Türkiye ile Almanya arasında 22 Ocak’ta ilk kez iki ülke başbakanları liderliğinde hükümetler arası görüşme gerçekleştirilecek. Sultanahmet Meydanı’nda 10 Alman vatandaşının yaşamını yitirdiği canlı bomba saldırısının ardından gerçekleşecek hükümetler arası görüşmede, sığınmacı krizinin ana gündem maddesi olması bekleniyor.
Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Martin Erdmann, bir grup gazeteciye yaptığı açıklamada bu cuma günü Berlin’de Türkiye ile Almanya arasında hükümetler arası görüşmeler yapılacağını ve bu görüşmelerin, ilk niteliğinde olacağını belirtti.
‘ÇOK AZ ÜLKE İLE BU GÖRÜŞMELER YAPILIYOR’
Görüşmelerin, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Başbakan Ahmet Davutoğlu liderliğinde gerçekleşeceğini, iki ülkenin dışişleri bakanları, AB bakanları, içişleri bakanları, savunma bakanları ve ekonomi bakanlarının katılacağını bildiren Erdmann, “Almanya federal hükümeti çok az ülke ile bu tarz ikili görüşmeler düzenlenmektedir. Bu ülkeler Fransa, Çin Brezilya, Hindistan ve İsrail’dir. İlk defa cuma günü Türkiye ile böyle bir toplantı gerçekleştirilecektir. Bu görüşmeler yılda bir kez yapılmaktadır ve bu toplantılar iki ülke başbakanları liderliğinde gerçekleştirilecektir” dedi. Erdmann, “Bu hükümetler arası görüşmeler, izole toplantılar değil, tersine birtakım süreçleri de hareketlenmesi gereken toplantılar olarak değerlendirilmektedir. Bu hükümetler arası görüşmelerin ilişkilere dinamizm katması bekleniyor. Bu toplantılar, diğer bakanlıklar arasındaki temasların yoğunlaşmasını sağlaması da hedeflenmektedir” diye konuştu.
‘SIĞINMACI KRİZİYLE DOĞRUAN BAĞLANTISI YOK’
Erdmann, hükümetler arası görüşmelerin sürmekte olan sığınmacı kriziyle doğrudan bağlantısı olmadığını belirtirken “Bu hükümetler arası görüşmelerin sığınmacı kriziyle bir bağlantısı yoktur, ancak bu konu tabii ki güncel bir konu olarak ele alınacaktır” dedi. Erdmann, Türkiye’nin üçüncü ülkelerden Türkiye’ye giriş yapmak isteyen Suriyelilere vize uygulamaya başlamasını da olumlu karşıladıklarını, Suriyelilere çalışma izni verilecek olmasından da memnuniyet duyduklarını belirtti.
‘PKK İLE MÜCADELE TÜRKİYE’NİN HAKKIDIR, AMA ÇÖZÜM SİYASİ DÜZLEMDE OLUR’
Erdmann, Türkiye’nin PKK ile mücadelesinin hükümetler arası görüşmelerde gündeme gelip gelmeyeceği sorusu üzerine şöyle konuştu:
“Eminim bu konu bu görüşmeler çerçevesinde gündeme gelecektir. Çünkü terör Türkiye, Almanya ve AB’yi ilgilendiren önemli bir sorun. Hem Türkiye hem de Almanya terörü her şekliyle şiddetle kınayan iki ülkedir. PKK ile mücadele ve kendini PKK’ya karşı savunmak Türkiye’nin en doğal hakkıdır. Fakat Almanya Federal Hükümeti’nin inancına göre PKK terörü sadece siyasi düzlemde nihai ve kalıcı bir sonuca kavuşabilecektir. Türk hükümetinin 2013 yılından beri izlediği çözüm politikasını biz Almanya olarak destekledik ve bundan memnuniyet duyduk. Geçtiğimiz yılın Temmuz ayından beri bu sürecin sekteye uğramasını da büyük bir üzüntüyle karşılıyoruz.”
ALMAN SAVUNMA BAKANI İNCİRLİK’E GELİYOR
Alman büyükelçi, Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen’in Perşembe günü Türkiye’ye gelerek Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ile birlikte IŞİD’le mücadele kapsamında İncirlik’e konuşlanan Alman askeri birliğini ziyaret edeceğini duyurdu. Erdmann, “Bu tarz ziyaretler Almanya’da bir gelenektir. Almanya’da bakanlar başka ülkelerde görevde bulunan askeri birlikleri ziyaret ederler. Önümüzdeki haftalarda başka bakanlar da yine buraya gelip askerleri ziyaret edeceklerdir” dedi. Erdmann şu anda İncirlik’te IŞİD’le mücadele kapsamında 6 tornado keşif uçağı, bir tanker uçağı ve 800 Alman askerinin bulunduğunu, aynı zamanda bir Alman fırkateyninin de Akdeniz’de konuşlu durumda bulunduğunu bildirdi. Türk ve Alman Savunma Bakanları İncirlik’te ikili bir görüşme de gerçekleştirecek.
‘TÜRKİYE’NİN IŞİD’LE MÜCADELESİ YETERLİ’
Sultanahmet’te 10 Alman vatandaşının yaşamını yitirdiği canlı bomba saldırısı hakkında da konuşan Erdmann, Almanya hükümetinin, bu saldırının doğrudan Almanları hedef almadığını açıkladığını kaydetti. Sultanahmet saldırısının ardından Türkiye’nin büyük bir destekle Almanya’nın yanında olduğunu belirten Erdmann, Türk hükümetine bu desteğinden dolayı teşekkür etti. Erdmann, “Türk hükümetinin Türkiye içinde IŞİD’le mücadelesinin yetersiz olduğunu düşünüyor musunuz?” sorusu üzerine de “Hayır, kesinlikle böyle bir izlenimim yok” dedi.
‘ALMANYA SIĞINMACI SORUNUNU TÜRKİYE’NİN OMUZLARINA YÜKLEMEK İSTEMİYOR’
Alman Büyükelçi, mülteci krizinde Türkiye’nin yalnız bırakıldığı ve Avrupa’nın tüm yükü Türkiye’nin omuzlarına yüklemek istediği yönündeki eleştirilere de yanıt verdi. “AB ve Almanya bu krizde Türkiye’yi yalnız bırakmak istemiyor, bu yükü Türkiye’nin omuzlarına yüklemek niyetinde de değil” diyen Erdmann, Türkiye’nin örnek bir şekilde 2.2 milyon Suriyeli mülteciyi bakındırdığını vurgulayarak “Türkiye’de bu mültecilerin getirdiği yükü değerlendirdiğimizde gerek maddi gerek insani boyut olarak ortaya konan bu çaba ve yardım bizim her türlü takdirimizi ve saygımızı hak ediyor” dedi.
‘ALMANYA SADECE 2015’TE 1.1 MİLYON MÜLTECİ KABUL ETTİ’
Erdmann, Avrupa’da özellikle Almanya, Avusturya ve İsveç’in sığınmacı krizinde Türkiye’ye benzer bir şekilde önemli bir yük üstlendiğini söyledi. Almanya’nın 1 Ocak 2015’ten bu yana 1.1 milyon sığınmacı kabul ettiğini, sadece 1 Ocak 2016’dan bu yana 19 günde Almanya’ya kış mevsimi olmasına rağmen 45 bin sığınmacı geldiğini belirten Erdmann, İsveç’in ise kişi başı nüfusa oranla en çok mülteci kabul eden ülke olduğunu ifade etti.
‘TÜRKİYE BAZI AFRİKA ÜLKELERİNE DE VİZE UYGULAMALI’
Avusturya’nın da mülteci krizinden önemli ölçüde etkilendiğini kaydeden Erdmann, “Ortak bir şekilde AB ve Türkiye olarak bu sığınmacı akınının iyi bir şekilde yönetilmesine muhtacız. Türkiye Hükümeti’nin almış olduğu üçüncü ülkelerden gelen Suriye vatandaşlarına vize uygulamaya başlaması doğru bir karardır. Bazı Afrika ülkelerine yönelik Türkiye’nin vize zorunluluğu getirmesini de memnuniyetle karşılarız. Bu tür tedbirlerle düzensiz göç olarak nitelendirdiğimiz bu durumu kontrol altına alabilmemiz mümkün olmalı diye düşünüyoruz” dedi.