Home / News / HABER / TÜRKİYE / Kalın: Rusya ve ABD’ye gereken bilgilendirme yapıldı

Kalın: Rusya ve ABD’ye gereken bilgilendirme yapıldı

Kalın, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı ve gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Cerablus operasyonuna ilişkin açıklama yapan Kalın, Rusya ve ABD’ye operasyon konusunda gereken bilgilendirmenin yapıldığını söyledi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Çin’de yapılacak G20 Zirvesi’nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Barack Obama’nın gerçekleştireceği görüşmeye ilişkin, “Uzun bir gündemimiz var. FETÖ’nün iadesi meselesi de elbette gündeme gelecek.” dedi.

Kalın, G20 Zirvesi’nde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD Başkanı Obama ile gerçekleştireceği görüşmede, Fethullah Gülen’in iadesi ile konunun da gündeme getirilip getirilmeyeceği sorulan Kalın, Erdoğan-Obama görüşmesinde bu konunun da gündeme geleceğini ama görüşmede aynı zamanda uzun bir konular listesinin de bulunduğunu bildirdi.

Kalın, “Uzun bir gündemimiz var. FETÖ’nün iadesi meselesi de elbette gündeme gelecek. Geçen hafta burada bulunan ABD Başkan Yardımcısı Sayın Biden’la yaptığımız görüşmeler çerçevesinde bu konuyu elbette biz tekrar gündeme getireceğiz. Tabii ki Sayın Biden, konuyu, buradaki görüşmeleri, bizim bakış açımızı, kendisine sunduğumuz hususları Başkan Obama ile paylaşmıştır. O da belli bir hazırlıkla mutlaka gelecektir” diye konuştu.

”ABD’NİN ATABİLECEĞİ BİRTAKIM ADIMLAR VAR’

Türkiye’nin beklentisinin Gülen’in iadesi olduğunu vurgulayan Kalın, “İade edilme süreci yaşanırken de gene suçluların iadesi anlaşması çerçevesinde öncelikle gözaltı yapılmasıdır. Bu da anlaşmada bulunan bir husustur. Mahkeme kararını verene kadar da ABD’nin atabileceği bir takım adımlar var çünkü bu terör örgütü şu anda orada elini kolunu sallayarak kendisinin bu suç imparatorluğunu yönetmeye devam ediyor. Basın, finans, okullar vesaire üzerinden bu faaliyetlere devam ediyor. Tabii ki buna göz yumulması kabul edilebilir bir durum değil. Bunları gene Sayın Obama ile yapacağımız görüşmede dikkatlerine getireceğiz” dedi.

‘HALEP’TE ATEŞKES BAYRAM GELMEDEN GERÇEKLEŞEBİLİR’

Halep’te masum insanların öldürülmesinin kabul edilemez olduğunu vurgulayan Kalın, bölgede ateşkesin yakın bir zamanda gerçekleşeceğinin sinyalini vererek, “Bayram gelmeden burada bir ateşkes için sayın Cumhurbaşkanımızın önderliğinden bir organizasyon var. G20’de bu da muhataplarla masaya yatırılacak” dedi. İbrahim Kalın’ın konuşmasından önemli satır başları şöyle:

15 Temmuz kanlı darbe girişiminin ardından Avrupa’dan devlet başkanı düzeyinde ülkemize ziyaret yapılmamış olması anlaşılabilecek bir durum değildi.
Bu süreçte gelenler ise olayın vehametini bizzat yerinde müşahade etme imkanı buldular.

Türkiye bugün eskisinden daha güçlü ayakta dimdik durmaktadır. Darbeciler ile ilgili mücadele kapsamlı bir şekilde yürütülmektedir.
Süreç taviz vermeden yürütülecektir ta ki hukukun üstünlüğü ve riyakat tesis edilene kadar. FETÖ devleti ele geçirmeye çalıştı. Ancak planları boşa çıktı.

‘RUSYA İLE İLİŞKİLERİN NORMALLEŞMESİ ADINA ÖNEMLİ ADIMLAR ATILIYOR’

Yapılan, pisliğin temizlenmesi ve devletin yeniden yapılanmasıdır. Gerekli adımların atılmasıdır.
İkinci olarak bu pazar günü başlamak üzere Cumhurbaşkanımız G-20’ye katılacak. Gündem bağlamında küresel ekonomik gelişmeler ele alınacaktır.
G-20’nin ekonomi gündeminin yanı sıra terörle mücadele konusu da gündeme gelecek. Zirvede ve ikili görüşmelerde FETÖ ile mücadele anlatılacak.
Cumhurbaşkanımız, zirvede, Çin Halk Cumhuriyeti, ABD Başkanı, Rusya Devlet Başkanı Japonya Cumhurbaşkanı ile görüşecek.
Bu bağlamda Rusya ile ilişkilerin normalleşmesi adına önemli adımlar atılıyor. Geçtiğimiz günlerde Rusya’ya yaptığımız ziyaretimizde ele aldığımız konulardaki anlaşmalar hayata geçiyor.

‘FIRAT KALKANI OPERASYONUNUN AMACI, SINIR GÜVENLİĞİMİZİ SAĞLAMAK’

Darbe girişiminden 6 hafta sonra operasyon başlattık. Operasyonun amacı sınır güvenliğimizi sağlamak ve terörist unsurların temizlenmesidir. Çok başarılı bir şekilde bu harekat sürmektedir.
Fırat Kalkanı operasyonuyla ilgili spekülasyonlar yapılıyor. Bunlar tamamen yalandır.
Bu operasyonu sanki Kürtlerin haklarına yönelik bir operasyonmuş gibi sunmaları tamamen ahlak dışıdır. Bu sadece ve sadece terör örgütünün propagandasını yapmaktadır.
Bizim PKK, terör örgütleri sorunumuz vardır. PKK, DAEŞ’le mücadele adı altında terör kantonu kurmak istemektedir. Bu tür olaylar oradaki olayları daha da derinleştirecektir.

Halep’te masum insanların öldürülmesi kabul edilemez. Bayram gelmeden burada bir ateşkes için sayın Cumhurbaşkanımızın önderliğinden bir organizasyon var. G20’de bu da muhataplarla masaya yatırılacak.

‘KURBAN BAYRAMI NEDENİYLE GAZZE’YE İKİNCİ BİR YARDIM GEMİSİ GİDECEK’

Kurban Bayramı nedeniyle Gazze’ye ikinci bir yardım gemisi gidecek.

‘PYD İLE ANLAŞMAMIZ SÖZ KONUSU OLAMAZ’

PYD ile anlaşmamız söz konusu olamaz. PYD Fırat’ın doğusuna geçmedikçe hedeftir.

‘DAEŞ İLE SAVAŞAN YPG’DİR EFSANESİ ÇÖKMÜŞ OLDU’

Süre meselesini belirleyen kendileri. Bizim söylediğimiz en kısa sürede çekilmeleri ve bölgenin yönetimini bölge halkına bırakmalarıdır. Orada bir başka önemli nokta daha ortaya çıkmış oldu. Batı medyasında sıkça konu edildi: DAEŞ ile savaşan YPG’dir efsanesi çökmüş oldu. Muhalif desteklendiği zaman DAEŞ’e karşı etkin bir mücadele verilebiliyor.

‘ÖNCELİKLİ AMACIMIZ 90 KİLOMETRELİK HATTI TEMİZLEMEK’

Öncelikli amacımız 90 kilometrelik hattı temizlemek. Suriye muhalefeti hem ulusal konseyi hem de askeri kanat olmak üzere uluslararası koalisyon neticesinde ortaya çıkmış bir yapıydı. Suriye muhalefetin birliği anlamsız şekilde parçalandı. Planlar neden unutuldu? Bunları sorgulamak lazım.

Ayrıca...

Gaziantep’te Köklü Değişim “HİLAFET” sayısını tanıttıkları için 7 Müslüman’a Gözaltı

Şanlıurfa’dan sonra Gaziantep’te de Köklü Değişim Dergisi’nin “Hilafet” kapak konulu Mart sayısını tanıttıkları ve yaptıkları …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir