Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye’nin Rusya’dan özür dilediğini, bu nedenle tarafların ilişkilerini yeniden başlatacağını söyledi.
Putin, Rusya Dışişleri Bakanlığı’nda büyükelçilerle gerçekleştirdiği toplantıda Türkiye’ye de kısaca değindi.
“Dün bu ülkenin Cumhurbaşkanı’yla (Recep Tayyip Erdoğan) görüştüm” diyen Putin, “Ankara’nın düşürülen Rus bombardıman uçağı için özür dilediği biliniyor. Bu nedenle yakın zamanda ikili işbirliğinin yeniden başlatılması için önlemler alınacak” ifadelerini kullandı.
Putin’in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
*Terör tehdidi güçlendi ve uluslararası güvenlik karşısındaki en büyük tehdit hâline geldi.
‘IŞİD’LE MÜCADELENİN SONUCU SURİYE TOPRAKLARINDA BELLİ OLACAK‘
*Terörle mücadelenin merkezinde yer alan ülke Suriye oldu. Bu ülkenin kaderinin yalnızca Ortadoğu’nun geleceğini belirlemeyeceğini söylemek abartı olmaz. IŞİD’le mücadelenin sonucu Suriye topraklarında belli olacak.
*Suriye krizi nihai olarak çözülmesine henüz çok uzağız. Fakat Suriye’de edinilen deneyim, yalnızca Rusya’nın ısrarcı olduğu geniş bir terörle mücadele cephesi kapsamında güçlerin birleştirilmesi ile terörizme ve insanlığın karşı karşıya olduğu diğer tehditlere karşı koyulabileceğini gösterdi.
‘BREXIT İNGİLİZLERİN SEÇİMİYDİ, HİÇBİR ŞEKİLDE KARIŞMADIK’
*İran’dan gelebileceği söylenen nükleer tehdit efsanesi geride kaldı. İran’ın gelecekte Büyük Avrasya Partnerliği’nin üyelerinden biri olacağını umuyoruz.
*Brexit, İngilizlerin seçimiydi. Bu sürece hiçbir şekilde karışmadık ve karışmayacağız. Fakat bu sürecin Avrupa ve bizim için sonuçlarının ne olacağını dikkatle izleyeceğiz.
‘ABD HALKI KİMİ BAŞKAN SEÇERSE SAYGI DUYACAĞIZ’
*ABD’nin yeni başkanı kim olursa olsun, ABD halkı kimi seçerse seçsin bu seçime saygı duyacağız ve seçilen kişiyle çalışmaya hazırız.
‘NATO’YA YANIT VERECEĞİZ AMA MİLİTARİZM ÇILGINLIĞINA KAPILMAYACAĞIZ’
*Bizi düzenli olarak askeri hareketlilikle suçluyorlar. Nerede oluyor bunlar? Kendi topraklarımızda. Sınırlarımız yakınlarında olanlar ise ‘çok normal.’ Polonya’da, Baltıklar’da hızlı müdahale güçleri yerleştiriliyor, taarruz silahları cephaneleri dolduruluyor. Tüm bunlar, oluşması on yıllar süren askeri eşitliği baltalıyor.
*NATO Rusya’ya karşı çarpışmaya yönelik adımlar atıyor. Bu adımlara gereken yanıtları vereceğiz ama militarizm çılgınlığına kapılmak gibi bir planımız yok.
*Ukrayna krizinin olabildiğince yakın bir zamanda çözülmesini diliyoruz. Ukrayna krizinin çözümünün ertelenmesi ya da bu kriz nedeniyle Rusya’yı suçlamak ise kabul edilemez. Ukrayna’da iyi bir komşu, öngörülebilir ve kendi başına ayakta durabilen bir partner görmek istiyoruz. Bunun Kiev’in Donbass ile doğrudan diyalog kurmanın kaçınılmaz olduğunu anlaması gerek.
Sputnik