Home / News / HABER / DÜNYA / Rusya’dan ‘B Planı’na dolaylı destek
islam devleti default

Rusya’dan ‘B Planı’na dolaylı destek

ABD Dışişleri Bakanı’nın geçtiğimiz günlerde Suriye’nin bölünmesini ima eden B Planı’na Rusya’dan dolaylı destek geldi. Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Suriye’nin federatif bir devlet olabileceğini açıkladı

ABD ve Suudi Arabistan’ın daha önce Suriye’de B planı olarak açıkladığı bölünme planına Rusya’dan açıklama geldi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye’nin federal bir devlet olma konusu üzerine çalışılabileceğini söyledi.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov ise Suriye’de federasyon hakkında bir şey diyemeyeceğini belirterek “Süreç henüz başlamadı fakat müzakerelerde böyle bir karar verilirse kimse itiraz etmez. Bu Suriyelilerin vereceği bir karardır. İsterlerse üniter bir devlet olur, isterlerse federasyon kurulur” dedi. Ryabkov, Suriye’de Kosova senaryosu uygulanmasına ise izin vermeyeceklerini söyledi.

Geçtiğimiz günlerde ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Suriye’de haftasonu başlaması planlanan geçici ateşkesin işe yaramaması ve siyasi çözüm yolunda adım atılamaması halinde B planının ülkenin bölünmesi olabileceğini söylemişti. İlk kez kamuoyu önünde yaptığı bir konuşmada, Suriye’nin bölünmesi ihtimalini dile getiren Kerry, senatörlerden gelen ve bölünmenin nasıl olabileceğine dair sorulara ise net bir cevap vermemişti.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cubeyr de, Suriye’de çatışmaların sonlandırılması anlaşmasının uygulanması yönünde ciddiyet görmedikleri takdirde B planını uygulamaya koyacaklarını söylemişti.

Cubeyr, şunları kaydetmişti: “Hem Rusya hem de rejim uçakları anlaşmayı ihlal ediyor. Bu konuda Suriye Destek Grubu ülkeleriyle istişare halindeyiz. Anlaşmaya uyulması rejimin, krizin siyasi yollarla çözülmesi konusundaki ciddiyetini göstermesi bakımından önem arz ediyor. Rejim ve destekçilerinin anlaşmaya uymaması durumunda ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin de dediği gibi bir B planımız var ve bunun üzerinde yoğunlaşacağız.”

Ajanslar

Ayrıca...

Trump: Çin ile tüm ilişkileri kesebiliriz

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump, yeni tip koronavirüs salgınından sorumlu tuttuğu Çin ile “tüm …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir