Home / News / OKUYUCUDAN / Makale / Bencillik Hastalığı
islam devleti default

Bencillik Hastalığı

Bencillik Hastalığı Hatice Sebat İslamiyet,uzvi ihtiyaçları ve içgüdüleri öyle düzenlemiştir ki,onları bütün midevi,ruhi,cinsi ve diğer açlıklarını bir düzen içinde karşılar.Yoksa birini diğeri hesabına doyurmaz, birini kısıtlayıp diğerini serbest bırakmaz. Hiç birinide başıboş bırakmaz,bilakis insana gönül huzuru ve ferah verecek çeşitli uzvi ihtiyaçları ve içgüdüleribaskıaltında tutarak onu hayvanlık derecesine düşmektenalıkoyacakşekilde ince bir nizamla hepsini birden doyurur.

Konumda ele almak istediğiminsanınyaratılışında kendisinde var olan,beka içgüdüsünden gelen “bencillik hastalığıdır.” Bencil insan sözlükanlamı olarak,yalnız kendini düşünen,kendi çıkarlarını herkesinkinden üstün tutan,egoist olarak yer almaktadır. Bunu söyleaçıklayabiliriz:

“Ben” merkezli insanlar sadece kendilerinin var olduğunudüşüneninsanlardır.Egoist insanlar da sadece kendi çıkarlarınıdüşüneninsanlardır.Ama onlar bunu bilinçliyaptıklarıiçinbaşkalarınınvarlığınınfarkındadırlar.Bencil  insanlar ise başkalarının var olduğunun bilincinde dahi değillerdir. Onlar açısındanbaşkaları ancak kendilerinin çıkarlarına hizmet etmek içinvardır. Bu  bencilikdünyanın en çirkindavranışıdır ve bir Müslümandaolmaması gereken bir davranıştır. Ancak maalesef bencil insanlar son dönemlerdesayıcaartmaktadırlar.Ve bu durum giderek normalleşmektedir. Kuranda samimi Müslümanların Allah’ınrızasını kazanmak içincanlarını ve mallarını ortaya koydukları, hiçbir karşılık beklemeden iyilik yaptıkları,diğerMüslümanlarınihtiyaçlarını,kendilerinden önceliklituttuklarışöyle bildirilmektedir:

“Kendileri,ona duydukları sevgiye rağmenyemeği, yoksula, yetime ve esire yedirirler. Biz size, ancak Allah’ın yüzü ”rızası” içinyediriyoruz; sizden ne bir karşılık istiyoruz,ne bir teşekkür…” (insan suresi 8-9)

Fedakar insanlar  bu davranışı sergilerken daha çoksorumluluğa sahip olduğuiçingörünürde daha  çokyorulur, malını verir,parasını harcar,kendi meşruhaklarındanvazgeçer ama vicdanen rahattır.Mutlu, huzurlu;güzel bir hayat süren her zaman o olur.AllahuTeala fedakar Müslümanlara  ahlakındandolayı  aydınlık ve ferahlık vermektedir. Bencillikte ise  insana gizli bir azap yaşatır. Bencillik yaparak karda olduğunu zanneden bu insanların durumu Kur’an’ı Kerim de şöyle bildirilmektedir:

“Gerçekten insan, bencil ve haris olarak yaratıldı.Kendine bir şer”kötülük” dokunduğu zaman feryadı basar.Ona bir hayırdokunduğunda engelleyici olur (veya bencillik eder).” (Mearic suresi 19-21)

Günümüzde teknolojinin geldiği son nokta insanlarınhayatınıinanılmaz boyutta kolaylaştırıyor. İnsanın bir yerden başka bir yere yürüyerekulaşmasına, koşarakyârdim ediyor. İnsanlar tek parmaklarının ucuyla oturdukları yerden dünyayı takip edebiliyorlar. Ancak ayni teknoloji insanlarıferdileştiripbencilleştiriyor. Aynı zamandada sadece kendine döndürüp sadece kendiniz düşünür hale dönüştürüyor. İnsan bu sayede kendi kendine yetebildiğiiçinbaşka insanlara ihtiyaç duymaz hale geliyor. Teknolojinin dayattığı “kolay yaşam” hepimizi bir maraza doğru sürüklüyor. Oysa Resulullah (sav) şöyle buyurdu:

“Birbirinizle ilgili ilginizi kesmeyin, sırtdönmeyin, kin tutmayın, haset etmeyin Ey Allah’ın kulları, kardeş olunuz..” (Buhari, müslim).

Peki, insandaki bu bencillik bir hastalık mıdır? Nasıl tedavi edilebilir? Çocukluktan itibaren insani yöneten temel içgüdülerden biride budur. Oyuncaklarla oynayan üçbeşçocuğuizlediğinizde bu duygunun doğuştangeldiğini anlamamak hiçte zor değildir. Farklı bir durum yada ilgisini çekecekfarklı bir seçenek yoksaçocukoyuncağınıpaylaşmak istemez. Herşeyin en cazibini katmak ister. Çoğu zaman elindeki bir kaçşekerin bir tanesini bile vermek istemez. Yaşilerledikçe bencillik duygusu yavaşyavaş insanda yerini paylaşmayabırakır.Bu durumu sağlıklı  bir şekilde tedavi etmek de anne ve babalarınçocuklarınaverdiğiİslamieğitimdenkaynaklanır. Ama bu durum bencilliğin tamamen ortadan kalktığıanlamına gelmez. Bazılarında hissedilmeyecek kadar azalsada bazıinsanlarda belirgin bir biçimde kalır. Bu konuda örnek alabileceğimiz, yaşam biçimimizeseçkinlik katacak birçokayetvehadis yer almaktadır. Bunlardan bazılarışöyledir:

“Bütün müminler kardeştirler…“ (Hucurat 10)

“Müminler birbirlerini sevmekte, birbirlerine acımakta ve birbirlerini korumakta bir vücuda benzerler. Vücudun bir uzvu hasta olduğundadiğeruzuvları da bu sebeple uykusuzluğa ve ateşlihastalığa tutulurlar.” (Müslim)

Yaşamını bencilce sürdüren insanların dünya hayatındasıkıntılı bir yaşamları olur. Bu insanlar Allah’ın verdiği nimetleri başka insanlarla paylaşmayayanaşmazlar. Daha öncede belirttiğim gibi, bu insanındoğasındavardır. Önemli olan bunu kontrol edebilmek ve bunu hastalık haline dönüştürmemektir. Yoksa insanlar arasındasamimiyetsizliğe neden olurken ayni zamandada insanları birbirine güvensizliğesürükler. AllahuTeala şöyle buyurdu:

“Öyleyse güçyetirebildiğiniz kadar Allah’tan korkup sakının, dinleyin ve itaat edin. Kendi nefsinize hayır olmak üzere infakta bulunun. Kim nefsini bencil tutkularından korursa; işte onlar felah bulanlardır.“ (Tegabun 16)

 

Ayrıca...

bu-ramazan-ayi-hilafetsiz-gecen-son-ramazan-olsun

Bu ramazan ayı hilafetsiz, buruk geçen son ramazan olsun

İslam, hayat dolu bir nizamdır. Onda durgunluk, diğer dinlerdeki gibi kapalılık söz konusu değildir. Hayatın …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir