Home / News / HABER / İSLAMİ BELDELER / Düğünde içki ikramı yapmadı, ‘terörist’ listesine girdi

Düğünde içki ikramı yapmadı, ‘terörist’ listesine girdi

Özbek vatandaşı evlenme düğününde misafirlere alkol ikram etmediği için aşırılık yanlısı ilan edildi. Özbekistan’da ‘aşırılık yanlıları’ listesinde olmak, uzun yıllar süren hapis ya da bir boşluk bulunduğunda ‘infaz’ demek

Özbekistan’da, düğün töreninde içki ikramı yapmayan Özbek genç, aşırı dincilik suçlamalarına maruz kaldı ve ‘radikaller’ listesine alındı. Aşırı dincilik suçlamasının yıllarca bitmeyecek mahkeme ve hapis demek olduğu ülkede şimdi Özbek genç kendine sığınacak ülke arıyor.

Ülkesinde dini aşırılıkla suçlanan Alişer Celilov adlı Özbek vatandaşı, aşırı dincilik suçlamasıyla hapse girmemek için şimdi Rusya’da sığınma imkanları arıyor.

32 yaşındaki Alişer Celilov, Semerkant’a beş yıl önce evlenmek için gittiğinde düğününde misafirlere alkol ikram etmediği için aşırılık yanlısı ilan edildiğini söyledi.

Kerimov dikta rejiminin Müslüman halka yaptığı baskı ve zulümler hakkında BBC Özbek servisine konuşan Celilov, “Namaz kılıyordum. Mescide gittiğim için istihbarat beni takip etmeye başladı. Yurt dışına çıkmayı düşündüğümde, kendilerine söylememi emrettiler. Ama ben haber vermeden Rusya’ya gittim. 2012 yılında beni arananlar listesine alarak, her yere resmimi astılar” dedi.

Özbekistan’a iade edilmesi durumunda tutuklama ve işkenceye maruz kalacağını da sözlerine ekleyen Celilov, “Özbek polisi, Rusya’da çalışan diğer arkadaşlarım da bulunduğum yeri ihbar etmeleri için zorlandı” dedi.

Özbek insan hakları aktivistleri, Taşkent rejiminin Rusya’dan dönen Özbek göçmen işçileri dini aşırılıkla suçlayarak hapse atma vakalarının gittikçe arttığını açıkladı.

Taşkentli insan hakları savunucusu Suret Ikramov, Rusya’dan dönen Semerkantlı bir göçmen işçinin davasının bugünlerde mahkemesi olduğunu belirterek, “Ben iddianameyi okudum. Bu göçmen işçi Rusya’da çalışan başka göçmenlerin ona karşı verdiği ifadelere dayanarak tutuklanmış ve Özbekistan’a iade edilmiş. Böyle vakıalar gittikçe artıyor” dedi.

Ikramov, Rusya’da çalışan göçmen işçiler arasında radikalleşme olaylarının mümkün olduğunu, ancak Özbek istihbaratının radikallerin yanısıra suçu Rusya’da çalışmak ya da namaz kılmak olan birçok Müslüman’ı da tutuklayarak mahkemeye sevkettiğini sözlerine ekledi.

Ayrıca...

Çin’in toplama kampları nedeniyle Doğu Türkistan nüfusu hızla azalıyor

Avustralya’da yayın yapan Mercatornet’in hazırladığı rapora göre, ülkedeki Uygur nüfusu, bu kampların kurulduğu 2017’den bu …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir