Home / News / HABER / İSLAMİ BELDELER / Andican mağdurlarına bir darbe daha
islam devleti default

Andican mağdurlarına bir darbe daha

2005 Andican olaylarına karışanlar hapishanede yargılanarak ceza süreleri yenileniyor.

Özbekistan’ın Andican şehrinde 13 Mayıs 2005 tarihinde halk ayaklanmasının yaşandığı ve İslam Kerimov rejimi tarafından kanlı bir şekilde bastırıldığı olaylarda, eyleme karıştığı suçlamasıyla hapse atılanların tahliyesi beklenirken, ceza sürelerinin yenilenerek uzatıldığı bildirildi.

Azadlık radyosuna haber gönderen Andican mahkumlarından birinin bildirdiğine göre, 10 seneden fazla hapiste yatanların tahliyesinin beklendiği bu günlerde mahkumlara sahte suçlamalarla ceza süreleri uzatılıyor.

Andican mahkumlarının yakınlarından biri radyoya yaptığı açıklamada, “Yakınlarımızın tahliye edileceğini bekliyorduk. Ancak onlara hapishanelerde sahte suçlamalarla yeni ceza müddeti verildiğini öğrendik. Mahkumların yakınları bu hakta konuşamıyorlar. Onları bu hakta konuşursanız yakınlarınız daha fazla zarar görür diye korkutmuşlar” dedi.

Özbekistan Bağımsız İnsan Hakları Savunucularının Girişim Grubu başkanı Sure Ikramov, “2006 yılında Andican olaylarına karışanlar 15-20 kişilik gruplar halinde yargılanmışlardı. Onlara 12-18 yıllık uzun dönem hapis cezaları verilmişti. Bu insanların her birinin ne kadar ceza aldığı, nerede ceza müddetini ödediği hakkında kimseye bilgi verilmedi. Bundan dolayı kimin ne zaman tahliye edileceği konusunda konuşmak çok zor” dedi.

2006 senesinde Andican’da halk ayaklanması sonucu Kerimov hükümetinin silahsız kişilere otomotik silahlarla ateş açması sonucu binlerce Özbek vatandaşları ölmüştü.

Ajanslar

Ayrıca...

Çin’in toplama kampları nedeniyle Doğu Türkistan nüfusu hızla azalıyor

Avustralya’da yayın yapan Mercatornet’in hazırladığı rapora göre, ülkedeki Uygur nüfusu, bu kampların kurulduğu 2017’den bu …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir