Home / News / HABER / İSLAMİ BELDELER / ‘Gömün de kurtulalım’

‘Gömün de kurtulalım’

Gazze sadece İsrail’in değil, Mısır’ın da ablukası altında. Kahire yönetimi Refah Sınır Kapısı’nı 2007’den beri kapalı tutuyor, çok az kişinin geçişine imkân tanıyor.

Gazze Şeridi, İsrail’in yanı sıra Mısır’ın da ablukası altında. İsrail kendi tarafındaki üç sınır kapısını ve limanı abluka altına almışken, Mısır da Refah Sınır Kapısı’nı kapalı tutuyor.

Hüsnü Mübarek döneminde kapatılan kapı, Mısır’ın demokratik olarak seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi döneminde açılmıştı. Ancak 2013’te Mursi’yi askeri darbe ile devirip başa geçen Abdülfettah Sisi, sınır kapısını tekrar kapattı. Yılda yalnızca birkaç kez, birkaç günlüğüne açılan ve Gazzelilerin geçişine imkân tanınan kapıda konuştuğumuz insanlar hâliyle durumdan şikâyetçi.

İsa Hasan onlardan biri. Gazze’de işçilik yapan Hasan’ın kızı Akdeniz Anemisi hastası. Hasan, “Eskiden olduğu gibi hastaların geçişine izin vermeliler. Hastaların siyasetçilerle ilgisi yok. Oraya tedavi olmaya gidiyor” diyor.

Bir başka Gazzeli, otomotivci İbrahim Ebucebel ise “Ne liman var, ne havaalanı. Biz insan değil miyiz? Ne yaşadığımızı görün artık. Ölü gibiyiz, ölüler bizden daha iyi durumda, gömün de kurtulalım” diyor.

Sümeyye Mahmut ise yaşlı annesini sınırdan geçirmek ve oğullarıyla buluşturmak istiyor. Mahmut, “Sisi’den tek isteğimiz kapıyı açması. Hastalara ve annem gibi düşkünlere izin verseler yeter…” diyor.

Refah’ta geçiş çilesi

Mısır, çok düzenli olmasa da, dört ayda bir az sayıda Gazzelinin Refah sınır kapısından geçişine izin veriyor. Bu sefern geçişler Ramazan Bayramı öncesine denk geldi. Sabahın erken saatlerinden itibaren Gazzeliler valizleriyle Refah kapısına geldi. Hastalar, yaşlılar, işadamları, yurt dışında ikameti olarak, öğrenciler… Mısır’a gitmek için bu kategorilerden birinde olmanız gerekiyor.

Gerekli şartlara sahip olan Gazzeliler, Mısır’a gidiş için, Filistin İçişleri Bakanlığı’na başvuruda bulunuyor. Bakanlık verilerine göre şimdiye kadar 28 bin başvuru yapıldı. Yoğun talep nedeniyle ortalama bekleme süresi bir yılı buluyor. Bütün bunlardan sonra, sıranız geldiğinde bile, Mısır sınır muhafaza polisi değişik gerekçelerle yolcuları geri gönderme hakkına sahip. Nedensiz gecikmeler nedeniyle sırası sarkanlar dört ay beklemek zorunda. Bu izdihamdan en çok tedavi amaçlı seyahat için bekleyenler muzdarip.

Türkiye’ye gidenlere geçiş yok

İsminin açıklanmasını istemeyen Gazzeli bir öğrenci üniversite eğitimi için Türkiye’deki özel bir üniversiteden kabul almış. Bir yıl önce başvuruda bulunmasına rağmen sırası anca gelmiş. Gazzeli genç, Mısırlıların Türkiye’ye transit geçiş yapmak isteyenlere izin vermediğini söylüyor:

“Mısır makanlarına başka bir Arap ülkesine gittiğimi bildirdim. Başvurumu o Arap ülkesinin üniversitesine gidiyormuşum gibi yaptım. Kahire’den o Arap ülkesine uçacağım. Oradan da İstanbul’a. Mısırlılar Türkiye’ye gitmek isteyenlere izin vermiyor. Kendi vatandaşlarının bile Türkiye seyahatlerine kısıtlamalar getiriyor.”

Al Jazeera

Ayrıca...

Çin’in toplama kampları nedeniyle Doğu Türkistan nüfusu hızla azalıyor

Avustralya’da yayın yapan Mercatornet’in hazırladığı rapora göre, ülkedeki Uygur nüfusu, bu kampların kurulduğu 2017’den bu …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir