MHP’de 15 Mayıs’ta kurultay toplanmasıyla ilgili iki farklı mahkeme kararı varken bu düğümü çözmesi beklenen Yargıtay’dan belirsizliği daha da artıran bir açıklama geldi. Yargıtay kurultay kararı veren mahkemenin kararının temyiz incelemesini ‘mayıs ayı içinde’ tamamlayacağını duyurdu. Kararın kongreden önce mi, sonra mı verileceği açıklanmadı.
Yargıtay 18. Hukuk Dairesi’nin, Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi’nin MHP’de olağanüstü kongre toplanmasına ilişkin kararının temyiz incelemesini mayıs ayı içerisinde tamamlayacağı duyuruldu.
Yargıtay 18. Hukuk Dairesi’nin bulunduğu koridorda panoya asılan duyuruda, söz konusu dosya üzerindeki çalışmaya ilişkin bilgi paylaşıldı. MHP ile ilgili dava dosyasının ön incelemesinin yapıldığı belirtilen duyuruda, şöyle denildi:
“Davacı tarafın dosyanın öne alınması talebi incelenmiştir. Dosya mayıs ayı içerisinde müzakere edilerek, gerekli karar verilecektir. Bunun dışında yazılı ve görsel veya sosyal medyada çıkan haberler doğru bilgiyi yansıtmamaktadır. Karar çıktığında kamuoyuna ayrıca bilgi verilecektir.”
Ancak partinin kurultay tarihi 15 Mayıs olarak belirlenmiş durumda.
Karar 15 Mayıs’tan önce çıkmazsa muhalifler toplam delege sayısının yarıdan bir fazlasını toplamaları durumunda kurultay yapıp tüzüğü değiştirmekte kararlı. Genel Merkez ise bu değişikliği tanımayacak.
Genel Merkez’e göre yerel mahkemelerden çıkan yürütmeyi durdurma kararı ile kurultay süreci askıya alındı. Muhaliflere göre ise süreç devam ediyor. Düğümü çözecek olan temyiz başvurusunu karara bağlayacak olan Yargıtay… Yargıtay 18. Hukuk Dairesi dosyayı 9624 numarası ile işleme aldı.
Milliyetçi Hareket Partisi’nde 1 Kasım seçimlerinin ardından başlayan kurultay tartışması mahkemelere taşındıktan sonra hukuki bir karmaşaya dönüştü. Ankara’da 12. Sulh Hukuk Mahkemesi muhaliflerin topladığı 548 imzayla kurultayın toplanabileceği kararı aldı ve bunun için bir çağrı heyeti görevlendirdi. Bu kararı değerlendiren Genel Merkez avukatları temyiz için Yargıtay’a başvurdu.
Ancak bu, Genel Merkez’in kararın uygulanmasını durdurmak için denediği tek yol olmadı. Bazı delegeler bulundukları ilçelerdeki yerel mahkemelere itiraz etti. Genel Merkez’in beklediği karar Sivas Gemerek ve Kastamonu Tosya’daki Asliye hukuk Mahkemelerinden çıktı. Mahkemeler yürütmeyi durdurma kararı aldı.
AA, Al Jazeera