Home / News / HABER / DÜNYA / Trump ve Putin 20 Ocak’ı bekliyor

Trump ve Putin 20 Ocak’ı bekliyor

Türkiye, Rusya ve İran’dan yetkililer, Astana’da düzenlenecek Suriye zirvesinin çerçevesini belirlemek üzere Moskova’da bir araya geldi. Mevcut ABD yönetimi Astana görüşmelerine davet edilmediğini açıklarken, ABD basını Trump yönetiminin davet edildiğini iddia etti. Trump “Rusya’ya yaptırımları kaldırabiliriz.” dedi.

Türkiye, Rusya ve İran’dan yetkililer, Astana’da düzenlenecek Suriye zirvesinin çerçevesini belirlemek üzere Moskova’da bir araya geldi. Mevcut ABD yönetimi Astana görüşmelerine davet edilmediğini açıklarken, ABD basını, Trump yönetiminin görevi devraldıktan 3 gün sonra gerçekleşecek görüşmeye davet edildiğini iddia etti.

3’lü zirve

Rusya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Türk, Rus ve İranlı yetkililerin, Astana’da gerçekleştirilecek Suriye zirvesi hazırlık sürecini görüşmek üzere Moskova’da bir araya geldiği belirtildi.

Açıklamada, Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov, Rusya Dışişleri Bakanlığı Ortadoğu ve Kuzey Afrika Departmanı Başkanı Sergey Verşinin, İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin Caberi Ensari ve Türkiye Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sedat Önal’ın görüşmeye katılan isimler olduğu kaydedildi.

Görüşmede, Suriye’deki çözüm süreciyle ilgili Kazakistan’ın başkenti Astana’da 23 Ocak’ta düzenlenmesi planlanan uluslararası zirveye hazırlık sürecinin ele alındığının belirtildiği açıklamada, zirvenin, Suriye’de istikrarlı bir ateşkes sürecinin sağlanmasına, terörist gruplara yönelik mücadelenin devamına ve Suriye’de siyasi çözüm sürecine ivme kazandırması konusunda tarafların hemfikir olduğu ifade edildi.

Toner: Bildiğim kadarıyla davet almadık

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, günlük basın toplantısında Astana görüşmeleri ile ilgili “Bildiğim kadarıyla görüşmelere resmi bir davet almadık dedi.

Toner ayrıca “Suriye’deki krizin çözümü için politik bir çözüm arayışı gerektiğini uzun zamandan beri söyledik. Bu, Suriyelilerin yönettiği ve temsiliyeti yüksek, barış ve birliğe yönelten bir süreç olmalı… Suriyeli Kürtler, Suriyeli Araplar ve Suriyeli Türkmenler dâhil olmak üzere bütün Suriyelilerin bu süreçte sözünün dinlenmesi gerektiğini düşünüyoruz.” dedi.

Sözcü, daha önce “PYD’nin masada yer alabileceğini mi söylüyorsunuz?” sorusuna, “Bizim düşüncemize göre bir noktada onlar da bu sürecin bir parçası olmalıdır. PYD sahada temsiliyeti olan bir grup. Suriye’deki uzun vade çözüm arayışlarında da seslerinin duyulması gerekiyor.” ifadesini kullanmıştı.

Washington Post: Trump yönetimi davet edildi

Washington Post gazetesi, Rusya’nın 20 Ocak’ta başkanlık görevini  devralacak Donald Trump yönetimini 23 Ocak’taki Astana görüşmelerine davet edildiğini savundu.

Habere göre davet, Trump’ın ulusal güvenlik danışmanı Michael Flynn’e Moskova’nın Washington Büyükelçisi tarafından telefonla iletildi. Trump yönetiminin daveti kabule dip etmeyeceği henüz bilinmiyor.

Trump: Rusya’ya yaptırımları kaldırabiliriz

ABD Başkanlığına seçilen Donald Trump, Wall Street Journal gazetesine verdiği mülakatta, ABD’nin Rusya ve Çin’le kuracağı ilişkiler hakkında açıklamalarda bulundu.

Başkanlık görevini 20 Ocak’ta Barack Obama’dan devraldıktan sonra ABD’nin Rusya’ya uyguladığı yaptırımları bir süre devam ettireceğini belirten Trump, Moskova ile iyi ilişkiler geliştirilirse yaptırımların kaldırılabileceğini dile getirdi.

Trump, “İyi geçinirseniz ve Rusya bize gerçekten yardımcı olursa neden iyi şeyler yapan birisine yaptırım uygulayasınız?” dedi.

Kaynak: Reuters, AA, Washington Post, Wall Street Journal, DHA

Ayrıca...

El Ezher ve Vatikan’dan koronavirüse karşı ‘ortak dua’

El-Ezher Şeyhi Dr. Ahmed et-Tayyib ve Katolik dünyasının ruhani lideri Papa Franciscus dün koronavirüs (Kovid-19) …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir