İngiliz Guardian gazetesinin başyazısında, Suriye’de Rusya ve ABD sayesinde başlayan ateşkesin riskli olduğu ancak ülkedeki krizden çıkış için başka yol bulunmadığı vurgulandı.
“Rusya’nın Suriye’deki askeri müdahalesi, olayların gidişatını değiştirdi. Rusya’nın bu ülkeye uçak göndermesiyle baştan dalga geçenler, daha sonra Rus güçlerinin Suriye’deki duruma ne kadar etki ettiğini anladı. Devlet Başkanı Beşar Esad, Rusya sayesinde pozisyonunu güçlendirdi. Suriye liderinin devrilmesi artık uzak bir ihtimal” ifadelerinin kullanıldığı analizde, IŞİD ile mücadelenin Batı ile koordine edilmesi ve Suriye devletinin restorasyonu gibi konularda Moskova’yı zorlu bir görevin beklediğinin altı çizildi.
‘ABD’NİN ELİ ZAYIFTI’
Öte yandan kimyasal silah sorununun çözümünden sonra son birkaç yıl içinde Suriye krizinde hiçbir etkisi bulunmayan ABD’nin, ateşkes anlaşmasında çok zayıf bir ele sahip olduğuna şu ifadelerle dikkat çekildi: “ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin Rusya’nın projesini kabul etmesi ve anlaşmanın ABD, Avrupa ve müttefiklerinin çıkarlarını gözetmesini sağlaması gerekiyordu.”
‘BİRBİRİYLE DÜŞMANLAR OLANLAR İŞBİRLİĞİNE HAZIR’
Bu arada mevcut anlaşmanın Suriye’deki şiddeti tamamen sonlandırmayacağı ancak şiddetin seviyesini belirgin şekilde azaltacağı kaydedilen analizde, “Suriye krizi, o kadar zorlu ve tehlikeli bir hale geldi ki, başlangıçta birbirine düşman olan taraflar bile işbirliğine hazır durumda.
Çatışmaların şiddetinin artması yönündeki tehdit, müzakereleri ileriye taşıyan ana unsur oldu. Uzmanların büyük bölümü, ateşkesin kırılgan olmasına rağmen tüm kilit aktörlerin çıkarına olduğu konusunda hemfikir. Rusya ve ABD’nin birbirine ihtiyacı var ancak aynı zamanda da birbirlerini kullanmaya çalışıyorlar. Suriye’deki durum daha zorlu hale gelebilir fakat acı çeken Suriyelilerin acısını azaltacak tek seçenek de bu” değerlendirmesi yapıldı.