Bağımsızlıktan sonra Rusça konuşan insanların ülkeyi terk etmesine rağmen Tacikistan Cumhurbaşkanı, ülkesinde Rusça’ya büyük önem verildiğini ve halkın bu dili öğrenmesi gerektiğini savundu
Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman ülke yetkilileri olarak Rus diline büyük önem verdiklerini söyledi.
30 Ağustos Salı günü Rus (Slav) -Tacik Üniversitesi’nin yeni akademik binasının açılış töreninde konuşan Tacik lider, ülkesindeki 27 okulda ve ülke eğitim kurumlarının 130 sınıfında eğitimin tamamen Rusça verildiğini söyledi.
Rahman, “Bizim toplumumuzda Rus diline büyük önem gösterildiği bir gerçekdir. Modern dünyada Rus dilinin rolü hakkında detaylı konuşmaya gerek yok. Rus dili Birleşmiş Milletler ve diğer yetkili uluslararası ve bölgesel örgütlerin resmi dillerinden biridir. Bu dilde dünya edebiyatının en büyük eserleri yazıldı ve bugün Rus dili, bilim, teknoloji ve eğitim gelişiminde önemli bir rol oynayan, farklı halkların ve kültürlerin yakınlaşmasına araç olan dildir” dedi.
Rahman’a göre, Tacikistan bölgede Rusça dahil olmak üzere yabancı dillerin öğretimi geliştirmek için Devlet programını onaylayan ilk ülkelerden biri. Tacik cumhurbaşkanı, “Rus dilinin öğrenilmesi ülkemizin ilk, orta ve yüksek öğretiminde devlet standartları statüsüne alındı ve çocuklarımız ikinci sınıftan başlayarak bu dili öğrenmektedir”dedi.
Sovyetler Birliği döneminde Tacikistan’da Rus diline resmi statü verilmiş ve Başkent Duşanbe’nin nüfusu çoğunlukla Rusça konuşan insanlardan oluşuyordu. 1991 yılında Sovyet Birliği’nin dağılmasından sonra ve ülke iç savaş ve ekonomik çöküşe uğradığında Rusça konuşan insanların çoğunluğu ülkeyi terk etmişti.
Rus dili, öğretmen eksikliği nedeniyle bu dilin öğrenimi ve eğitimi önemli ölçüde azalmıştı.