WASHINGTON – ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, dün telefonda görüştüğü Milli Savunma Bakanı Fikri Işık’ın Türkiye’deki darbe girişiminin Türkiye’nin IŞİD’e karşı mücadele verdiği katkıda bir kesintiye yol açmayacağı yönünde kendisine güvence verdiğini söyledi.
Carter, başkent Washington yakınlarındaki Andrew Hava Üssü’nde IŞİD karşıtı koalisyona mensup 30’u aşkın ülkenin katılımıyla düzenlenen savunma bakanları düzeyindeki toplantıya ev sahipliği yaptı.
Toplantıya Milli Savunma Bakanı Işık’ın da Türkiye’yi temsilen katılması öngörülüyordu ancak Işık Türkiye’deki gelişmeler nedeniyle Washington ziyaretini iptal etmek zorunda kaldı.
Toplantıda IŞİD’le mücadelede bir sonraki atılabilecek adımlara dair planlamalar masaya yatırılırken, daha fazla ve yeni nelerin yapılabileceği ve IŞİD’e karşı operasyonların nasıl hızlandırılabileceği üzerinde görüş alışverişinde bulunuldu.
‘Türkiye’nin Desteğinde Bir Kesinti Olmayacak’
Toplantının bitiminde düzenlenen basın toplantısında gazeteciler Carter’a, Türkiye’deki darbe girişiminin Türkiye’nin IŞİD’le mücadeleye katkıları üzerinde bir etkisinin olup olmayacağı, İncirlik Hava Üssü’ndeki operasyonlarda bir değişikliğe yol açıp açmayacağı ve Türkiye’nin NATO üyeliği hakkında sorular da yöneltti.
Bu tür bir toplantıyı 4’üncü kez düzenleyen Carter, toplantıya Savunma Bakanı Işık olmasa da Türk temsilcilerin katıldığını ve bundan memnuniyet duyduğunu ifade ederek, “Bakan çok anlaşılır sebeplerle gelemedi. Dün kendisiyle görüştüm. Öncelikle kendisinin güvende olmasından ve bakanlığının faaliyet göstermeye devam etmesinden dolayı mutlu oldum” diye konuştu.
Amerika olarak Türkiye’nin demokratik yoldan seçilmiş hükümetine destek verdiklerini Bakan Işık’a bir kez daha vurguladığını belirten Carter, “Askeri boyuta gelince, kendisi bana haftasonunda yaşananların Türkiye’nin IŞİD’e karşı toplu mücadeleye sağladığı destekte bir kesintiye yol açmayacağı yönünde güvence verdi” dedi.
Carter, Savunma Bakanı Işık’ın İncirlik’teki faaliyetlerin de kısa zaman içerisinde normal işleyişe döneceğini söylediğini aktardı.
‘İlişkilerimiz çok güçlü’
Dolayısıyla IŞİD’e karşı operasyonların bu gelişmelerden etkilenmediğini kaydeden Carter, Türkiye’deki darbe sonrası gelişmelerin Türkiye’nin NATO üyeliği üzerinde bir etkisinin olup olmayacağına dair soru üzerine de, “Türkiye, Soğuk Savaş’tan günümüzdeki IŞİD’e karşı mücadeleye kadar uzanan çok çeşitli sorunlara karşı birlikte yüzleşmemizde on yıllardır güçlü bir müttefik oldu. Dolayısıyla ittifakımız ve ilişkilerimiz çok güçlü” diye konuştu.
Carter, Türkiye’nin demokratik yoldan seçilmiş hükümetine desteklediklerini ve Milli Savunma Bakanı Işık’ın Türkiye’nin IŞİD’le mücadeleye desteğinde bir değişiklik olmadığı yönünde kendisine güvence verdiğini de yineledi.
‘IŞİD Sonrasına Hazır Mıyız’ Endişesi
Toplantıya katılan bakanların IŞİD’in olası yenilgiye uğratılmasının sonrasında neler olacağı ve ülkelerin Irak ve Suriye’deki kentlerde istikrarın tesis edilmesi ve yeniden inşasına katkıya hazır olup olmadıkları konusunda endişelerini dile getirdiklerini de aktaran Carter, toplantıda konuşulanların önemli bir kısmını, savaşın sona ermesinden sonra yeniden yapılanma ihtiyaçlarının saptanması hususunun oluşturduğunu belirtti.
Carter, “Savunma Bakanlarının en büyük stratejik endişesi, istikrar ve yönetim çabalarının askeri operasyonların gerisinde kalacağı yönündeydi. Böyle bir durumun yaşanmaması bizim önemli bir stratejik önceliğimiz olmalı. Yarın Dışişleri Bakanlığı’nda düzenlenecek toplantının da önemli bir odak noktası bu olacak” diye konuştu.
Carter ayrıca, bazı ülkelerin IŞİD’e karşı savaşa katkılarını artırma kararı aldıklarını bildirdi.
İngiliz Savunma Bakanı’na da Türkiye soruldu
Öte yandan İngiltere Savunma Bakanı Michael Fallon da, toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlarken, Türkiye’nin IŞİD’le mücadeleye katkısına dair bir soru üzerine, “Türkiye’nin IŞİD terörüne karşı savaşta katkı sunmadığı ya da sınırın yabancı savaşçıların geçişine kapatılmasında bize yardımcı olmadığı yönünde hiçbir işaret görmüyorum. Türkiye’nin bu savaştan geri çekildiğini düşünmek için hiçbir neden yok” dedi.
Fallon, bir soru üzerine, IŞİD’den geri alınan Irak kentlerine halkın geri dönüşünün sağlanması için daha fazlasının yapılması gerektiğini söyledi. Fallon, koalisyonun, Irak’ta Musul’un nihayetinde kurtarılmasından sonra gerekecek çalışmalarda Irak hükümetini destekleyebileceğinden emin olması gerektiğini sözlerine ekledi.
Bu arada, basın toplantısından önce toplantıya katılan ülke temsilcilerine dışarda bir askeri tatbikat izletildi.
Amerikanın Sesi