Home / News / HABER / İSLAMİ BELDELER / Yurtdışında yaşayan Özbeklerin evlerine baskın

Yurtdışında yaşayan Özbeklerin evlerine baskın

Özbekistan hükümeti, yurtdışında yaşayan mültecileri geri getirmek için baskı aracı olarak ülkedeki evlerine baskınlar düzenlemeye devam ediyor

Özbekistan’da siyasi muhalefet yada aşırı diye nitelendirilen örgütlerin üyelerinin uzun süredir yurtdışında bulunanların evlerinde siyah maskeli polisler tarafından arama yapıldığı bildirildi.

Azadlık radyosunda yer alan haberde, polis, savcı ve istihbarat yetkililerinin evlere yaptığı baskın aramaların, yurtdışında yaşayan muhaliflerin ülkeye geri dönüşünü sağlamak için baskı aracı olarak kullandığına dikkat çekildi.

Fergana ilinden radyoya Telegram ağından bağlanan ve isminin açıklanmasını istemeyen bir Özbek vatandaşı şunları söyledi:

“Yüzü kapalı polisler girdikleri evlere “Bu evde kim yaşıyor?”, “Evde silah var mı?”, “Yurt dışında kiminiz var?. Namaz kılıyor musunuz?, Hangi mescide gidiyorsunuz?” gibi sorular soruyor. Onlar sadece evleri değil, ahırları bile arıyorlar”

Şu anda Türkiye’de kaçak olarak bulunan Botir hoca isimli Özbek vatandaşı, kendisinin ülkesinde istihbarat tarafından “Suriye’ye adam gönderen biri” olarak arandığını ve bu nedenden Taşkent’te yaşayan yakınlarının polis tarafından tutuklandığını söyledi.

Botir hoca, “Ben namaz kılan sade bir Müslümanım. Cuma namazına da gidiyordum. Ben vatanımı terk ettiğimde polis benim hakkımda ‘Suriye’ye savaşa gitmekle ve insanları buna davet etmekle’ suçlamaya başladı. Ben ülkemde sadece insanları namaz kılmaya davet ediyordum. Geçen yıl Kasım ayında evden aradılar ve ülkeye geri dönmemi istediler. Ben ülkede muhaliflere yapılanları bildiğim için korkarak Türkiye’ye gelmeyi tercih ettim. Üç gün önce evimize polis gelerek babamı, annemi, kardeşimi götürmüşler. Onlar benim eve dönmemi istiyorlar” dedi.

Özbekistan’da İslam Kerimov döneminden sonra da Müslümanlara ve göçmenlere yapılmakta olan bu tür baskılar yeni yönetimin köklü değişikliklere gitmeyeceği şeklinde yorumlanıyor. Nitekim ülkede ilan edilen son af kararnamesinde siyasi ve dini suçlamalarla hapse atılanların af kapsamına alınıp alınmayacağı henüz netlik kazanmadı.

Ayrıca...

Çin’in toplama kampları nedeniyle Doğu Türkistan nüfusu hızla azalıyor

Avustralya’da yayın yapan Mercatornet’in hazırladığı rapora göre, ülkedeki Uygur nüfusu, bu kampların kurulduğu 2017’den bu …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir