Home / News / HABER / İSLAMİ BELDELER / Kafkas Sürgünü’nün büyük resmi
islam devleti default

Kafkas Sürgünü’nün büyük resmi

1856`dan itibaren 1,5 milyon Kuzey Kafkasyalı, başta yaşama hakkı olma üzere `sistematik insan hakları` ihlalleri altında Türkiye`ye kitleleler halinde `sürgün` edilmişti

‘Büyük Kafkas Sürgünü’nün üzerinden bugün itibariyle 152 yıl geçti. Kendi tarihi topraklarında rahatsız edilerek yaşama ortamları bozulan Kafkas halklarından bir kısmı 1820`ler sonrasında münferiden `göç` etmeye başlamışlardı, 1856`dan itibaren ise 1,5 milyon Kuzey Kafkasyalı, başta yaşama hakkı olma üzere `sistematik insan hakları` ihlalleri altında Türkiye`ye kitleleler halinde `sürgün` edilmeye başlanmıştı.

Yüzbinlercesi denizlerde, karayoluyla göçe zorlananlar ise sürgün yollarında hayatlarını kaybetmişti. Trabzon’daki Rus konsolosunun, tehcir işlerini idare etmekte olan General Katracef’e yazdığı raporda sürgün edilenlerle ilgili küçük bir kesitten bahsederken durumu şöyle özetlemişti:

“Türkiye’ye gitmek üzere Batum’a 70 bin Kafkasyalı geldi. Bunlardan vasati olarak günde 7 kişi ölüyor. Trabzon’a çıkarılan 24 bin 700 kişiden şimdiye kadar 19 bin kişi ölmüştür. Şimdi orada bulunan 63 bin 900 kişiden her gün 180-250 kişi ölmektedir. Samsun civarındaki 110 bin kişi arasında her gün vasati 200 kişi can veriyor. Trabzon, Varna ve İstanbul’a götürülen 4 bin 650 kişiden de günde 40-60 kişinin öldüğünü haber aldım.”

Ajanslar

Ayrıca...

Çin’in toplama kampları nedeniyle Doğu Türkistan nüfusu hızla azalıyor

Avustralya’da yayın yapan Mercatornet’in hazırladığı rapora göre, ülkedeki Uygur nüfusu, bu kampların kurulduğu 2017’den bu …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir