Home / News / HABER / İSLAMİ BELDELER / Kerry Yemen ve Suriye için Suudi Arabistan’da

Kerry Yemen ve Suriye için Suudi Arabistan’da

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Suriye ve Yemen krizlerini görüşmek amacıyla Cidde’de Suudi Arabistan’lı yetkilierle görüştü. Kerry, Suudi kral ve Körfez ülkelerinin dışişleri bakanlarıyla da bir araya gelecek.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Suriye ve Yemen krizlerini görüşmek amacıyla Cidde’yi ziyaret etti. Suudi Arabistan’ın birinci veliaht prensi Muhammed Bin Nayef ve İkinci Veliaht Prensi Muhammed Bin Salman ile bir araya gelen Kerry’nin, bugün Kral Selman bin Abdülaziz ile görüşmesi bekleniyor.

Reuters’e bilgi veren bir ABD’li yetkiliye göre, Cidde’de Suudi yetkililerin yanı sıra Körfez bölgesinden yetkililerle de bir araya gelecek olan Kerry, Washington’un Suriye konusunda Moskova ile yapmayı planladığı askeri işbirliğiyle ilgili de bilgi verecek.

Kerry, Körfez Ülkeleri İşbirliği Konseyi (KİK) üye ülkelerinin dışişleri bakanları ve BM Yemen Özel Temsilcisi İsmail Vild El Şeyh Ahmed ile görüşecek.

‘Yemen savaşı çözümü için fikirler ve inisiyatifler ele alınacak’

Kerry’nin bir araya gelmesi beklenen isimler arasında Suudi Arabistan ve Birleşik arap Emirlikleri Dışişleri Bakanları ile İngiltere Dışişleri Bakanı Yardımcısı Tobias Ellwood da var. Bu isimlerle Yemen’de 16 aydan beri devam eden ve 6 bin 500 kişinin hayatını kaybettiği savaşa çözüm senaryoları ele alınacak.

Bu senaryolarla ilgili detaylı bilgi vermekten çekinen üst düzey ABD’li yetkili şöyle konuştu

“Yemen konulu çok taraflı görüşmelerde siyasi çözüm için müzakerelerin yeniden başlatılması için fikirler ve inisiyatifler ele alınacak.”

Yemen’de Mart 2015’te Suudi Arabistan öncülüğünde askeri operasyon başlatan koalisyon, son dönemde bombardımanının yol açtığı sivil kaybından ve hastaneleri hedef aldığı yönündeki iddialardan dolayı eleştiri almaya başladı. ABD bu koalisyondaki askeri danışmanlarını geri çekmişti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Kerry’nin Suudi Arabistan ziyaretinden sonra Cuma günü Rus mevkidaşı Sergey Lavrov’la İsviçre’nin Cenevre kentinde bir araya geleceğini söyledi. Bu görüşme Rusya ile ABD’nin Suriye sahasında varmaya çalıştığı askeri ve istihbarat işbirliği anlaşması kapsamında geliyor.

Kaynak: Reuters ve Al Jazeera

Ayrıca...

Çin’in toplama kampları nedeniyle Doğu Türkistan nüfusu hızla azalıyor

Avustralya’da yayın yapan Mercatornet’in hazırladığı rapora göre, ülkedeki Uygur nüfusu, bu kampların kurulduğu 2017’den bu …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir