Home / News / HABER / DÜNYA / Rusya ile Fransa, Suriye anlaşmasını ele aldı

Rusya ile Fransa, Suriye anlaşmasını ele aldı

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Fransız mevkidaşı Jean-Marc Ayrault, Moskova’da gerçekleştirdikleri görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Lavrov, Ayrault ile Rusya ve ABD’nin 9 Eylül’de vardıkları Suriye anlaşmasını ele aldıklarını söyledi.

Rusya’nın terörist gruplara karşı mücadelenin kollektif bir biçimde yürütülmesini istediğini belirten Lavrov, ABD ve müttefiklerinin Suriye’deki ılımlı muhalifleri terörist gruplardan ayıracaklarını şu aşamada garanti edemediklerini ifade etti.

Öte yandan Lavrov, El Nusra militanlarının Halep’in doğu kesimlerinden çıkarılması çağrısı yapan BM’nin Suriye Özel Temsilcisi Staffan De Mistura’nın bu planını dikkatli bir biçimde incelemek istediklerini söyledi.

‘BMGK KARARINDA NELERİN YAZILI OLDUĞUNU HERKES BİLİYOR’

Ilımlı olarak görülen muhaliflerin terörist gruplardan ayrılması gerekliliği konusundaki tavırlarını yumuşatmayacaklarının altını çizen Lavrov,  “BM Güvenlik Konseyi kararında nelerin yazılı olduğunu herkes biliyor: IŞİD, El Nusra Cephesi ve bu terörist gruplarla birlikte hareket eden gruplar hiçbir zaman ateşkes uygulamasına dahil edilmedi ve edilmeyecek” hatırlatmasını yaptı.

Lavrov, Moskova ve Şam’ın, ABD ile 9 Eylül’de varılan anlaşmada yer alan yükümlülüklerini yerine getirmeye hazır olduğunu da belirtti.

‘FRANSA’NIN BMGK’YA SUNMAYA HAZIRLANDIĞI TASARI ÜZERİNDE ÇALIŞMAYA HAZIRIZ’

Bu arada Lavrov, Fransa’nın Suriye ile ilgili BM Güvenlik Konseyi’ne sunmak üzere hazırladığını karar tasarısı üzerinde çalışmaya hazır olduklarını da belirtip Rus tarafının bu tasarı için kendi düzenlemelerinin dikkate alınmasını beklediğini söyledi.

‘HALEP’TEKİ YARDIM KONVOYLARINI TEK BAŞIMIZA KORUMAYA HAZIR DEĞİLİZ’

Öte yandan Lavrov, ABD’nin, Halep’te insani yardım konvoylarının güvenliğini Rus askerlerinin sağlamasını istediğini fakat Rusya’nın böyle bir şeyi tek başına yapmaya hazır olmadığını açıkladı.

‘KERRY’E SALDIRI HABERLERİNİ SORDUM’

Öte yandan Lavrov, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’ye ABD basınında çıkan Suriye ordusuna kruz füzeleriyle saldırı düzenleneceğine dair haberleri sorduğunu söyledi.

Kerry’nin kendisine ne yanıt verdiğini anlatmayan Lavrov, Washington’da Suriye krizini askeri yollardan çözme eğiliminin galip gelmemesini umduğunu ifade etti.

‘S-300’LERİ ASKERLERİMİZİ KORUMAK İÇİN KONUŞLANDIRDIK’

Suriye’ye konuşlandırılan S-300 hava savunma sistemlerine de değinen Lavrov, söz konusu önlemin Rus askerlerinin güvenliğini tesis etmek için alındığını kaydetti. S-300 ve S-400’lerin sadece savunma amaçlı olduğunun ve hiç kimseyi tehdit etmediğinin altını çizen Lavrov, S-400 sevkiyatının bu kadar konuşulmadığını anımsatıp S-300 adımının Batı basınında bu kadar tartışılmasının şaşkınlık verici olduğunu söyledi.

‘BERLİN’İN VİCDANINA BIRAKIYORUZ’

Rus Dışişleri Bakanı, Almanya’nın Suriye’deki gelişmeler nedeniyle Rusya’ya yaptırım uygulayabileceğine yönelik haberlere değindi.

Basına yansıyan haberleri okuduklarını ve kararın Alman hükümetine ait olduğunu kaydeden Lavrov, “Sağduyunun galip gelmesini umuyorum ve Rusya’yı her konuda ve her yerde suçlama isteğinin son bulmasını diliyorum. Kararı Berlin’in vicdanına bırakıyoruz” dedi.

Ayrıca...

El Ezher ve Vatikan’dan koronavirüse karşı ‘ortak dua’

El-Ezher Şeyhi Dr. Ahmed et-Tayyib ve Katolik dünyasının ruhani lideri Papa Franciscus dün koronavirüs (Kovid-19) …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir