Birleşik Krallık’ın AB’den ayrılması sonucunun çıktığı referandum sürecinde ve ardından, ülkede nefret suçlarında dramatik artış yaşandı. Ülkede 26 Haziran – 14 Temmuz tarihlerinde bildirilen nefret suçu sayısı 6 bini geçti
Birleşik Krallık’ın Avrupa Birliği’nden ayrılması (Brexit) sonucunun çıktığı referandum sürecinde ve ardından, ülkede nefret suçlarında dramatik artış yaşandı.
Ulusal Polis Müdürlüğü Konseyinin (NPCC) verilerine göre, 23 Haziran’da yapılan AB referandumunun yaklaşık bir hafta öncesinden 14 Temmuz’a kadar geçen sürede İngiltere, Galler ve Kuzey İrlanda’da 6 binden fazla nefret suçu bildirildi. Güncel verilere göre ülkede nefret suçları geçen yılın aynı dönemine nispetle yüzde 20 arttı.
16-30 Haziran tarihlerinde 3 bin 192, 1-14 Temmuz tarihlerinde ise 3 bin 1 ihbar alındığı belirtilen açıklamada, günde ortalama 200 nefret suçu işlendiğine dikkat çekildi. Resmi verilere göre en fazla nefret suçunun işlendiği gün 289 ile referandum sonucunun ilan edilmesinden bir gün sonra, yani 25 Haziran oldu.
Nefret suçları içinde çoğunluğu şahsa karşı suçların oluşturduğu belirtilen açıklamada, bunların da daha ziyade taciz, fiziksel saldırı, hakaret, tükürme şeklinde ortaya çıktığı kaydedildi. Bu suçları ise kamu düzenini bozan ve mülke zarar veren suçların izlediği ifade edildi.
CAMİLERE BEYAZ TOZ
İngiltere, Galler, Kuzey İrlanda ve İskoçya’dan oluşan Birleşik Krallık’ta AB referandumuna giden süreçte özellikle sığınmacılara karşı ırkçı söylem öne çıkmıştı. Referandum sürecinde göçmenlerin ülkedeki bütün sorunların kaynağı olarak lanse etti.
Yüzde 52’lik bir oranla AB’den ayrılma sonucunun alındığı referandumun hemen ardından camilere ve göçmenlerin kültürel merkezlerine yönelik saldırılar meydana gelmişti. Temmuzun ilk haftasında Londra’da 3 camiye içerisinde beyaz toz bulunan paketler yollanmıştı.
İslamofobi vakalarını takip eden İngiliz sivil toplum kuruluşu Tell Mama da önceki günlerde yayımladığı raporda Müslümanlara yönelik saldırıların 2015’te yüzde 326 arttığını açıklamıştı.
IRKÇI CİNAYETLER
Referanduma bir hafta kala ana muhalefetteki İşçi Partisinin kadın milletvekili Jo Cox, aşırı sağcı bir kişi tarafından öldürülmüştü.
Katil zanlısı çıkarıldığı mahkemede kimlik doğrulaması sırasında adının, “Hainlere ölüm, Britanya’ya özgürlük” olduğunu söylemişti. Zanlının, ABD’deki ırkçı örgütlerle ve İngiltere’deki Önce Britanya adlı aşırı sağcı partiyle bağlatıları tespit edilmişti.
Suriye’deki iç savaş ve sığınmacı krizi konusundaki hassasiyetiyle tanınan milletvekili Cox, İngiliz parlamentosundaki Suriye’nin Dostları Grubu’nun da eş başkanıydı.
Ajanslar