Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cenevre görüşmeleriyle ilgili, “Siz niye toplanıyorsunuz? Bunu ertelemek, dünyayı oyalamak için mi bir araya geliyorsunuz? Niçin Cenevre’de bir araya geldiniz? Tarih boyunca bu hep böyle olmuştur. Hep toplanmışlardır, bir araya gelmişlerdir, yemişlerdir, içmişlerdir, ondan sonra da dağılıp gitmişlerdir” dedi.
Erdoğan, Peru’da San Ignacio De Loyola Üniversitesi tarafından kendisine fahri doktora unvanı verilmesi dolayısıyla düzenlenen törende konuştu.
Türkiye’nin, dünyayı saran ve yeni tehditleri de beraberinde getiren değişim süreçlerinin en fazla etkilediği Avrasya coğrafyasının merkezinde yer aldığına dikkat çeken Erdoğan, bölgedeki sorunları anımsattı. Erdoğan, tüm yakın çevresi buhranlar sarmalı içinde olan Türkiye’nin bu sorunlarla yakından ilgilenmek durumunda olduğunu bildirdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye’deki tarafları bir araya getiren ve krizin çözümü ile ilgili başlatılan toplantının ertelendiğini anımsattı.
Erdoğan, “Siz niye toplanıyorsunuz? Bunu ertelemek, dünyayı oyalamak için mi bir araya geliyorsunuz? Sizden dünya netice bekliyor. Niçin Cenevre’de bir araya geldiniz? Tarih boyunca bu hep böyle olmuştur. Hep toplanmışlardır, bir araya gelmişlerdir, yemişlerdir, içmişlerdir, ondan sonra da dağılıp gitmişlerdir. Şimdi şubatın sonuna bir tarih verdiler. Hep beraber takip edelim. Göreceksiniz, şubatın 28’i geldiği zaman tekrar tehir edecekler” dedi.
‘ORADA OLMASI GEREKENLER ORAYA ALINMIYOR’
Verilen tarihten ümidi olmadığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, toplantı ile ilgili olarak, “İlgili ilgisiz herkes oraya geliyor. Kapıların arkasında da başka şeyler konuşuluyor. İşin gerçeği orada konuşulmuyor. Orada olması gerekenler oraya alınmıyor, olmaması gerekenler oraya davet ediliyor. Örneğin muhalifler oraya son anda kabul edildi. Muhalifler de, ‘Terör örgütlerini buraya alırsanız, biz buraya girmeyiz’ dedi. Son anda terör örgütlerine, ‘Gelmeyin biz burada işi öyle veya böyle bir noktaya getiririz, sizinle de daha sonra konuşuruz’ dediler. Şimdi Erdoğan böyle konuştuğu için kötü oluyor. Fakat biz gerçekleri dillendirmeye mecburuz” değerlendirmesinde bulundu.
‘BM VE GÜVENLİK KONSEYİ’NİN YENİDEN YAPILANDIRILMASI ŞART’
Türkiye’nin de içinde bulunduğu bu grupta yer alan ülkelerden küresel siyaset ve ekonomide daha fazla sorumluluk almalarının beklendiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Buna karşılık, aynı ülkelerin ısrarla küresel karar alma süreçlerinin dışında tutulduğunu görüyoruz. Bu çerçevede, Birleşmiş Milletler’in ve özellikle de Güvenlik Konseyinin yeniden yapılandırılması şarttır. Uluslararası barış ve güvenliği emanet edildiği kurumların, geçtiğimiz yüzyıldan kalma güç dengesine göre belirlenmiş birkaç ülkenin insafına terki kabul edilemez. Küresel yeniden yapılandırma çalışmalarına öncelikle bu kurumlardan başlamalıyız. Biz, daha adil bir dünya için bu çabalara destek vermeye hazırız. Sahip olduğumuz imkânları insanlığın iyiliği için kullanmaya devam edeceğiz” değerlendirmesinde bulundu.