Esed güçleri ve Hizbullah milislerinin 7 ayı aşkın süredir ablukada tuttuğu Madaya’da halk, BM yardımlarının yetersiz kalmasından şikayet ederken, ısınmak için de ahşap dolapları yakıyor.
ŞAM – HALİT SÜLEYMAN
Suriye‘nin başkenti Şam’ın kuzeybatısında 7 ayı aşkın süredir Esed rejimi ve Hizbullah milislerinin ablukasındaki Madaya beldesindeki insani kriz her geçen gün kötüye gidiyor. Gıda yetersizliğinden dolayı ölümlerin devam ettiği beldede halk, zorlu kış koşullarıyla da mücadele ediyor.
40 bin kişinin yaşadığı, temel gıda malzemesinin sokulması ve beldeden dışarı çıkılmasının engellendiği beldeye, Birleşmiş Milletler (BM) şimdiye kadar ilki 11, ikincisi 14 Ocak’ta olmak üzere yalnızca iki defa insani yardım malzemesi götürdü. Yardımlar yetersiz kalırken, beldede hayatını kaybedenlerin sayısı yaklaşık 80’e ulaştı.
Madaya sakinlerinden Um Rıda (46), AA muhabirine yaptığı açıklamada, açlıkla mücadele etmeye çalışırken hava şartlarının da kendilerini olumsuz etkilediğini söyledi.
Kuşatma başladığından beri ölüm kalım savaşı verdiklerini söyleyen Rıda, şöyle devam etti:
“Bir yandan açlıkla mücadele ederken, bir yandan da soğuklarla mücadele ediyoruz. Elde para da yok. Mazotun litresi 6 bin Suriye lirası (yaklaşık 45 Türk Lirası). Odunun kilosu 600 Suriye lirasından (yaklaşık 4 buçuk Türk Lirası) satılıyor. 6 çocuğum var. Onları üzerine battaniye örterek ısıtmaya çalışıyorum. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. BM’den bu konuya derhal el atmasını istiyoruz. ABD, Katar, Avrupa, Suudi Arabistan’a yardım konusunda çağrıda bulunuyoruz”
BM yardımları yetersiz
Bir diğer belde sakini Um Safa (45) da “Burası çok soğuk. Madaya’ya ısınmak için mazot gönderilmesini istiyoruz. İnsanlar şimdi de soğuktan yaşamlarını yitiriyorlar. Yolların açılmasını ve ablukanın kaldırılmasını istiyoruz” dedi.
Madaya’da 10 kilometre mesafedeki Zebadani’deki kuşatma nedeniyle beldeye göç eden Abdurrahman Ebu Firas (63) da BM’nin gönderdiği yardımların beldenin 10 günlük ihtiyacını karşılamaya bile yetmediğini vurguladı.
Firas, “Isınmak için odun bile bulunmuyor. Halk, evdeki dolaplarını yakmaya başladı. Biz kuşatmanın kaldırılması haricinde bir şey istemiyoruz” ifadelerini kullandı.
Belde sakinlerinden İsmail Ebu Kadir (61) de BM yardımlarından ailesine iki kilo pirinç verildiğini belirterek, “BM bize 2 kilo pirinç verdi. 7 nüfuslu bir aile iki kilo pirinçle ne yapacak?” dedi.
Muhaliflerin Lübnan sınırına yakın son kalesi olan Zebadani ilçesi, geçen yıl ülkedeki en yoğun çatışmaların yaşandığı stratejik bölgelerden biri olarak öne çıkmıştı. Rejim, muhaliflere Lübnan’dan yardım ulaştıran yolu kesmek için Zebadani’yi havadan ve karadan yoğun kuşatma altına almıştı. Bu nedenle Zebadani’de yaşayan halkın Madaya’ya göç etmesiyle beldenin nüfusu yaklaşık 9 binden 40 bine çıkmıştı.
AA