Home / News / HABER / TÜRKİYE / Yıldırım’dan üç aşamalı Suriye planı

Yıldırım’dan üç aşamalı Suriye planı

Başbakan Binali Yıldırım Suriye konusunda yakın gelecekte düşünülen gelişmelerden çok umutlu olduğunu belirterek sığınmacıların ülkelerine döneceğini savundu.

Karar yazarı Mustafa Karaalioğlu’na konuşan Yıldırım “Suriye’de çözüme çok yakınız” dedi ve hükümetin 3 maddelik planını anlattı: “Sınırlar korunacak, PYD etkisinde bir devlet yapılanmasına izin verilmeyecek. Kesin çözüm sağlanınca komşu ülkelerdeki mülteciler ülkelerine geri dönecek.”

Yıldırım, “Bölgedeki aktörlerle birlikte sorunu aşacağız” dedikten sonra prensipleri; yani bu çözümün bir anlamda sınırlarını şöyle sıralıyor:

“1- Suriye’nin toprak bütünlüğünü mutlaka koruyacak bir çözüm olacak. Dolayısıyla da bu ülkede PYD gibi bir devlet yapılanması söz konusu olmayacak.

2- Yeni dönemde mezhepsel, etnik ve bölgesel yapıların birinin üstünlüğüne dayalı devlet yapısı olmayacak. Yani, Suriye’de şu anda yaşanan kanlı problemin temelindeki arızanın giderildiği bir yapılanma tesis edilecek. Mezhepsel yapılanma olmayacağına göre bu, uzun vadede Esad’ın da olamayacağı anlamı taşır.

3- Meselenin Türkiye’yle ilgili en önemli kısmına gelince. Çözüm devreye girdikten sonra Türkiye dahil bölge ülkelerine sığınmak ve kaçmak zorunda kalan Suriyeliler belirli programla ülkelerine dönecek. Sadece Türkiye’dekiler değil Ürdün, Lübnan ve diğer noktalardaki sığınmacılar da…”

Ayrıca...

Gaziantep’te Köklü Değişim “HİLAFET” sayısını tanıttıkları için 7 Müslüman’a Gözaltı

Şanlıurfa’dan sonra Gaziantep’te de Köklü Değişim Dergisi’nin “Hilafet” kapak konulu Mart sayısını tanıttıkları ve yaptıkları …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir