Home / News / HABER / DÜNYA / Arakan Müslümanlarından Myanmar’a müdahale çağrısı

Arakan Müslümanlarından Myanmar’a müdahale çağrısı

Arakan Rohingya Birliği Başkanı Prof. Dr. Vakar Uddin, “Şu anda Rohingya Müslümanlarına karşı yeni bir şiddet uygulanmaktadır. Bu defa halklar arası bir şiddet değil, aşırıcı yerel Budistler tarafından değil bizzat Myanmar hükümeti tarafından yapılan bir şiddet söz konusu”

Arakan Rohingya Birliği Başkanı Prof. Dr. Vakar Uddin, Rohingya Müslümanlarına yönelik şiddetin, bir soykırıma dönüştüğünü ifade ederek, bunun durdurulması için uluslararası müdahale çağrısında bulundu.

ABD’de yaşayan Vakar Uddin, son dönemde Arakanlı Müslümanların uğradığı şiddete ilişkin yaptığı değerlendirmede, Myanmar hükümetinin kadın, çocuk, yaşlı demeden katliamlar gerçekleştirdiğini, insanları diri diri yaktığını söyledi.

Şu anda Müslümanların hükümet tarafından şiddete uğradığını dile getiren Vakar Uddin, şöyle konuştu:

“Rohingya Müslümanlarına karşı yeni bir şiddet uygulanmaktadır. Bu defa halklar arası bir şiddet değil, aşırıcı yerel Budistler tarafından değil bizzat Myanmar hükümeti tarafından yapılan bir şiddet söz konusu. Myanmar askeri kuvvetleri birçok köye saldırıyor, sivilleri öldürüyor ve evleri ateşe veriyor. Birçok kadın ve çocuk yanan evlerden kaçmaya çalışıyor. Kadın ve çocukları yakalayıp yanan evlerin içine atıyorlar. Kaçarken yakalayamadıklarını ise helikopterlerden açtıkları ateşle öldürüyorlar. Açık alanlar, pirinç tarlaları katledilen Arakanlı Müslümanların cesetleriyle dolu.”

“Kadınlar ya yakılıyor ya toplu tecavüze uğruyor”

Vakar Uddin, yüzlerce Rohingyalı Müslümanın bir araya getirilip öldürüldüğünü, bunun kesinlikle bir “soykırım” olduğunu savundu.

Müslümanlara yönelik şiddeti görenlerin bunun soykırım tanımına birebir uyduğunu anlayacağını dile getiren Uddin, “Yüzlerce insanı öldürdüler ve biz bazı toplu mezarlar da bulduk. Kurşuna dizilerek öldürülmüş birçok insan bulduk. Birçok kadın yakılarak öldürülmüş. Bunun dışında birçok toplu tecavüz vakası yaşanmaktadır. Hükümet güçleri köylerdeki evlere baskınlar düzenliyor. Bu yüzden erkekler evlerinden öldürülmek korkusu yüzünden uzaklaşmak ve kaçmak zorunda kalıyor. Evlerde yalnız kalan kadınlar polisler tarafından toplu tecavüzlere uğruyor.” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Vakar Uddin, uluslararası kuruluşların, İnsan hakları derneklerinin, ABD ve OECD ülkelerinin Myanmar hükümetine çağrıda bulunmasına rağmen Myanmar hükümetinin tavrında hiçbir değişiklik olmadığını söyledi.

Uluslararası kuruluşların yardımlarının bölgeye ulaşmasına izin verilmesi çağrısında bulunduğunu ancak hükümetin havadan, karadan ve denizden erişimi engelleyerek bölgeye yiyecek ve her türlü insani yardımın girmesini engellediğini aktaran Vakar Uddin, şunları anlattı:

“Şu anda 20 binin üzerinde Rohingyalı evsiz bulunmaktadır. Bazı aileler barınaklarını kendi köylerinden daha uzağa, bazıları ise Bangladeş topraklarına taşıyarak daha güvenli bir yerde kalmak için çabalıyorlar. Bazı köylerde, bir evde 10-15 aile birlikte kalıyor. Bu yüzden yeterince yiyecek bulunamıyor. Rohingyalı çiftçilerin kaynakları sınırlı ve bu kadar insanı besleyebilecek ürünü yok.  Bu yüzden Rohingyalılar çok ciddi bir insani krizle karşı karşıya. Myanmar hükümeti bütün bu olumsuzluklar üzerine bir de aşırı Budistleri silahlandırıyor ve eğitiyor. Onlar da Rohingya halkına saldırıyor. Bu şekilde durum, halklar arası bir soruna evrilmeye çalışılıyor. Budistleri, 2012-2013 yıllarında olduğu gibi Rohingya halkını öldürtmeye ve sivil bir anlaşmazlığın ortasına çekmeye çalışıyorlar.”

Ayrıca...

Trump: Çin ile tüm ilişkileri kesebiliriz

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump, yeni tip koronavirüs salgınından sorumlu tuttuğu Çin ile “tüm …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir