Home / News / HABER / James Jeffrey: Türkiye’yi Mühimmat ve İnsani Yardımla Destekleyeceğiz

James Jeffrey: Türkiye’yi Mühimmat ve İnsani Yardımla Destekleyeceğiz

ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, ülkesinin Türkiye’yi İdlib’de mühimmat ve insani yardımla destekleyeceğini söyledi.

ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, ülkesinin Türkiye’ye, İdlib bölgesinde mühimmat ve insani yardım sağlamaya hazır olduğunu söyledi. Hatay’da, sınırın diğer tarafındaki Suriyeli muhalifler tarafından kontrol edilen bölgelerde kurulan mülteci kamplarında kalan Suriyeli mültecilerin durumunu inceledikten sonra açıklamalarda bulunan Jeffrey, “Türkiye NATO’nun bir ortağıdır. Ordusunda büyük çoğunlukla bizim ekipmanlarımızı kullanıyor. İhtiyaç olması halinde bu ekipmanların hazır ve kullanılabilir olduğundan emin olacağız” ifadelerini kullandı.

ABD’nin Ankara Büyükelçisi David Satterfield ise Türkiye’nin hava savunma talebini değerlendirdiklerini söyledi. ABD Savunma Bakanı Mark Esper, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, ülkesinin Türkiye’ye Suriye’nin İdlib bölgesindeki askeri operasyonunda hava desteği vermeyeceğini açıklamıştı. Büyükelçi Satterfield, geçtiğimiz hafta İdlib’de 36 askerin hayatını kaybettiği saldırı sonrasında ABD’nin Türkiye’ye yönelik insani yardımlarını artırmaya çalışacağına dikkati çekti.

Suriye Özel Temsilcisi Jeffrey ile Türkiye-Suriye sınırına gelen ABD’nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Kelly Craft, yerlerinden edilen Suriyeli mültecilere yapılan uluslararası yardımlarla ilgili bilgi aldı.

ABD’li yetkililerden oluşan heyet, BM’nin yardımları dağıtmak için kullandığı bir lojistik merkezini denetledi. Ardından Cilvegözü Sınır Kapısına giden heyet, birkaç metre sınırı geçerek ‘Beyaz Baretliler’ adıyla bilinen Sivil Savunma ekipleri üyesi birkaç kişiyle görüştü.

ABD Suriye Özel Temsilcisi Jeffrey başkanlığındaki heyet, daha sonra Ankara’da Milli Savunma Bakan Yardımcısı Yunus Emre Karaosmanoğlu başkanlığındaki Türk heyeti ile heyetlerarası görüşme gerçekleştirdi. Heyetler, İdlib’deki son gelişmeleri ele aldılar.

Heyetlerarası görüşmenin ardından Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Jeffrey ve ABD’nin Ankara Büyükelçisi Satterfield ile bir araya geldi.

Esed Uçağı Düşürüldü

Türkiye, ‘Bahar Kalkanı’ operasyonu ile İdlib’deki askeri harekâtın bir parçası olarak bombardımanlarını yoğunlaştırırken Milli Savunma Bakanlığı, Esed rejimine ait bir L-39 tipi savaş uçağının düşürüldüğünü açıkladı.

Bakanlık açıklamasında, “Başarıyla devam eden Bahar Kalkanı Harekâtı kapsamında rejime ait bir L-39 tipi savaş uçağı düşürülmüştür” ifadeleri yer aldı.

Böylece Maarat el-Numan bölgesinde iki adet Su-24 tipi uçağın düşürülmesinin ardından bu hafta Türkiye tarafından düşürülen üçüncü uçak oldu.

Ruslar Fua Beldesine Saldırdı: 9 Ölü 6 Yaralı

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), Rus savaş uçaklarının Suriye’nin kuzeybatısındaki El-Fua beldesine düzenlediği hava saldırılarında 9 sivilin öldüğünü, 6 sivilin ise yaralandığını aktardı. SOHR ayrıca İdlib’in batısındaki Advan köyü yakınlarında yerlerinden edilmiş kişiler için kurulan bir kampa düzenlenen hava saldırıları sonucu iki kişinin öldüğünü kaydetti.

Çavuşoğlu: “Bahar Kalkanı Harekâtı İle Ateşkes Sağlamayı Amaçlıyoruz”

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İdlib’de Suriye rejim güçlerine karşı başlatılan Bahar Kalkanı Harekâtı’nın 2018’de Rusya ile imzalanan Soçi Anlaşması’na uygun olarak ateşkes sağlamayı amaçladığını vurguladı. İngiliz mevkidaşı Dominic Raab ile dün Ankara’da görüşen Çavuşoğlu, düzenlenen ortak basın toplantısında, Ankara ve Londra’nın, İdlib’deki Gerginliği Azaltma Bölgesi’nde yaşanan saldırıların sona erdirilmesi konusunda hemfikir olduklarına dikkati çekti. Türkiye’nin NATO müttefiklerinden birçok kez hava savunma sistemi sağlamasını istediğini belirten Çavuşoğlu, “Türkiye her an farklı tehditlerle karşı karşıya kalabiliyor. Dolayısıyla elzem olarak hava savunma sistemine ihtiyacımız var” diye konuştu.

İngiltere Dışişleri Bakanı Raab ise İngiltere’nin NATO müttefiki Türkiye ile yakın dostluğunu ve Suriye rejiminin İdlib’deki saldırılarına karşı mücadelesinde dayanışma içinde olduğunu yineledi.

Raab ayrıca, İngiltere’nin Suriye rejiminin ‘acımasız ve dengesiz saldırıları’ ve Rusya’nın verdiği destek nedeniyle İdlib’de ortaya çıkan insani trajediyle mücadele etmek için uluslararası ortaklarıyla çalışmaya devam edeceğini vurguladı.

Ajanslar

Ayrıca...

Gaziantep’te Köklü Değişim “HİLAFET” sayısını tanıttıkları için 7 Müslüman’a Gözaltı

Şanlıurfa’dan sonra Gaziantep’te de Köklü Değişim Dergisi’nin “Hilafet” kapak konulu Mart sayısını tanıttıkları ve yaptıkları …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir