Çin Merkez Bankası, Yuan’ın çöküşü ile ilgili uluslararası spekülatörleri suçladı. Bir süre önce hükümetin resmi yayın organı olan Çin gazetelerinde uluslararası para spekülatörü Soros ile ilgili sert ve suçlayıcı yazılar çıkmış, başarılı olamayacağı söylenmişti. Gelinen noktada isim verilmeden uluslarası spekülatörlerin suçlanması, gözleri şimdi Soros’un vereceği cevaba çevirdi
Çin Merkez Bankası başkanı Çjou Xiaochuan, Yuan’ın çöküşünde uluslararası spekülatörleri suçladı. Çinlilerin bir hafta süren Yeni Yıl kutlaması sonrası ülke borsalarının yeniden açılımı arifesinde açıklamalar yapan Çjou, spekülatörlerin ülkedeki döviz pazarında Çin’in döviz rezervleri ile ilgili manipülasyonlarına izin verilmemesi gerektiğini söyledi. Çin hükümetinin para politikaları alanında yapılacak reformlarla döviz piyasasını spekülatif güçlere karşı esnek hale getireceğini öne sürdü.
Çin Merkez Bankası başkanına göre, milli para Yuan’ın sürekli düşüşünün ana nedeni bu. Çjou,”Çin, dolar karşısında Yuan’ın istikrarlı fiyatını koruyacaktır. Çin hükümeti ekonomide oluşan sistemik riskleri ve hisse senetleri, borç ve döviz piyasaları arasında çapraz enfeksiyonu önlemeliydi” yorumu yaptı.
GEORGE SOROS BAŞ ŞÜPHELİ!
ABD’li borsa ve finans spekülatörü George Soros,”Eğer Çin ihracata dayalı ekonomisini ülke içi talebe dayandırır ve hem iktidarda kalmak hem de ülkeyi bir arada tutmak için ABD müttefiki bir ülke ile çatışmayı tırmandırırsa savaş başlayabilir” demişti.
Bu sözler sonrası Çin hükümetinin resmi yayını “Jenmin Jibao” (Halkın Günlüğü) gazetesinden Soros’a bir cevap gelmiş, “Yuan’a karşı spekülasyonlarında başarılı olamaz” denmişti. Soros’un “Finansal timsah” olarak adlandırıldığı yazıda, “Yuan’a karşı savaş” konusunda uyarı vardı.
Ama gelinen nokta, çöküşün sebebi olarak spekülatörleri gösteren Çin’in başarılı olamadığını düşündürüyor.
SOROS NELER DEMİŞTİ?
Çin’de borsaların çöküşe geçmesinden kısa bir süre önce Soros, BloombergTv’ye verdiği bir röportajda, Pekin’in ekonomisinin kaçınılmaz ve sert şekilde inişe geçeceğini söylemişti. Sonrasında ise Çin borsaları 2014 yılından bu yana en düşük oranları gördü. Şanghay Borsası Haziran ile karşılaştırıldığında neredeyse yüzde 45 değer kaybetmiş durumda.
Bloomberg’in verilerine göre, 2015 yılında Çin’den sermaye kaçışı bir trilyon dolar seviyesine ulaşmış durumda.
Soros, aynı röportajında “Çin ve Japonya gibi ABD’nin askeri müttefiki olan bir ülke arasında çatışma çıkarsa, bunun üçüncü dünya savaşı olacağını söylemek abartı olmaz” ifadesini kullanmış, ABD’yi ‘büyük bir tavizde bulunarak’ Çin milli para birimi yuanı Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) para sepetine eklemeye davet etmişti.
Çin Ulusal İstatistik Bürosunun açıklamasına göre, 2015 yılında Çin’in ekonomisi son 25 yılda en düşük olan yüzde 6,9 büyüme oranını gösterdi. Bu da Pekin hükümetinin beklediği yüzde 7 büyüme oranının altında bir rakam oldu.
Ajanslar