Home / News / HABER / DÜNYA / ABD hisseleri petrolün piyasaları sarsması ile sert düştü

ABD hisseleri petrolün piyasaları sarsması ile sert düştü

ABD hisse senetleri Salı günü, petrol fiyatlarındaki sert düşüşle birlikte, yeni bir riskten kaçınma dalgasının finans piyasalarını sarsması sonucu üst üste ikinci günde de sert düştü.

Gösterge Standard & Poor’s 500 (S&P 500) Endeksi, hisse senedi yatırımcılarının Kongre’nin pandeminin etkilerini gidermeye yönelik yeni bir harcama paketini onaylamaya yakın olmasını fazla dikkate almayarak yüzde 2.2 kadar düştü. Ham petrol fiyatlarındaki tarihi düşüş, vadesi dolmaya yakın Mayıs vadeli Batı Teksas petrolünün (WTI) Pazartesi günü tarihte ilk kez sıfır seviyesinin altına düşmesi ve bunun yanında Haziran vadeli WTI kontratının da Salı günü yüzde 42 kadar düşmesi ile birlikte finans piyasalarını sarstı.

Petrol fiyatlarındaki son çöküş, küresel ekonominin aldığı darbenin, S&P 500 Endeksi’ni Mart ayındaki düşük seviyelerinden yüzde 28 yükselten yatırımcıların düşündüğünden daha kötü olabileceğini işaret etmiş olabilir. Tüm dünyada büyük ekonomiler tekrar açılmaya yönelik çekingen adımlar atarken, ABD’nin harcamaları artırmaya yakın olduğuna ilişkin işaretler, resesyonunun derinliğine ilişkin endişeleri bastırmaya yetmedi.

Şirket kârları da belirsizliğin artmasına katkıda bulunuyor. Karlardaki büyük çaplı düşüşlerin yanında, şirketler yılın kalan kısmı için öngörüde bulunamıyor ve öte yandan, sermaye yatırımlarının sert düşüş göstermeye yöneldiğine ilişkin işaretler geliyor. ABD’de Salı günü kapanışın ardından Netflix, Texas Instruments ve Chipotle kâr açıklayacak şirketler arasında yer alıyor.

Fiera Capital Corp. küresel varlık tahsisinden sorumlu portföy yöneticisi Candice Bangsund, “Piyasalar hızlı toparlanmanın ardından soluklanıyor görünüyor,” dedi ve “Bu soluklanmanın önemli kısmı ham petrol fiyatlarındaki muazzam ve tarihi çöküşten kaynaklanıyor. Bu gelişmeler, zaten kırılgan olan piyasa güveninin sarsılması için katalizör oldu” değerlendirmesinde bulundu.

S&P 500 Endeksi TSİ 17:45’te 58.37 puan ya da yüzde 2 düşerek 2,764.79 puana inerken, Dow Jones Endeksi 436.38 puan ya da yüzde 1.9 kayıpla 23,214.06 puana ve Nasdaq Endeksi 198.92 puan ya da yüzde 2.3 gerileyerek 8,361.81 puana geriledi.  

Ajanslar

Ayrıca...

Kar: Ruhani değil siyasi halifelik

Yıllardır halifeliği savunan Hizbu’t Tahrir’in Türkiye Medya Sorumlusu Mahmut Kar, Hilafetin ruhani değil siyasi olarak …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir