Home / News / HABER / İSLAMİ BELDELER / Tacikistan’da muhalefete işkence uygulanıyor
islam devleti default

Tacikistan’da muhalefete işkence uygulanıyor

İnsan Hakları İzleme Örgütü tarafından yapılan araştırma, Tacik hükümetinin ülkenin barışçıl muhalefet üyelerine işkence, tutuklama ve hapis cezası uygulandığını ortaya koydu. Araştırma sonrasında yayınlanan rapora göre yurt dışına çıkmak zorunda kalan meşru muhalefetin tutuklanması ya da iadesi istenirken, zaman zaman muhaliflere yurt dışında suikastler düzenleniyor.

Tacikistan’da insan haklarına ve muhalefet üyelerine karşı uygulanan baskılar son bir yıl içinde gittikçe artıyor. İnsan Hakları İzleme Örgütü, ülkenin barışçıl muhalefetine tutuklamaların, hapis cezalarının ve işkencelerin uygulandığını ortaya koydu.

Konuyla ilgili açıklama yapan İnsan Hakları Örgütü Orta Asya sorumlusu Steve Swerdlow, “Tacikistan’da yüzlerce muhalefet üyesinin barışçıl ve meşru siyasete rağmen tutuklandı. Ülke iç savaştan sonraki en kötü siyasi dönemini yaşamaktadır.” ifadelerini kullandı. Swerdlow ayrıca “Tacikistan’da kriz her geçen gün derinleşirken, ne AB ne de Washington’dan bir tepki geliyor.” dedi.

İnsan Hakları İzleme ve Norveç Helsinki Komitesi tarafından yapılan son araştırma, Tacik yetkililer tarafından yurtiçinde ya da yurtdışında eleştiren muhaliflere geniş çaplı kampanyalar düzenlendiği ve siyasi aktivistlerin Belarus, Kırgızistan, Kazakistan, Moldova, Rusya, Türkiye gibi ülkelerden zorla geri alındığını bildiriyor.

ABD Uluslararası Din Özgürlüğü Komisyonu da Tacikistan’da son bir yıl içinde muhaliflere karşı baskıların arttığını ve İslam Uyanış Partisi’nin yüzlerce üyesinin tutuklandığını açıkladı.

Yetkililer ayrıca sosyal medyada Cumhurbaşkanı İmamali Rahmanov’u ve hükümeti eleştiren avukatlar, gazeteciler ve sıradan vatandaşları hedef aldığını bildiriyor. Araştırmaya göre, yüzlerce muhalif, ailesiyle birlikte ülkeden kaçmak zorunda kaldı.

Geçtiğimiz gün Tacikistan İslami Diriliş Partisi’nin Eylül 2015’te kapatılması, üyelerinin hapsedilmesi, hapiste tutulan kişiler hakkında insan hakları ihlalleri ve Müslüman Tacik halkına yönelik baskılarla ilgili gündem oluşması üzerine, Türk ve Rus avukatlardan oluşan Tacikistan İnsan Hakları İnceleme Heyeti, 21-23 Ocak tarihlerinde bu ülkeye bir ziyaret gerçekleştirmişti. Heyet, yaptığı ziyaretin ardından Tacikistan’da yaşanan insan hakları ihlalleriyle ilgili hazırladığı raporu, Fatih’te düzenlenen basın toplantısında kamuoyuna duyurmuştu.

Öte yandan Tacikistan Parlamentosu “Ulusun Lideri” statüsüne sahip Cumhurbaşkanı İmamali Rahman’a sınırsız sayıda cumhurbaşkanı seçilme hakkının da tanındığı anayasa değişikliğine ilişkin referandumun 22 Mayıs 2016’da yapılmasını kararlaştırmıştı.

 

Ajanslar

Ayrıca...

Çin’in toplama kampları nedeniyle Doğu Türkistan nüfusu hızla azalıyor

Avustralya’da yayın yapan Mercatornet’in hazırladığı rapora göre, ülkedeki Uygur nüfusu, bu kampların kurulduğu 2017’den bu …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir