Almanya’nın Berlin Eyaleti Sosyal İşleri Dairesinin mültecilere yemek parası ödemediği bildirildi.
Almanya’nın başkenti ve aynı zamanda bir eyalet şehir olan Berlin’de Sağlık ve Sosyal İşler Dairesinin, mülteci yurtlarında kalanlar için yemek ücretini karşılamadığı bildirildi. Birçok yurt idarecisi basına bir açıklama yaparak bu konudaki şikayetlerini kamuoyuna duyurdu.
Berlin’in güneydoğusundaki ‘Allende II’ isimli konteynır köyde, toplam 380 mülteciden yaklaşık 50 kadarının neredeyse yiyecek hiçbir şeylerinin bulunmadığı belirtildi. Mülteci kampı genel müdürü Peter Hermanns, defalarca Sağlık ve Sosyal İşler Dairesi ‘Lageso’ya başvuru yaptıklarını, çaresizliklerini kamuoyuna duyurmaktan başka bir yol bulamadığını söyledi. Berlin’in merkezinde, bağışlanan yemekleri mültecilere dağıtan ‘Berlin Sofrası’ isimli dernek de halktan yardım istedi.
Berlin’deki diğer sosyal yardım kuruluşlarında da durumun farklı olmadığı bildirildi. ‘İşçi Refahı’ ‘AWO’ isimli kuruluşun yaklaşık 300 mülteciyi barındırdığı yurtlarında yemek için para kalmadığı kaydedildi.
AWO sözcüsü Julika Krimphove, yurtlarındaki bazı ailelerin Aralık ayından bu yana para alamadıklarını bildirdi. ‘Caritas’ ve ‘Malteser Yardım Hizmetleri’ isimli kilise kuruluşlarına bağlı yurtlarda kalan mültecilerin de paralarının olmadığı belirtildi.
Berlin Sosyal İşler Senatörü Mario Czaja, dün yaptığı açıklamada para problemi olduğunu itiraf ederek, çok sayıda mültecinin gelmesinin ve Lageso’da çalışanlardan hasta olup işe gelemeyenlerin sayısının çok olmasının buna neden olduğunu söyledi.
İKTİDAR ORTAKLARI SURİYELİLERİN AİLE BİRLEŞİMİNİ DAHA DA ZORLAŞTIRIYOR
Diğer taraftan Federal koalisyon hükümetinin ortakları Sosyal Demokrat Parti SPD ile Hristiyan Demokratlar Birliği CDU/CSU’nun ikinci iltica paketi konusunda uzlaşmaya vardılar. Bu uzlaşmayla Suriyeli mültecilerin ailelerini getirmelerini daha da zorlaştıracak kısıtlamalar kararlaştırıldığı bildirildi.
Alman haber ajansı dpa’nın bildirdiğine göre Federal Başbakan Angela Merkel ile Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel, Suriyeli mültecilerin beşte birini kapsayan, daha sıkı kurallar konusunda anlaştılar. İltica kanununun sertleştirlmesini isteyen CSU Genel Başkanı Horst Seehofer, uzlaşma konusunda Merkel ve Gabriel’den için süre istemişti.
Köln’de yılbaşı gecesi yaşandığı öne sürülen taciz olayları nedeniyle federal hükümetin bugün yapacağı bir kanun değişikliğiyle, suç işleyen yabancıların daha süratli bir şekilde yurtdışı edilmeleri karara bağlanacak.
Merkel’in izlediği mülteci politikası uzun bir süreden beri, güneydeki ultra muhafazakar CSU tarafından sert bir şekilde eleştiriliyor. Genel Başkan Seehofer, dün yaptığı açıklamada, bir mektupla iltica politikasında değişiklikler yapılmasını taleb ettiğini, aksi takdirde Federal Anayasa Mahkemesine başvuracaklarını bildirmişti. SPD bu açıklamayı koalisyonu sona erdirme tehdidi olarak değerlendirdi.
Şimdi varılan uzlaşmaya göre bundan böyle ailelerini getirmek isteyen mülteci sayısı yalnızca 1800 ile sınırlı kalmayacak. Daha önce kısıtlamanın dışında bırakılan Almanya’daki Suriyeli mültecilerden yüzde 20’si de bu kısıtlamaya dahil edilecek.
Kısıtlamanın yalnızca bir yıl geçerli olması Seehofer tarafından yeterli görülmedi. Uzlaşmada varılan özel bir uygulamayla Lübnan ve Ürdün’deki kamplarda kalan aile bireyleri Almanya’ya getirilebilecek.
Ajanslar