Home / News / HABER / DÜNYA / ABD’nin İran’a ödediği para tartışması sürüyor

ABD’nin İran’a ödediği para tartışması sürüyor

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, İran’a bu yılın başında ödenen 400 milyon doların, bu ülkede tutuklu 4 Amerikalının serbest bırakılması için verilmiş fidye olmadığını söyledi.


Arjantin’in başkenti Buenos Aires’teki temasları kapsamında basın toplantısı düzenleyen Kerry, ABD’nin İran’a fidye ödediği iddialarını reddetti.

ABD yönetiminin İran’a ödediği 400 milyon doların, Tahran yönetimiyle varılan nükleer anlaşmayla bir ilgisi olmadığı gibi İran’da tutuklu bulunan bazı Amerikalıların serbest bırakılması için verilmiş fidye olmadığının da altını çizen Kerry, “ABD fidye ödemez, fidye için görüşmeler yapmaz. Bu bizim bir politikamız değil.” dedi.

İran’ın 1979’da ABD’den savaş uçağı almak için 400 milyon dolar ödediğini ancak ülkede yaşanan devrim nedeniyle uçakların kendilerine teslim edilemediğini söyleyen Kerry, Lahey’deki uluslararası mahkemede varılan uzlaşma sonucunda da İran’ın parasının geri ödendiğini belirtti ancak 400 milyon doların İran’a ne zaman ödendiğini açıklamadı.

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, 17 Ocak’ta yaptığı açıklamada, İran’ın 1981 yılından bu yana dondurulmuş olan 400 milyon doların, faizi 1,3 milyar dolarla birlikte toplamda 1,7 miyar dolar olarak geri ödeneceğini bildirmişti.

Wall Street Journal gazetesi de salı günü isimleri verilmeyen Avrupalı ve Amerikalı yetkililere dayandırdığı haberinde, ABD’nin aslında 4 Amerikalıyı serbest bırakması için 400 milyon dolar ödediğini ileri sürmüştü.

İran’ın nükleer anlaşmanın şartlarını yerine getirmesinden sonra ABD ve İran karşılıklı olarak bu yıl başında tutukluları serbest bırakmıştı.

İran’ın bıraktığı tutukluların arasında Washington Post’un Tahran muhabiri Jason Rezaian, Amerikalı asker Emir Hikmeti, rahip Said Abidini ve Nusretullah Husrevi bulunuyordu.

Ayrıca...

El Ezher ve Vatikan’dan koronavirüse karşı ‘ortak dua’

El-Ezher Şeyhi Dr. Ahmed et-Tayyib ve Katolik dünyasının ruhani lideri Papa Franciscus dün koronavirüs (Kovid-19) …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir