Home / News / HİZB-UT TAHRİR / SORU - CEVAP / Evlilik Hakkında
islam devleti default

Evlilik Hakkında

بسم الله الرحمن الرحيم Hizb-ut Tahrir Emiri Şeyh Âlim Ata İbn Halil Ebu Raşta Tarafından Facebook Sayfası Takipçilerinin Sorularına Verilen Cevaplar Soru Cevap Evlilik Hakkında

Mysite Fantastica Ve Абдуллах Ахъяров

Soru:

Mysite Fantastica

es-Selamu Aleykum Değerli kardeşim.

Lütfen benim için şu soruyu cevaplayabilir misiniz?

Ben, bekâr Müslüman bir gencim, Allah Subhânehu ve Teâlâ’yı, İslam’ı ve Efendimiz Muhammed SallAllahu Aleyhi ve Sellem’in getirdiklerinin uygulanmasını çok seviyorum. Dinsiz ve ahlaksız bir ortamda yaşıyorum. İslam, sadece isim veya simgelerden ibaret. Okullarımızda İslam karşıtı müfredat öğretiliyor.

Sorum şudur: Evlenmek istemiyorum, çünkü çocuklarımı ve kızlarımı İslam’da tutamayacağımı biliyorum. Sanki o zaman ben kor tutmuş gibi olacağımı düşünüyorum. Çocuklarımın zararlı şeyler öğreneceklerini biliyorum. Onları eğitecek zamanım da yok, çünkü çalışıyorum. Ayrıca koşullar karımı da çalışmaya zorlayacak.

Kısaca, evliliğin dinin yarısı olduğunu söyleyen hadisler var. Bizzat ben onları okudum. Ümmetin fasıkları, bekârlardır manasında da bir hadis var. Evlenmediğim zaman, dinim eksik olduğu doğru mudur? Cevaplayacağınızı umuyorum, teşekkür ederim.

Soru:

Абдуллах Ахъяров

• Ассаламу алейкум ва рахматуллахи ва баракатух. Пусть Аллах вас хранит и воздаст вам раем.

У меня два вопроса.

1- Я хочу жениться и когда узнаю о какой то сестре нахожу ее опекуна, чтоб взять разрешение встретиться EYLÜL его дочерью. Отец будучи соблюдающим, нашим братом, не зная меня лично, дает разрешение пообщаться с дочерью и обычно встреча проходит где то в парке или кафе (общественном месте). Не лучше ли, если эта встреча проходила бы у девушки дома, так как обычно при встрече вне дома девушка проявляет не решительность и просто отказывает ?

2- У нас в Крыму много братьев желающих жениться, но многие сестры отдают предпочтение учебе, ссылаясь на то что это сунна. Хотелось бы узнать для девушки перед Аллахом лучше быть учащейся в светском заведении или выйти замуж ?

Sorunun Türkçeye tercümesi:

es Selamu Aleykum ve Rahmetullahi ve Berakâtuh Allah sizi koruyup gözetlesin ve cennetine koysun.

Benim iki sorum var:

1- Ben evlenmek istiyorum, bir kız buldum ve velisi kızıyla görüşmeme izin veriyor. Ama baba muhafazakâr biri, beni şahsen tanımıyor. Yine de kızıyla görüşmeme izin veriyor. Genellikle bu görüşme, bir park veya bir kafede oluyor. Bu görüşmenin kızın evinde olması daha doğru değil midir? Çünkü özellikle kızlar, buluşma parklar ya da kafelerde olduğu zaman ciddi olmadığı tereddüdüyle genellikle evlenmeyi reddediyorlar.

2- Burada Kırım’da kızlar evlenmek istiyor, ama kızların çoğu, evlilikten kaçınıyor ve eğitim sünnettir bahanesiyle eğitimi tercih ediyor. Burada bir şey sormak istiyorum, Allah Subhânehu ve Teâlâ katında kızların evlenmesi daha efdal değil midir? Ama onlar, laik kurumlarda eğitim görmeyi evliliğe yeğliyorlar.

Cevap:

Aleykum’us Selam ve Rahmetullahi ve Berakâtuh

Mysite Fantastica ve Эмиль Сайфуллаев tarafından sorulan sorular, evlilik ile ilgili olduğu için birbirlerine çok benziyorlar. Bu nedenle birine vereceğim cevap her ikisi için de geçerli olacaktır. Allah Subhânehu ve Teâlâ onları işlerin en güzeline hidayet eylesin.

1- Allah Subhânehu ve Teâlâ insanı yarattı. Allah Subhânehu ve Teâlâ erkek ve dişi olarak çift yaratmasını kendi ayetlerinden kıldı. Şeri hükümlere göre evlilik yoluyla aralarında sevgi ve merhamet var etti. Allah Subhânehu ve Teâlâ şöyle buyurdu وَمِنْ آيَاتِهِ أَنْ خَلَقَ لَكُمْ مِنْ أَنْفُسِكُمْ أَزْوَاجًا لِتَسْكُنُوا إِلَيْهَا وَجَعَلَ بَيْنَكُمْ مَوَدَّةً وَرَحْمَةً إِنَّ فِي ذَلِكَ لَآيَاتٍ لِقَوْمٍ يَتَفَكَّرُونَ “Kendileri ile huzur bulasınız diye sizin için türünüzden eşler yaratması ve aranızda bir sevgi ve merhamet var etmesi de O’nun (varlığının ve kudretinin) delillerindendir. Şüphesiz bunda düşünen bir toplum için elbette ibretler vardır.” [Rum 21]

2- İslam, evliliğe teşvik eder. Çünkü evlilik, gözleri ve iffeti korur, nefse huzur verir. Aynı zamanda dini de korur. el-Buhari, Abdullah’tan rivayet ettiğine göre كُنَّا مَعَ النَّبِيِّ صلى الله عليه وسلم، فَقَالَ: مَنِ اسْتَطَاعَ البَاءَةَ فَلْيَتَزَوَّجْ، فَإِنَّهُ أَغَضُّ لِلْبَصَرِ، وَأَحْصَنُ لِلْفَرْجِ، وَمَنْ لَمْ يَسْتَطِعْ فَعَلَيْهِ بِالصَّوْمِ، فَإِنَّهُ لَهُ وِجَاءٌ “Biz, Nebi SallAllahu Aleyhi ve Sellem‘in yanındayken şöyle buyurdu: “Kimin evlenmeye gücü yetiyorsa evlensin. Çünkü evlilik gözü harama bakmaktan korur. Tenasül uzvunu zinadan alıkoyar. Evlenmeye gücü yetmeyen de oruç tutsun. Çünkü orucun şehveti kıran bir gücü vardır.” el-Hâkim Müstedrek’te Enes ibn Malik’ten rivayet ettiğine göre Rasûlullah SallAllahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurdu: مَنْ رَزَقَهُ اللَّهُ امْرَأَةً صَالِحَةً، فَقَدْ أَعَانَهُ عَلَى شَطْرِ دِينِهِ، فَلْيَتَّقِ اللَّهَ فِي الشَّطْرِ الثَّانِي “Allah kime iyi bir kadın nasip ederse ona dininin yarısında yardım etmiştir. Geri kalan yarısında da Allah’tan sakınsın.”

3- Sonra iffetli kalmak için evlenmeye çalışan kişi, Allah Subhânehu ve Teâlâ’nınyardım ettiği üç kişiden biridir. Ahmed, Ebu Hurayra’dan rivayet ettiğine Rasûlullah SallAllahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurdu: ثَلَاثَةٌ كُلُّهُمْ حَقٌّ عَلَى اللهِ عَزَّ وَجَلَّ: عَوْنُهُ الْمُجَاهِدُ فِي سَبِيلِ اللهِ عَزَّ وَجَلَّ، وَالنَّاكِحُ لِيَسْتَعْفِفَ، وَالْمُكَاتَبُ يُرِيدُ الْأَدَاءَ “Üç kişi var ki, onlara yardım etmek Allah’ın kendi üzerine aldığı bir haktır: Allah yolunda cihat eden, iffetli olmak isteğiyle evlenen kimse ve kendi bedelini ödemek isteğiyle yazışma yapan köledir.”

4- Rasûl SallAllahu Aleyhi ve Sellem gücü yettiği halde evlenmeyen kişiyi kerih gördü. en-Nesâi, Samura ibn Cündub’tan rivayet ettiğine göre أَنَّهُ نَهَى عَنِ التَّبَتُّلِ “Nebi SallAllahu Aleyhi ve Sellem ruhbanlıktan nehyetmiştir.”

5- Rasûl SallAllahu Aleyhi ve Sellem, babalara dini ve ahlakından hoşnut oldukları birisi gelirse kızlarını evlendirmelerini tavsiye etmiştir. et-Tirmizi Ebu Hurayra’dan rivayet ettiğine göre Rasûlullah SallAllahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurdu: إِذَا خَطَبَ إِلَيْكُمْ مَنْ تَرْضَوْنَ دِينَهُ وَخُلُقَهُ فَزَوِّجُوهُ، إِلَّا تَفْعَلُوا تَكُنْ فِتْنَةٌ فِي الأَرْضِ، وَفَسَادٌ عَرِيضٌ “Size dini ve ahlakı hoşunuza giden kimseler müracaat edecek olursa derhal onları evlendirin. Aksi halde yeryüzünde fitne ve büyük bir fesat olur.” İbn Mace bu hadisi şu lafızla rivayet etmiştir: إِذَا أَتَاكُمْ مَنْ تَرْضَوْنَ خُلُقَهُ وَدِينَهُ فَزَوِّجُوهُ، إِلَّا تَفْعَلُوا تَكُنْ فِتْنَةٌ فِي الْأَرْضِ وَفَسَادٌ عَرِيضٌ “Size dini ve ahlakı hoşunuza giden kimseler geldiğinde onları evlendirin. Aksi halde yeryüzünde kargaşa ve büyük bir ahlaki çöküntü olur.”

6- Yine Rasûl SallAllahu Aleyhi ve Sellem kocasını, çocuklarını ve evini muhafaza eden dindar Saliha bir kadın seçilmesini tavsiye etmiştir. el-Buhârî ve Müslim Ebu Hurayra’dan rivayet ettiğine göre Nebi SallAllahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurdu: تُنْكَحُ المَرْأَةُ لِأَرْبَعٍ: لِمَالِهَا وَلِحَسَبِهَا وَجَمَالِهَا وَلِدِينِهَا، فَاظْفَرْ بِذَاتِ الدِّينِ، تَرِبَتْ يَدَاكَ “Kadın dört şey için nikâhlanır. Malı için, soyu için, güzelliği için ve dindarlığı için. Sen dindar olana bak. (Değilse) kaybedersin”

7- Ümmetin fasıkları, bekârlardır manasında bir hadis var sözünüze gelince, bu hadis, zayıftır. Hadis şu şekildedir: Ahmed, Müsned’inde bir adamdan, Ebu Zer’den rivayet ettiğine göre دَخَلَ عَلَى رَسُولِ اللهِ صلى الله عليه وسلم رَجُلٌ يُقَالُ لَهُ: عَكَّافُ بْنُ بِشْرٍ التَّمِيمِيُّ، فَقَالَ لَهُ النَّبِيُّ صلى الله عليه وسلم: يَا عَكَّافُ، هَلْ لَكَ مِنْ زَوْجَةٍ؟ قَالَ: لا… قَالَ: إِنَّ سُنَّتَنَا النِّكَاحُ، شِرَارُكُمْ عُزَّابُكُمْ “Rasûlullah SallAllahu Aleyhi ve Sellem yanına Akkaf ibn Beşir et-Temimi adında bir adam geldi. Ardından Nebi SallAllahu Aleyhi ve Sellem ona: “Ey Akkaf! Eşin var mı?” diye sordu. O da “Hayır” dedi. Bunun üzerine Rasûl SallAllahu Aleyhi ve Sellem “Nikâh sünnetimizdir, sizin şerlileriniz ise bekâr olanlardır.” buyurdu.” Ebu Zer’den rivayet eden kişi meçhul olduğu için bu hadisin isnadı zayıftır. Senetlerinde de bir karışıklık var. et-Taberânî el-Kebir’de ve diğerleri Bekiyye ibn Velid’den, Muaviye ibn Yahya’dan, Süleyman ibn Musa’dan, Mekhul’dan, Gudeyf ibn el-Hâris’den, Atiyye ibn Büsr el-Mâzini’den rivayet ettiklerine göre جاء عكَّاف بن وَدَاعة الهِلالي إلى رسولِ اللهِ صلى الله عليه وسلم “Akkaf ibn Vedaa el-Hilali Rasûlullah SallAllahu Aleyhi ve Sellem’e geldi…” dedi ve hadisin devamını zikretti. Muaviye ibn Yahya es-Sadefi’den dolayı bu hadisin isnadı zayıftır. Ayrıca Bekiyye ibn el-Velid de zayıftır.

Bu nedenle bekârlar, insanların en şerlileri olmak zorunda değildir. Aksine en şerliler bekârlardan olabilir, davranışına göre başkalarından da olabilir.

Özetle Rasûl SallAllahu Aleyhi ve Sellem gücü yetenleri evlenmeye teşvik ediyor. Çünkü evlilik, kişinin dinini korur, iffetini muhafaza eder ve bakışları haramdan sakındırır. Bunun yanı sıra Rasûl SallAllahu Aleyhi ve Sellem ruhbanlıktan yani bekârlıktan nehyetmiştir. Buna göre ey soru soran zat! Evliliğe gücün yetiyorsa, evlenmeni ve Saliha bir kadın seçmeni, Salih bir aile yuvası kurmak için çaba sarf etmeni şiddetle tavsiye ederim. Allah Subhânehu ve Teâlâ için samimi ol, Rasûlullah SallAllahu Aleyhi ve Sellem’itasdik et. O zaman Allah’ın izniyle çocuklarınızı Salih bir şekilde yetişmelerini sağlayabilirsiniz. Şüphesiz Allah Subhânehu ve Teâlâ Salihlerin dostudur.

8- Ukraynalı gençler ile ilgili sorunuza gelince, cevabı aşağıdaki gibidir:

A- Rasûl SallAllahu Aleyhi ve Sellem evlenmek için gelen kimseye evleneceği kadına bakmasını tavsiye etmiştir. et-Tirmizi, Bekir İbn Abdullah el-Müzenni’den, Muğire ibn Şube’den rivayet ettiğine göre أَنَّهُ خَطَبَ امْرَأَةً، فَقَالَ النَّبِيُّ صلى الله عليه وسلم: انْظُرْ إِلَيْهَا، فَإِنَّهُ أَحْرَى أَنْ يُؤْدَمَ بَيْنَكُمَا “Bir kadın ile evlenmek isteyen Şube’ye Rasûlullah SallAllahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurdu: “Git o kadına bak, çünkü bakman aranızda ülfet ve sevginin devam etmesi için daha uygundur.” Bu babta Muhammed ibn Mesleme, Cabir, Ebu Humeyd, Ebu Hurayra ve Enes’ten rivayet edilmiş hadisler vardır. Bu Hasen bir hadistir.” Aynı zamanda bu hadisi el-Hâkim de rivayet etmiş ve iki Şeyhin şartına göre sahihtir demiştir. ez-Zehebi de bunda ona muvafakat etmiştir.

Evlenmek isteyen kimse, kızın ailesine gidip yüz ve el gibi mubah olan yerlerine bakabilir. Ama onunla yalnız kalması ya da onunla dışarı çıkması caiz değildir. Çünkü birbirlerine yabancıdırlar. Bu yüzden ailesinin evinde kızı görmek istediğinize, onların buna hayır cevabı vermelerine, ama dışarı çıkmanıza ve orada ona bakmanıza müsaade etmelerine çok şaşırdım. Sanki soruda bir karışıklık var gibi.

B- Dini ve ahlakı hoşuna giden biri geldiği zaman üniversite eğitimini tamamlaması evlilikten daha evla mıdır? Meselesine gelince, doğru olan Rasûlullah SallAllahu Aleyhi ve Sellem’in hadisinde geçen husustur: et-Tirmizi Ebu Hurayra’dan rivayet ettiğine göre Rasûlullah SallAllahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurdu: إِذَا خَطَبَ إِلَيْكُمْ مَنْ تَرْضَوْنَ دِينَهُ وَخُلُقَهُ فَزَوِّجُوهُ، إِلَّا تَفْعَلُوا تَكُنْ فِتْنَةٌ فِي الأَرْضِ، وَفَسَادٌ عَرِيضٌ “Size dini ve ahlakı hoşunuza giden kimseler müracaat edecek olursa derhal onları evlendirin. Aksi halde yeryüzünde fitne ve büyük bir fesat olur.” İbn Mace bu hadisi şu lafızla rivayet etmiştir: إِذَا أَتَاكُمْ مَنْ تَرْضَوْنَ خُلُقَهُ وَدِينَهُ فَزَوِّجُوهُ، إِلَّا تَفْعَلُوا تَكُنْ فِتْنَةٌ فِي الْأَرْضِ وَفَسَادٌ عَرِيضٌ “Size dini ve ahlakı hoşunuza giden kimseler geldiğinde onları evlendirin. Aksi halde yeryüzünde kargaşa ve büyük bir ahlaki çöküntü olur.” Karineden kadınların velilerine yönelik nehyin kesin olduğu açıktır. Dini ve ahlakında yerilecek bir şey yoksa evlenmek için gelen kimseleri kızların velileri reddedemez. Tabii dini ve ahlakından kasıt, sadece namaz ve orucu değildir. Aksine insanlar ile ilişkisi, davranış güzelliği ve her şeyde şeri hükümlere bağlılığıdır. Kızın ailesi, evlenecek erkeğin dinini, insanlara karşı davranışını ve şeri hükümlere bağlılığını sorar, dini ve ahlakı Allah’ın izniyle tatmin edici olduğu sabit olursa, üniversite eğitimini tamamlayacak bahanesiyle evlenmek için gelen kimseyi geri çevirmeleri ve kızlarını evlilikten alıkoymaları haramdır. Bilakis onay vermeleri ve kızlarını evlilikten alıkoymamaları gerekir. Çünkü evlilik, dini korur ve Allah’ın izniyle en doğru olanıdır.

Sonuç olarak ben, evlenme gücü olanlara erdemli bir kadınla evlenmelerini tavsiye ederim. Çünkü erdemli bir kadın, dünyanın en hayırlı nimetidir. Nitekim Umdetu’l Kârî Şerhu Sahihu’l Buhari adlı eserde Ali RadiyAllahu Anh’dan şöyle rivayet edilir: الْحَسَنَة فِي الدُّنْيَا الْمَرْأَة الصَّالِحَة، وَفِي الْآخِرَة الْجنَّة“Dünyanın en hayırlı nimeti Saliha kadın, ahiretin nimeti de cennettir.” Ayeti kerime de geçen de bu minvaldedir: رَبَّنَا آتِنَا فِي الدُّنْيَا حَسَنَةً وَفِي الْآخِرَةِ حَسَنَةً وَقِنَا عَذَابَ النَّارِ “Rabbimiz! Bize dünyada da iyilik ver, ahirette de iyilik ver ve bizi ateş azabından koru” diyenler de vardır.” [Bakara 201]

Kardeşiniz Ata İbn Halil Ebu Raşta

 

Facebook sayfasının linki:

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=220629058105179

 

27 Rabi’-ul Âhir 1435
27 Şubat 2014

hizb-ut-tahrir.info

Ayrıca...

Soru-Cevap: Petrol Krizi Ve Yansımaları

Haberler, petrol fiyatlarında özellikle Teksas petrolünde ani bir düşüş yaşandığını bildirdi. Neredeyse eksi 30’a kadar …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir