2010-2012 yılları arasında Türkiye devleti ile PKK arasında temas kurulması için arabuluculuk yapan Kürt siyasetçi Mehmet Emin Pencewini,YPG’nin Menbic operasyonu ve “barış görüşmeleri”ne dair önemli açıklamalarda bulundu.
2010-2012 yılları arasında Türkiye devleti ile PKK arasında temas kurulması için arabuluculuk yapan ve PKK’ya olan yakınlığı ile tanınan Kürt siyasetçi Mehmet Emin Pencewini, Rudaw haber ajansına önemli açıklamalarda bulundu. Pencewini’nin açıklamalarının öne çıkan noktaları şöyle:
“ÇÖZÜM SÜRECİ” İÇİN BÜYÜK GÜÇLER DEVREDE
PKK ile Türkiye arasında bir süre arabuluculuk görevi üstlenen Pencewini, çözüm süreci” için büyük güçlerin devrede olduğunu söyledi.
Yeni süreç için taraflardan kendisine herhangi bir arabuluculuk teklifi gelmediğini belirten Pencewini “Türkiye devleti çözüm sürecini bitirdi. Şimdi ise işler daha farklı işliyor. Büyük devletler araya giriyor. Tekrar barış olsun diye farklı kanallar devrede” açıklamasında bulundu.
YPG MENBİC’TEN SONRA AKDENİZ’E AÇILIR
YPG’nin Kobani’de başarılı olmasının ardından “dünyada kabul gören bir güç” haline geldiğini belirten Pencewini, Kürtlerin bu sayede kendilerini dünyaya tanıtma şansını bulduklarını söyledi.
Haziran ayı başında başlayan ve hali hazırda devam etmekte olan Menbic operasyonu hakkında da açıklamalarda bulunan Pencewini, “Menbic alındıktan sonra büyük ihtimalle YPG yönünü Celabrus’a çevirecektir ve oradan da doğru Akdeniz’e” dedi.
Pencewini açıklamalarına, Menbic operasyonunun Kürt güçlerinin Akdeniz’e ulaşması açısından önemi üzerinde durarak devam etti:
“Bildiğiniz gibi YPG Kobani zaferinden sonra Fransa, İtalya, Almanya ve Rusya’da temsilcilik açtı. YPG tüm dünyada kabul gören bir güç haline geldi. Menbic alındıktan sonra büyük ihtimalle YPG yönünü Celabrus’a çevirecektir ve oradan da doğru Akdeniz’e. Kürtler Akdeniz’e vardığında artık hiç bir şey eskisi gibi olmayacak”.
PENCEWİNİ KİMDİR?
PKK’ya yakınlığıyla bilinen Kürt siyasetçi Mehmet Emin Pencewini, 2010-2012 yılları arasında Türkiye devleti ile PKK arasında temas kurulması için arabuluculuk yaptı.
72 yaşındaki Pencewini, Türkiye’den gelen talep üzerine dönemin Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin isteğiyle Kandil ile Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) arasında görüşmelere başladı.
Kürt siyasetinde önemli bir isim olan ve aynı zamanda Kürdistan Ulusal Kongresi üyesi Pencewini, 2010’da Oslo sürecinin başlamasıyla geriye çekildi, ancak sürecin sona ermesiyle yeniden devreye girdi.
Pencewini, bu ikinci dönemde Kandil, Talabani ve Kürdistan Bölgesi Başbakanı Neçirvan Barzani’yle görüşerek, “çözüm süreci”nin başlamasına yeniden ön ayak oldu.
Timeturk