Çin yönetimi 27 Aralık 2015’te yeni Terörle mücadele yasasını kabul etmesi ve hemen akabinde Kuzey batı Üniversitesi bünyesinde “Anti Terjör Enstitüsü” kurmasından sonra bu kez Doğu Türkistan’ın Teklemakan çöllerinde askeri manevralara başladığı açıklandı. Çin deniz Kuvvetlerine bağlı,özel birliklerin özellikle bu manevralara iştirak ettirildikleri bildiriliyor.
Güney Çin Bölgesi deniz kuvvetleri Komutanı Liyu Şa Yen yaptığı açıklamada Teklemakan çöllerinde yapılacak askeri manevralara katılacak binlerce Deniz piyade birliklerine bağlı askerlerin kara,demir ve hava yolu ile bölgeye intikal ettirildiğini bildirdi.Ayrıca bu manevraların esas amacının “Çin&in en uzak ve tanınmayan ve bilinmeyen topraklarını Çin Ordusu birliklerine tanıtmak ve Deniz piyadelerinin ve diğer birliklerin harekat ve savaş kabiliyetlerinin arttırılması olduğunu” de ileri sürdü.
Çin’in yürürlüğe koyduğu yeni Terör yasası, Çin Ordusunun yurt dışında terörle mücadele operasyonlar yapmasına izin ve imkan tanıyor.
İngiliz Haber Ajansı, Reuters’in haberinde, Çin ordusunun Çin’in en ucra kuzey batı bölgesinde yer alan Doğu Türkistan bölgesinin Teklemakan çöllerinde özellikle radikal İslamcı örgütlere karşı operasyon başlattığını iddia edildi. Ayrıca, Reuters, Pekin yönetiminin IŞİD’in son dönemde ülkede artan etkisinin Çin’in yurtdışındaki tehditlere cevap verme konusundaki yetersizliğini gösterdiğini ifade etti. Haberde, Çin’in uluslararası alanda giderek daha etkin bir aktör haline geldiği de kaydedildi.
Uzmanlar, Çin ordusunun Doğu Türkistan’ın Teklemekan bölgesi’nde askeri manevralara başlamasının esas amacının ileride Orta doğu’ya ve özellikle Suriye’de yapacağı askeri müdalelere hazırlık olduğunu ifade ediyorlar.Çin deniz Kuvvetleri Birliklerinin de bu manevralara katılmasının,Çin’in deniz aşırı bölgelere yapacağı askeri müdahalelere hazırlık ve bu yöndeki askeri eğitimleri için bunun en açık kanıtı olduğunu söylüyorlar.
Bir diğer bölge uzmanı ise, Çin’in bu askeri manevralarının bir diğer amacının ise,Şanghay İşbirliği Antlaşmasından doğan hak ve yükümlülüklerini kullanarak Türkistan Cumhuriyetlerine yapacakları bir işgal hareketinin habercisi olabileceğini ifade ediyorlar.
Bilindiği üzere ; Türkistan coğrafyası, Türklerin tarihi komşusu ve rakibi Rusya,İngiltere ve Çin’in bölge’deki hakimiyet mücadelesine sahne olmuştu..İngiltere’nin bu rekabetteki yerini günümüzde ABD. ve batı’nın en büyük ve yakın müttefiki Hindistan’in aldığı görülüyor.Hindistan Başbakanı Modi’nin geçen yılın Temmuz ayında Türkistan Cumhuriyetlerini ziyaret etmesi ve Astana’deki Nazarbayev Üniversitesinde Doğu Türkistan’in ünlü şair,edip ve düşünürü Abdurrahim Ötkür’ün İZ şiirini okuması Hindistan’in Türkistan coğrafyasına yönelik yeni bir çıkış ve hamlesi olarak değerlenedirilmişti.
Uyghurnet