Home / News / HABER / DAVA / Hizb-ut Tahrir Davalarında Yargı Bir İlke İmza Attı

Hizb-ut Tahrir Davalarında Yargı Bir İlke İmza Attı

Gaziantep 1.Ağır Ceza Mahkemesinde görülmekte olan 17 sanıklı Hizb-ut Tahrir davasında savcı tüm sanıkların beraatini talep etti

Gaziantep 1.Ağır Ceza Mahkemesinde görülmekte olan 17 sanıklı Hizb-ut Tahrir davasında savcı tüm sanıkların beraatini talep etti ve mahkeme de savcılık mütalaasına uygun bir şekilde beraat kararı verdi.

SAVCI: HİZB-UT TAHRİR SİYASİ BİR CEMAATTİR

Savcı mütalaasında;  sanıkların Hizb-ut Tahrir isimli siyasi bir oluşumunun içinde faaliyet gösterdikleri yolunda gerekli ve yeterli deliller mevcut ise de; sanıkların mensubu oldukları iddia edilen Hizb-ut Tahrir oluşumunun silahlı bir terör örgütü olduğuna dair mahkûmiyetlerine yeterli delil bulunmadığı, sanıkların ev ve iş yerlerinde yapılan aramalarda iddianamenin 40.sayfasında dökümü yapıldığı gibi pek çok kitap, bildiri ve propaganda CD’lerinin bulunduğu, bu kitap ve CD’lerin dışında herhangi bir silah veya patlayıcı maddenin sanıklarda ele geçirilmediği, sanıkların içinde bulunduğu oluşumun yasa dışı silahlı örgüt olmaktan ziyade SİYASİ BİR ÖRGÜT, DERNEK VEYA CEMAAT ŞEKLİNDE OLDUĞU iddianamede bahsi geçen SİLAHLI TERÖR ÖRGÜTÜ OLUŞTURMANIN YASAL UNSURLARININ BULUNMADIĞI anlaşılmakla sanıkların müsnet suçtan ayrı ayrı beraatlerine karar verilmesini talep etti.

Mahkeme Savcının mütalaasına uygun olarak tüm sanıkların ayrı ayrı beraatlerine karar verdi.

Av. Hüseyin KURŞUN: BU KARAR SİYASİ DAVALARDA YARGININ KISMEN İDEOLOJİK TARAFSIZLIĞA YÖNELDİĞİNİN VE NORMALLEŞTİĞİNİN İŞARETİDİR

Sanıkların vekilliğini yapan Av. Hüseyin KURŞUN duruşmadan sonra yaptığı açıklamada: Savunmamızı öncelikle Hizb-Ut Tahrir cemaatinin terör örgütü olmadığı yönünde yoğunlaştırdık ve hiç bir müvekkil Hizb-ut Tahrir cemaati üyesi olduğunu inkâr etmedi ayrıca Emniyet Genel Müdürlüğü ve MİT’e Hizb-ut Tahrir’in Türkiye’de terör örgütü listesinde olup olmadığının sorulmasını talep ettik. Gelen cevabi yazılar terör örgütü listesinde böyle bir hareketin isminin olmadığı ancak Yargıtay 9.Ceza Dairesinin sabık kararlarında terör örgütü olarak vasıflandırıldığı şeklindeydi.

Bilindiği üzere bu davaların ( siyasi davaların) temyiz incelemesi artık Yargıtay 9. Ceza Dairesi tarafından değil Yargıtay 16.Ceza Dairesi tarafından yapılacak Dolayısıyla Yargıtay’ın bu davalarda içtihat değişikliğine gideceğini düşünüyorum.

Ayrıca verilen bu karar kısmen de olsa Yargının ideolojik tarafsızlığa yöneldiğinin ve rejime yönelik silahlı olmayan fikri muhalefeti özgürlükler adına tolere edebileceğinin işaretini vermektedir. Siyasi davalarda yargının normalleşme eğilimine girdiğini söyleyebiliriz.

VERİLEN KARAR BENZER DAVALARA DA EMSAL TEŞKİL EDEBİLECEK

Verilen kararın savcının mütalaasına uygun olarak alındığını vurgulayan Av. Hüseyin KURŞUN, temyiz eden taraf olmadığı için bu kararın Yargıtay incelemesinden geçmeksizin kesinleşeceğini ve benzer davalara da emsal oluşturacağını sözlerine ekledi. 

kokludegisim.net

Ayrıca...

Gaziantep’te Köklü Değişim “HİLAFET” sayısını tanıttıkları için 7 Müslüman’a Gözaltı

Şanlıurfa’dan sonra Gaziantep’te de Köklü Değişim Dergisi’nin “Hilafet” kapak konulu Mart sayısını tanıttıkları ve yaptıkları …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir