Home / News / HABER / DÜNYA / BM’den tehdit: Halep’in Doğusu Tamamen Yok Olacak!

BM’den tehdit: Halep’in Doğusu Tamamen Yok Olacak!

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Suriye’nin Halep kentinin doğusunda bombardımanın devam etmesi durumunda şehrin yıl sonuna kadar tamamen yok olacağı uyarısında bulunarak, “Bunu, siz, biz ve bütün dünya yıl sonununda Noel’i kutlamaya hazırlanırken görecek.” dedi.

Uluslararası Suriye Destek Grubu’nun İnsani Erişim Çalışma Grubu toplantısı İsviçre’nin Cenevre kentinde gerçekleştirildi.

Toplantının ardından BM Cenevre Ofisi’nde basın toplantısı düzenleyen de Mistura, kendi analizlerine göre Halep’in doğusunda en fazla 900 El Nusra, 8 bin civarında da ılımlı muhalif savaşçısının kaldığını söyledi.

De Mistura, şehrin doğusunda yaklaşık 275 bin sivilin yaşadığını, bunların 100 binini çocukların oluşturduğunu aktararak, 900 kişilik El Nusra savaşçısı için 275 bin sivilin saldırıya maruz kalmasını eleştirdi.

Esad rejimi ve Rusya’nın hava saldırıları sonucu 23 Eylül’den bu yana 376 kişinin yaşamını yitirdiği, bin 266 kişinin de yaralandığı bilgisini paylaşan de Mistura, ölenlerin üçte birinin çocuklar olduğunun altını çizdi. De Mistura, “Bunların hepsi terörist olamaz.” dedi.

Son bir haftada şehirdeki sağlık kuruluşlarına yönelik 7 saldırı yapıldığını, iki hastanenin tamamen kullanılamaz hale geldiğini ifade eden özel temsilci de Mistura, 3 doktor ve 2 hemşirenin de bu saldırılar sonucu hayatını kaybettiğini açıkladı.

“HALEP’İN DOĞUSU TAMAMEN YOK OLACAK”

Halep’in doğusuna yapılan saldırıların ve bombardımanın şiddetine dikkati çeken de Mistura, “Saldırılar bu şekilde devam ederse en fazla iki, iki buçuk ayda Halep’in doğusu tamamen yok olacak, teröristler değil binlerce sivil ölecek. Bunu siz, biz ve bütün dünya yıl sonununda Noel’i kutlamaya hazırlanırken görecek.” uyarısında bulundu.

De Mistura, 900 kişilik El Nusra üyelerinin silahlarını da alarak Halep’i terk etmeleri halinde kendisinin de kişisel olarak El Nusra üyelerine eşlik edeceğini vurgulayarak, “Halep’i silahlarınızla birlikte terkedip İdlip veya isteğiniz herhangi bir yere gitmeye karar verirseniz, şahsen fiziksel olarak size eşlik etmeye hazırım.” şeklinde konuştu.

Rusya yönetimi ve Suriye rejimine de seslenen Mistura, şunları kaydetti:

“Lütfen siz de gözümün içine bakın, dünyanın gözüne ve kamuoyuna bakın. Bu seviyede saldıralara bu çeşit silahları kullanarak devam etmeye ve bin kişilik El Nusra savaşçısını bertaraf etmek için fiili olarak Halep’in doğusunu 275 bin siville birlikte tamamen yok etmeye hazır mısınız? Ya da El Nusra şehri terk ederse hava bombardımanını acilen ve tamamen durduracağınızı açıklamaya hazır mısınız?”

Ayrıca...

Trump: Çin ile tüm ilişkileri kesebiliriz

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump, yeni tip koronavirüs salgınından sorumlu tuttuğu Çin ile “tüm …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir