Home / News / HABER / TÜRKİYE / Rusya gözlem uçuşunu Suriye sınırında istemiş
islam devleti default

Rusya gözlem uçuşunu Suriye sınırında istemiş

AK Partili Ömer Çelik, Rusya’nın gözlem uçuşlarının Suriye sınırında yapmak istediği için iptal edildiğini açıkladı

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çelik, Rusya’nın Türk hava sahasında yapacağı gözlem uçuşunun Suriye sınırında yapılması talep edildiği için iptal edildiğini açıkladı.

Rusya “Türkiye’nin açık hava sahası anlaşmasını ihlal etmesine tepkisiz kalmayı düşünmüyoruz” demişti. Bunun üzerine AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çelik konuya ilişkin açıklama yaptı. AK Parti Genel Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Çelik, Rusya’nın gözlem uçuşu yapmak istediği rotanın Suriye sınırı olduğunu söyledi.

Uçuşun güvenlik gerekçesiyle iptal edildiğini ifade eden Çelik şunları kaydetti:

“Söz konusu uçuşlar 1992 yılında 27 ülke tarafından anlaşma çerçevesinde ortaya çıkıyor. Sözleşmeye göre uçuşlar yapılırken rotanın belirlenmesi konusunda ev sahibi ülkenin inisiyatifi var. Açık saha anlaşması çerçevesinde bir Rus uçağı gözlem uçuşu yapmak için başvurdu. Ama talep ettiği rota Suriye sınırına yatay bir şekilde geçen bir rota, aynı zamanda Hatay’a kadar giden bir rota.

Tabii şu anki güvenlik sorunları sebebiyle, o bölgedeki sorunlar sebebiyle, mücbir sebeplerle buna izin verilmesi söz konusu değil. Bizim Suriye sınırımızda bir gözlem uçuşu yapılması, Hatay’a kadar gidilmesi, oradaki güvenlik sorunları nedeniyle müsaade edilecek bir durum değil. Dolayısıyla bu Rus uçağının gözlem uçuşu yapmasına bu çerçevede müsaade edilmemiştir.

Rusya ile aramızda sıcak ve taze bir kriz var. Bu ortamda ‘Suriye sınırını yalayarak uçacağım’ gibi bir talebin ne anlama geldiğini kamuoyuna bırakıyoruz. Suriye sınırımızda uçuş yapılması ve Hatay’a kadar gidilmesi söz konusu değildir.”

“PYD CENEVRE’DE REJİMİN YANINDA YER ALMALI”

Konuşmasında Cenevre’deki Suriye görüşmelerine de değinen Çelik, Türkiye’nin PYD’nin muhalefetin yanında masada olmasına karşı olduğunu bir kez daha yineledi. PYD’nin rejim güçleriyle birlikte hareket ettiğini ve masada yer alacaksa rejimin yanında yer alması gerektiğini ifade eden Çelik, şunları dile getirdi:

“Eğer PYD masaya oturacaksa muhaliflerin safında oturmaz, Esad rejiminin yanında oturur çünkü Esad rejimi ile hareket eden bir yapıdır. Sırf başka bir terör örgütü ile mücadele ediyor diye, DAEŞ’le mücadele ediyor diye PYD’nin terörist etiketi üzerinden çıkmaz.

Rejim PYD’yi orada lejyoner bir birlik gibi kullandı. PYD’nin rejimle işbirliği açıktır. PYD’ye giden silahlar PKK tarafından kullanılmaktadır. İnşallah sorunlar giderilir ve Cenevre 3 süreci başarıya ulaşır ve Suriye’ye barış gelir.”

Ajanslar

Türkiye’ye Rusya kararı için 8 Şubat’a kadar süre

Açık Semalar Anlaşması’nın resmi internet sitesinden yapılan açıklamada, “Gözlemlenen ülkenin gözlem uçuşuna izin vermemesi durumunda, bu ülke misyon planında derhal yasakla ilgili faktörleri anlatmalı. Gözlemlenen ülke, 7 gün içerisinde, anlaşma üyesi tüm ülkelere diplomatik kanallardan, yasağın nedenlerine ilişkin yazılı açıklama sunmalı” dendi.

Açıklamada ayrıca gözlemlenen ülkenin, gözlem uçuşunun anlaşmaya uygun olmaması ve denetçilerin 24 saatten fazla bir süre için geç kalması durumunda gözlem uçuşuna izin vermeme hakkına sahip olduğu belirtildi.

Sputnik

Ayrıca...

Gaziantep’te Köklü Değişim “HİLAFET” sayısını tanıttıkları için 7 Müslüman’a Gözaltı

Şanlıurfa’dan sonra Gaziantep’te de Köklü Değişim Dergisi’nin “Hilafet” kapak konulu Mart sayısını tanıttıkları ve yaptıkları …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir