Home / News / HABER / TÜRKİYE / Çavuşoğlu: İsrail ile anlaşma Ortadoğu’nun güvenliğine hizmet edecek

Çavuşoğlu: İsrail ile anlaşma Ortadoğu’nun güvenliğine hizmet edecek

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Miami Herald gazetesinin internet sitesi yazdığı makalede Türkiye-Rusya ilişkilerinin yeni bir döneme girmesine rağmen hala daha yakın Türk-Rus diyaloğuna ihtiyaç olduğunu ifade etti. Çavuşoğlu, İsrail ile anlaşmanın Ortadoğu’nun gelecekteki istikrarı ve güvenliği için hizmet edeceğini vurguladı.

Çavuşoğlu, ABD gazetesi Miami Herald gazetesinin internet sitesinde yayımlanan “Türkiye ve Müttefikleri Terörizmi Yenebilir” başlıklı makalesinde, Türkiye-Rusya ilişkilerinin son durumu ve Türkiye’nin bölgesinde ve bölgesinin ötesinde yürüttüğü dış politikayı değerlendirdi.

‘TERÖRİZMLE MÜCADELE KONUSUNDA DA ARAMIZDA YENİ BİR SİNERJİ DOĞACAK’

Çavuşoğlu, Türkiye ve Rusya arasındaki ikili ilişkilere dair bölgesel konuların küresel etkileri dikkate alındığında, yakın Türk ve Rus diyaloğu ihtiyacının aşikar olduğunu belirterek, geçen kasımda istenmeden yaşanan Rus uçağının düşürülmesi olayından sonra gerilen ilişkilerin ardından son zamanlarda Türkiye’nin Rusya ile ilişkilerinin normalleştirdiğini vurguladı.

Bakan Çavuşoğlu, normalleşme sürecinin iki ülke halkı ve ekonomisi için pozitif katkı sağlamasının yanı sıra bölgesel problemlerin çözülmesi ve terörizme karşı mücadele iş birliğinin artırılmasında da yeni bir sinerji yaratacağına değindi.

‘TÜRKİYE MÜREFFEH VE DEMOKRATİK BİR SURİYE GÖRMEK İSTİYOR’

Çavuşoğlu, Türkiye’nin istikrarlı, birleşmiş, demokratik ve müreffeh bir Suriye görmek istediğini kaydederek, gerçek bir siyasi geçişe ihtiyaç olduğunu fakat rejim ve destekçilerinin yine de muhalifleri ve sivilleri bombalamaya devam ettiğini bildirdi.

Yüzbinlerce Suriyelinin kuşatma altında olduğuna vurgu yapan Çavuşoğlu, “Uluslararası toplum Esed rejimi üzerinde daha fazla baskı uygulamalı. Bir önceki ateşkes rejimin devam eden ihlalleri sebebiyle çöktü. Şimdi kısa vadede ateşkesin devam etmesi ve insani yardımın düzenli bir şekilde ulaştırılması önemli. Siyasi sürecin devamı sadece bu şekilde mümkün olabilir.” ifadesini kullandı.

‘SURİYE’DEN TAŞAN AŞIRICILIK BİRÇOK ÜLKEYİ TEHDİT EDİYOR’

Suriye’deki savaştan dışarı taşan aşırıcılık ve terörizmin birçok ülkeyi tehdit ettiğini belirten Bakan Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

“New York, Orlando, Brüksel, Paris ve Ankara’daki terör saldırıları arasında bir fark yok. DAEŞ de olsa PKK/YPG ya da El-Kaide’de olsa, bunlarla mücadelede eşit kararlılık göstermeliyiz. Biz Türkiye’de sadece DAEŞ terörünün değil, PKK/YPG terörünün de en acımasız yüzüne tanıklık ediyoruz. Biz dostlarımız ve müttefiklerimizden, özellikle başta ve önde gelen müttefikimiz ABD’den, teröre karşı mücadelede bizimle tam bir dayanışma içinde olmasını bekliyoruz.”

Göçmen krizinin Suriye’deki çatışmanın bir yan ürünü olduğunu ve Türkiye’nin 2,7 milyondan fazlası Suriyeli olmak üzere yaklaşık 3 milyon mülteciye ev sahipliği yaptığını ifade eden Çavuşoğlu, bu rakamın tek bir ülke için en yüksek mülteci sayısı olduğunun altını çizdi. Çavuşoğlu, bu gerçek yük ve sorumluluğun paylaşılması için uluslararası toplumun devreye girmesine acil ihtiyaç duyulduğunu bildirdi.

İSRAİL İLE İMZALANAN ANLAŞMA ORTADOĞU’NUN GÜVENLİĞİNE HİZMET EDECEK’

Türkiye’nin İsrail ile ilişkilerinde de yeni bir dönemin açıldığına dikkati çeken Çavuşoğlu, Mavi Marmara olayının ardından gerileyen iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi için imzalanan anlaşmanın bu yaz sonuçlandırıldığını hatırlattı.

Çavuşoğlu, söz konusu anlaşmanın Ortadoğu’nun gelecekteki istikrarı ve güvenliği için hizmet edeceğini vurguladı.

Türkiye ve ABD’nin bir çok küresel konuda benzer düşüncelere sahip vazgeçilmez müttefikler olduğuna dikkati çeken Çavuşoğlu, “Terörizmle mücadele, enerji güvenliği, nükleer silahların yayılmasının önlenmesi ve ekonomik gelişmelere ilişkin son derece kritik konularda, Türk-Amerikan ortaklığı kesin ve somut sonuçlar doğuracaktır.” ifadesini kullandı.

Ayrıca...

Gaziantep’te Köklü Değişim “HİLAFET” sayısını tanıttıkları için 7 Müslüman’a Gözaltı

Şanlıurfa’dan sonra Gaziantep’te de Köklü Değişim Dergisi’nin “Hilafet” kapak konulu Mart sayısını tanıttıkları ve yaptıkları …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir