Home / News / HABER / YORUM-İKTİBAS / ABD Umudunu ‘Ateşkes’e Bağladı

ABD Umudunu ‘Ateşkes’e Bağladı

Türkiye, Rusya ve İran’ın garantörlüğünde imzalanan ateşkes ve Suriye’deki operasyonlar hakkında, Obama ve Erdoğan dün bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Obama görüşmede Türkiye’nin siyasi çabalarının, Suriye’de sürdürülebilir barış için umut vaad ettiğini ve bu çalışmaları takdir ettiğini, terörle mücadelede her türlü desteği vereceklerini tekrarladı.

Cenevre ve Lozan görüşmelerinin başarısızlığının ardından çiçeği burnunda Astana görüşmelerinin de hezimete uğramasından endişelenen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Ateşkes anlaşmasından sonra ihlâlleri görüyoruz. Bu ihlâlleri kimin yaptığına baktığımızda Hizbullah, özellikle Şii gruplar ve rejim bunu yapıyor” ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu; İran’ın, Esed yönetimi ve Hizbullah’a baskı uygulaması gerektiğini şu sözlerle ifade etti: “İran’ın garantörlüğünün gereği olarak Şii milisler ve rejim üzerinde ağırlığını koyması lâzım.

Bu tablo da gösteriyor ki Amerika, her “garantör” sözünün geçtiği ülke ve grupları kontrol ederek, ateşkesin akamete uğramasını engellemeye çalışıyor ve Astana’daki masa kurulana kadar aşırı kırılgan olan bu ateşkes sürecinin ellerinden geldiği kadar ayakta tutmaları için taraflardan azami çaba sarf etmelerini istiyor.

Halep’in rejimden tamamen kurtarılması amacıyla Muhalif grupların ortak operasyonuyla kuşatmanın yarıldığı bir dönemde Türkiye’nin, “Fırat Kalkanı Harekâtı” ile DAEŞ ve PKK’ya yönelik operasyon başlatması, Halep’te savaşan Muhalif grupları Türkiye’nin yanına çekti.

Halep’te, Esed’e karşı direnişin zayıflaması sonucunda kent tamamen rejimin eline geçti. Bunun da üzeri, yaşam şartlarının zorlaştığı Halep’e yardım ve halkın bölgeden tasfiye edilmesi aldatmacası ile kapatıldı.

Fırat Kalkanı Harekatı’na katılarak Halep direnişini zayıflatan gruplar, ABD’nin perde arkasından yönlendirdiği; Rusya, İran ve Türkiye’nin öncülük ettiği Ateşkes Müzakerelerine katılarak, bölge ülkeleri ile birlikte Suriye devrimine “ihanet” anlaşmasını imzaladılar.

ABD’nin Suriye savaşında başarılı olmasının başlıca şartlarından olan “ateşkes”in sağlanması ve sürdürülmesi talebiyle; Türkiye ÖSO gruplarından, Rusya Esed rejiminden, İran ise Hizbullah ve vahşi katliamlara imza atan Haşdi Şabi vb. diğer Şii milis güçlerden sorumlu garantör ülke oldular.

Şuan, müzakerelere katılma ve ateşkesin sağlanması ile altı yıldır yüzbinlerce masum insanı katleden ABD, Rusya ve Esed rejiminin tam da istediği gibi şekillenen bir süreç işletildi.

Atom bombası hariç, yasaklanmış her türlü silahın kullanılarak hastane, fırın, okul ve camilerin yok edildiği Suriye’de, direnişin dimdik ayakta durduğunu ve yıkılmadığını gören sömürgeci Batı, Astana’da kurduğu masada bu şanlı devrimi boğmayı planlıyor.

Kokludegisim

Ayrıca...

Rapor: Suriye Zindanlarındaki Tutsak Kadınlar

Savaşın insan hayatını ve tabiatı tehdit eden doğası, ölümlere, sakatlanmalara, büyük göç hareketlerine, kısacası toplumun …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir