Bu ülkenin tarihinde travmatik bir olay. Ve bu artık benim Temmuz’un ilk haftasında bulunduğum ülkeden farklı bir ülke. O yüzden işler hızlı değişiyor. Ben Temmuz’un ilk haftası Türkiye’deyken Rusya ve Türkiye arasındaki ilişkiler sıfırın altıydı. Ve şimdi Rusya ile Türkiye bizim tahminimizden daha ileride bir yerdeler.”

SAHADA TÜRKİYE’NİN YANINDAYIZ

McGurk, darbeden sonra Amerikan Özel Kuvveteri’nin DEAŞ’la savaşta sahada Türkiye’nin yanında bulunduğunu söyleyip “Türkiye’nin DEAŞ’a karşı bir şey yapmadığını çok duyuyorum. Size söyleyeceğim, şu anda yaptkları, Türkiye şu anda bu teröristlere karşı savaşıyor, kayıp veriyor ve biz de sahada onların yanındayız. Bu belirgin bir gelişme. Uzun süredir onları bu konuda teşvik ediyorduk. Sonunda oradalar ve birlikte yapıyoruz. Bunu devam ettirmeliyiz.”McGurk, Türkiye ve PKK arasındaki ihtilaf konusunda ise bunun işi “karmaşıklaştırdığını” ve ABD’nin bu konudaki posizyonunun ise sorunun ancak “barışçıl bir siyasi süreçle” çözülebileceği yönünde olduğunu söyledi.

Haberin tamamını okumak için tıklayınız.

Ayrıca...

El Ezher ve Vatikan’dan koronavirüse karşı ‘ortak dua’

El-Ezher Şeyhi Dr. Ahmed et-Tayyib ve Katolik dünyasının ruhani lideri Papa Franciscus dün koronavirüs (Kovid-19) …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir