Home / News / HABER / DÜNYA / Roma’da IŞİD karşıtı koalisyon toplantısı
islam devleti default

Roma’da IŞİD karşıtı koalisyon toplantısı

İtalya’da bir araya gelen 23 ülke IŞİD’le mücadele için çözüm yolları arayacak

İtalya’nın başkenti Roma’da IŞİD karşıtı koalisyon ülkelerinin dışişleri bakanları bir araya geldi.

IŞİD’le mücadele için yaklaşık 60 ülkenin oluşturduğu uluslararası koalisyon dar kapsamlı bir ‘küçük grup’ toplantısı yapıyor. 23 ülkenin katılımıyla Roma’da yapılacak toplantıda Türkiye’yi Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu temsil ediyor.

PETROL YATAĞI SİRTE 

Toplantıda Suriye ve Irak’ın yanı sıra Libya’da, özellikle örgütün saldırılarını artırdığı Sirte şehrinde IŞİD ile mücadele de öncelikli gündem maddelerinden. Kerry, toplantı açılışında yaptığı konuşmada IŞİD’in Libya’daki petrol yatakları için saldırılarını artırabileceği uyarısında bulundu:

“Libya’da ulusal birlik hükümeti kurma noktasındayız. Bu ülkenin kaynakları var. Dünyada son isteyeceğimiz şey milyarlarca dolarlık petrol gelirine erişimi olan sahte bir halifeliktir.”

Katılımcı ülkeler ABD, Türkiye, Suudi Arabistan, Fransa, Almanya, Irak, Katar, İngiltere, Bahreyn, Ürdün, Kuveyt, Hollanda, Belçika, Kanada, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri, İtalya, Danimarka, Norveç, İspanya, İsveç, Avustralya ve Yeni Zelanda. Toplantıda Avrupa Birliği’nden de temsilciler var.

McGURK ROMA ÖNCESİ KOBANİ VE BAĞDAT’A GİTMİŞTİ

ABD Başkanı Barack Obama’nın IŞİD’le mücadele koalisyonundaki özel temsilcisi Brett McGurk de toplantıya katılıyor. McGurk, Roma’ya geçmeden hemen önce Suriye’nin kuzeyi ve Bağdat’ta Iraklı ve Kürt yetkililerle görüşmüştü.

Roma’da aynı toplantıya katılacak olan McGurk ile Sinirlioğlu’nun, McGurk’ün bu son ziyaretlerini de ele alması bekleniyor.

McGurk hafta sonu Kobani’de, PKK’nın Suriye’deki kolu PYD ve onun silahlı kolu YPG’nin başını çektiği Suriye Demokratik Güçleri’nden temsilcilerle görüştü. Ankara ve Suriye muhalefeti PYD’nin Cenevre görüşmelerini katılmasına şiddetle karşı çıkmış, PYD eş başkanlarına davetiye gitmemişti. Ancak ABD’nin Ekim 2015’te oluşturduğu ve başını PYD’nin çektiği Suriye Demokratik Güçleri’nin siyasi kanadı Suriye Demokratik Meclisi’ne davetiye gitti.

Bu ziyaretle PYD, Cenevre’ye davet edilmese de ilk kez Suriye içinde ABD hükümetinden bir yetkiliyle görüşmüş oldu.

McGurk ardından Bağdat’a giderek Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani ve Irak Başbakanı Haydar İbadi ile bir araya geldi. IKYB ile PYD’nin ilişkileri de gergin.

İLK GÜNDEM TİKRİT

Kerry’nin açılış konuşmayla başlayacak toplantıda IŞİD’den geri alınan Tikrit’te istikrarın sağlanması, IŞİD’in sınırlardaki kaçak geçişleri kullanarak sağladığı gelirlerin ve yabancı savaşçı akışının kesilmesi için alınacak yeni önlemler masaya yatırılacak.

 Ajanslar

Ayrıca...

Trump: Çin ile tüm ilişkileri kesebiliriz

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump, yeni tip koronavirüs salgınından sorumlu tuttuğu Çin ile “tüm …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir