Home / News / HABER / DÜNYA / AB Raporu: Darbe Girişiminin Ardında Kemalistler Var

AB Raporu: Darbe Girişiminin Ardında Kemalistler Var

Avrupa Birliği istihbarat merkezi INTCEN 15 Temmuz darbe girişimine yönelik bir rapor yayınladı. İngiliz The Times gazetesinde yayınlanan AB rapora göre 15 Temmuz darbe girişiminin ardında Kemalistler var.

İngiliz The Times gazetesi, Avrupa Birliği (AB) istihbarat merkezi Intcen tarafından darbe girişimiyle ilgili Ağustos ayı sonunda bir rapor hazırlandığını ve raporda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ordu içerisinde kendisine muhalif kişileri tasfiye etmeyi 15 Temmuz öncesinde planladığının belirtildiğini yazdı.

Bruno Waterfield imzasıyla Brüksel’den yazılan habere göre, rapor 24 Ağustos tarihini taşıyor.

Raporda, “Darbeyi başlatma kararı, yaklaşan tasfiyelerin yarattığı korkudan dolayı alındı. Bu darbenin arkasında Gülenciler, Kemalistler, AKP muhalifleri ve fırsatçılar vardı. Gülen’in kendisinin bu girişimde bizzat rol oynamış olma ihtimali düşük” deniliyor.

Habere göre, raporda, darbe girişiminin önceden planlanmış olan tasfiyeleri hızlandırdığı öne sürülüyor.

‘Gülenciler Erdoğan’ın hareketlerini kontrol edebiliyordu’

Gazete ayrıca, raporda Gülen’in ordu içerisinde böyle bir girişim yapacak gücünün olmadığı yönündeki değerlendirmenin Erdoğan’ın darbe girişimiyle ilgili iddialarıyla çelişki yarattığına dikkat çekti.

Gazetenin alıntıladığı bölüme göre raporda ayrıca şu ifadeler yer aldı:

“Silahlı kuvvetler içerisindeki Gülen destekçisi bir grup subay, yaklaşan tasfiye nedeniyle darbeyi gerçekleştirme baskısı altındaydı.

“Darbeye ayrıca, ordu içinde kalmayı başarabilen Kemalist-laikler ile hükümetin özellikle PKK ve Suriye krizine yönelik politikalarından hoşnutsuz olan bazı ordu birlikleri de destek verdi.

“Erdoğan, başarısız darbe girişimini ve olağanüstü hal uygulamasını, AKP yapılanmasının muhaliflerine karşı kapsamlı bir baskı kampanyası başlatmak için kullandı.”


Hizb-ut Tahrir, darbe teşebbüsünün hemen ardından 17 Temmuz’da yayımladığı “Türkiye’de Gerçekleşen Askeri Darbe Girişimi Hakkında” başlıklı analizde; Darbeyi İngiliz yanlısı Laik-Kemalist subayların tertip ettiğini, Fetö’cü subayların onlara destek verdiğini açıklamıştı:

Türkiye’de Gerçekleşen Askeri Darbe Girişimi Hakkında Ana Hatlar

soru-cevap

Ayrıca...

Trump: Çin ile tüm ilişkileri kesebiliriz

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump, yeni tip koronavirüs salgınından sorumlu tuttuğu Çin ile “tüm …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir